• Eline (19) måtte lære seg å gå på nytt

  En operasjon i ryggen satte Eline Hørte helt ut. For 19-åringen fra Arendal var det én ting som ble redningen.

  Publisert 21. mai, kl. 10:00

 • Hun var 13 år da hun først opplevde at ryggen var vond og annerledes.

  På sykehuset ble det tatt røntgen som viste at hun har skoliose, som betyr at ryggen er skjev.

 • Hun måtte vente ett år før hun ble sendt til Rikshospitalet i Oslo.

  – Det var det tøffeste året jeg har hatt i mitt liv. Det ble verre og verre for hver dag som gikk. Det gikk ut over livskvaliteten min, sier hun.

 • I dag er hun sterkere enn noen gang før.

  Nå vil hun hjelpe andre i samme situasjon.

KONTAKT: Unge jenter har tatt kontakt med Eline Hørte etter at hun delte historien sin.

Eline Hørte delte et åpent innlegg om hennes erfaringer med skoliose. Hun vil være en inspirasjon for andre i samme situasjon.

Eline (19) vil hjelpe andre i samme situasjon

Publisert:

– Mange unge jenter har samme utfordring som meg. De sier at de er veldig glade for at jeg står frem om dette fordi de synes det er vanskelig å snakke om det selv, og at jeg er et forbilde for dem, sier 19-åringen.

I dag, og som nesten alle andre dager i uken, er hun på treningssenteret Sats på Solli i Oslo.

– Den her pleier jeg å ta tre sett av, sier Eline Hørte, mens hun gjør nedtrekk med kabel.

Øvelsen skal være god for ryggen.

Veien hit har ikke vært enkel. For tre år siden virket det nesten utenkelig at hun skulle løfte så tunge vekter på treningssenteret.

Da hun var 13 år fikk hun påvist skoliose. Ventetiden til Rikshospitalet var lang. Da hun endelig kom inn ett år senere, ble det mer alvorlig.

Ryggen utviklet seg fra å være 15 grader til 87 grader på ett år.

Ryggen til høyre viser skjevheten før operasjonen i 2016. Til sammen blir det 87 grader på topp. Bildet til venstre viser ryggen etter den andre operasjonen, med 28 skruer og to metallstenger.

Legene anbefalte operasjon. Skjevheten gikk utover lungekapasiteten og var veldig smertefull.

I 2016 opererte hun derfor inn to metallstenger som skulle holde ryggraden på plass. Da ble det bedre, men ikke bra nok.

Hørte var først åpen om situasjonen sin i et innlegg i Fædrelandsvennen.

– Utfordrende operasjon

Operasjonen gjorde det ikke bedre. De tre neste årene besto av daglige smerter og redusert skolegang.

Hørte bestemte seg for å operere igjen i 2019. Men under den andre operasjonen, skjedde det noe spesielt.

– Den siste operasjonen var utenom det vanlige. Jeg hadde metall i ryggen fra før, så når det måtte fjernes var det så mye brusk at hele ryggraden måtte knekkes opp, sier hun.

Thomas Kibsgård er overlege på seksjon for ryggdeformiteter ved Oslo universitetssykehus. Han er enig i at det var en utfordrende operasjon.

– Det er en noe mer utfordrende operasjon fordi alt har grodd sammen. Det blir en større jobb da man må fjerne betydelige mengder ben for å skape bevegelighet, sier han.

Etter operasjonen klarte hun ikke å gå uten støtte. Hun startet opptreningen så fort som mulig.

OPERERT: 21. september 2019 opererte Eline Hørte ryggen. Kirurgene måtte fjerne store mengder ben fra ryggen for å skape bevegelighet.

– Trening har reddet livet mitt

– Jeg hadde ikke klart å ha et så bra liv som jeg har nå uten trening. Trening har reddet livet mitt. Det er «smertepillen», sier hun.

Fire dager etter operasjonen var hun ute av operasjonssengen.

Hørte tror at siden hun begynte å trene ett år før operasjonen, var det lettere for henne å bli bedre.

«SMERTEPILLEN»: Eline Hørte sier at hun ikke hadde klart å være der hun er i dag uten trening, som hun kaller «smertepillen».

Nå ønsker hun å bruke erfaringene sine til å hjelpe andre. I fjor høst flyttet hun til Oslo for å utdanne seg til å bli personlig trener.

– Jeg vil gi hjelp til de som trenger hjelp, sier hun.

Selv trener hun seks dager i uken, to timer daglig.

– Jeg ønsker å være et forbilde og en inspirasjon med alle som sliter med muskel og skjelettplager. Trening kan gjøre livet til så mange så mye bedre, sier hun.

– Viktig rolle

Professor, overlege og leder for nakke- og ryggpoliklinikken ved Oslo universitetssykehus, Jens Ivar Brox, tar imot skoliosepasienter.

Brox sier det er fint at Hørte ønsker å hjelpe andre i samme situasjon.

– Selvfølgelig vil jeg applaudere det hun gjør. Hun har følt dette på kroppen, kan ikke erstatte legen eller fysioterapeuten, men kan ha en veldig viktig rolle likevel, sier Brox.

IKKE ERSTATTE: Professor, overlege og leder for nakke- og ryggpoliklinikken ved Oslo universitetssykehus, Jens Ivar Brox, sier det er bra at Hørte ønsker å hjelpe andre, men at hun ikke kan erstatte legen eller fysioterapeuten.

Han liker at trening eller fysisk aktivitet blir fokusert på. I noen tilfeller er ryggskjevheten så stor at man bør operere for å hindre at den utvikler seg til det verre, akkurat som med situasjonen til Eline Hørte.

Men operasjon fører som regel ikke til mindre ryggsmerter. Selv om trening ikke fører til at ryggen blir rettere, kan det ha betydning for smerter og livskvalitet og være et bedre alternativ til operasjon for noen pasienter, sier han.

– Vi har vært veldig fokusert på å redusere størrelsen på skjevheten, men så er det gode spørsmålet, hjelper det på livskvaliteten til pasienten? Det er fokuset i dag, og vi leter fortsatt etter svaret, sier han.

– Inspirasjon

Nestleder i skoliosegruppen i Ryggforeningen, Linn Lindmo Haug, mener at Eline er en inspirasjon for andre som gjennomgår noe lignende.

INSPIRASJON: Nestleder i skoliosegruppen, Linn Lindmo Haug, mener Eline Hørte er en inspirasjon for andre som gjennomgår noe lignende.

– Jeg tenker at når man har gjennomgått noe så alvorlig selv, kan man være inspirerende som en likeperson. Men og en inspirasjon for håp, der håpet er at du kan holde smerter i sjakk og samtidig bli sterkere, sier hun.

Hørte trives godt på treningssenteret. Drømmen er nemlig å starte opp et eget studio.

Men det kan ta tid, akkurat som treningen av ryggen.

– Det var en veldig vond og lang vei å gå, men jeg har det veldig bra nå. Jeg skal ha drømmejobben og den veien ser veldig lys ut, sier hun.

Publisert: