1 / 5

Stor politiaksjon: 15 pågrepet for grove narkotikaforbrytelser

Politiet mener de 15 pågrepne personene er sentrale i nettverk som importerer store mengder narkotika til Norge. Bakgrunnen er meldinger mellom kriminelle fra en kryptert chattetjeneste.

Publisert:

Seks av de siktede er pågrepet av Kripos, mens åtte er pågrepet av Oslo, Trøndelag og Øst politidistrikter.

– Dette er personer vi mener har sentrale posisjoner i kriminelle nettverk som importerer store mengder narkotika til Norge, sier Nora Pedersen, politiadvokat i Kripos.

Kripos meldte først at de hadde pågrepet 14 personer, men under en pressekonferanse torsdag ettermiddag sier Pedersen at det er snakk om 15 personer.

– Nær samtlige politidistrikt har vært involvert i én eller flere av aksjonene, sier hun.

Bakgrunnen for aksjonen er et internasjonalt samarbeid, hvor norsk politi har fått tilgang på store mengder kommunikasjon mellom kriminelle fra den krypterte chattetjenesten Sky ECC.

Politiet fikk tilgang på materialet gjennom utenlandsk etterforskning som er driftet av Frankrike, Nederland og Belgia.

– Veldig viktig for politiet

Påtaleadvokat i Kripos Anja Perminow Straand, sier til VG at det ikke er tatt sikte på å hjelpe norsk politi spesifikt.

– Det er veldig viktig for politiet å få tilgang til denne typen informasjon som er på krypterte plattformer det det snakkes åpent om kriminalitet. Både for internasjonalt politi og norsk politi, sier påtaleadvokat i Kripos Anja Perminow Straand, til VG.

Totalt har norsk politi mottatt data på rundt 1.250 Sky ECC-brukere som er knyttet til kriminalitet begått i Norge. Dataene inneholder meldinger, lydklipp og midler, sier Pedersen.

Hun legger til at det er snakk om totalt 10 millioner meldinger.

– Brukerne har hatt helt åpen kommunikasjon om kriminaliteten de bedriver, som grov narkotikakriminalitet, brudd på våpenloven, hvitvasking, grovt heleri og drapsforsøk.

Klokker, gull og kunst-beslag

Kripos har delt flere bilder av beslag de har gjort i saken. De viser blant annet Rolex-klokker, gullbarrer og det som ser ut som innrammet i kunst i bobleplast.

– Satt på spissen er det velferdsstaten vår som står på spill dersom de kriminelle nettverkene får fritt spillerom, sier Kripos-sjef Kristin Kvigne i forbindelse med aksjonen.

Slik kjøp og salg av kriminelle tjenester ser vi også i etterforskningene som i dag har ført til pågripelser, står det i pressemeldingen.

– I etterforskningen ser vi at kriminelle spesialister som torpedoer, pengevekslere og transportører selger sine tjenester. Det viser at de kriminelle nettverkene blir mer profesjonelle og mer uoversiktlige. Det er en utvikling vi følger tett, sier Kvigne.

To av de pågrepne i aksjonen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, har Oslo tingrett bestemt.

Advokat Øystein Storrvik forsvarer en av de siktede som politiet har begjært varetektsfengslet torsdag.

– Min klient har ikke ønsket å forklare seg og nekter straffskyld, sier Storrvik til VG.

Påtaleadvokat Straand i Kripos omtalte den ene av de to varetektsfengslede som en «sentral aktør» nettverket. Linn Rognes forsvarer mannen. Han erkjenner heller ikke straffskyld, sa Rognes til NRK

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no