SISTE FARVEL: Arne Strand døde 10. mai. Torsdag begraves han fra Frogner kirke.

Arne Strand bisettes: − Kritisk journalist og sosialdemokrat

FROGNER KIRKE (VG) Det politiske Norge med statsministeren i spissen tar torsdag farvel med den profilerte pressemannen Arne Strand (79).

Publisert:

– Arne var en uavhengig og kritisk journalist, og samtidig en lojal sosialdemokrat, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i sin minnetale i Frogner kirke.

– Det kan fortone seg som en selvmotsigelse, men for Arne var det mulig og helt naturlig, sa den tidligere statsministeren.

Strand var kommentator, politisk redaktør og sjefredaktør i Arbeiderbladet, senere Dagsavisen, i 43 år, avbrutt av elleve år i NRK. Han var statssekretær for daværende statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) mellom 1987 og 1989.

Arne Strand sovnet inn 10. mai, etter lang tids sykdom.

Stoltenberg viste til at Strand var med både da Arbeiderbladet ble uavhengig av Arbeiderpartiet, og da NRK ble uavhengig fra staten.

– Han var en av dem som forvandlet norsk presse fra partipresse til uavhengig røst, sa Stoltenberg.

Så la han til at Arne Strand også var en helhjertet tilhenger av det rødgrønne samarbeidet, da Stoltenberg etablerte Aps aller første samarbeidsregjering med Sp og SV fra 2005.

MINNETALE: Jens Stoltenberg talte ved Arne Strands båre i Frogner kirke torsdag.

Siste farvel

– Du så det fine i alle, sa sønnen Christian Strand i sin tale over den tidligere politikeren og journalisten.

Familie, venner, kolleger og politikere hadde møtt opp til begravelsen i Frogner kirke i Oslo torsdag.

Hode for humor

– Vi hadde Arbeiderbladet, vi hadde Gro og vi hadde Arne Strand, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i sin minnetale.

De to møttes for første gang da begge var ansatt på Statsministerens kontor i 1989.

– Han hadde hode for humor, og han kunne se det komiske i det alvorlige, sa Støre.

Statsministeren beskrev Strand som en usedvanlig raus person:

– Han var med på å bygge det moderne, mangfoldige norske demokratiet, sa Støre.

SISTE HILSEN: Statsminister Jonas Gahr Støre holdt minnetale i Arne Strands bisettelse.

– Det er en vemodig dag, og så er det en fin anledning til å ta avskjed med Arne Strand som betød mye for mange og var en markert og synlig figur, sa Støre på vei inn i Frogner kirke.

– Det er integriteten og tydeligheten hans som står igjen, men også et veldig vennlig og godt menneske som jeg husker, la han til.

1 / 8
Jens Stoltenberg.

Elsket livet

Sønnen Christian Strand, journalist og programleder i likhet med sin far, fortalte i sin minnetale at Arne Strand elsket livet, og levde det fullt ut - og at han hadde kjempet til siste stund:

– De siste månedene var jeg hos deg hver dag. Uansett hvor sliten du var, lyste ansiktet ditt opp, sa Christian Strand.

Dagsavisens nåværende sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm sier at han vil minnes sin kollega og venn for særlig humoren og humøret.

– Arne Strand er nok for oss den største personen i avisens historie. Han har vært veldig synlig for leserne, og kanskje enda mer synlig internt, sa Lysholm til VG utenfor kirken.

Men Strand sto også i tøffe kamper, sier hans tidligere kollega, som mener Strand tre ganger berget avisen fra konkurs. Det innebar blant annet upopulære avgjørelser som mange oppsigelser.

– Jeg er evig takknemlig for vennskapet, samarbeidet og alt vi har gjort sammen, sier Lysholm.

Oddvar Stenstrøm

Journalist Oddvar Stenstrøm trekker også frem humøret til Arne Strand:

– Han var den mest kunnskapsrike politiske kommentatoren vi har hatt her i landet, tror jeg. Han var et levende leksikon som så de store linjene. Ikke minst, krydret han med et utrolig godt humør. Han var morsom, og med en utrolig smittende latter - det gjorde ham til en ener, sa Stenstrøm på vei inn i kirken.

FAR OG SØNN: Christian og Arne Strand.

Mange hadde kommet til Frogner kirke for å ta et siste farvel med Arne Strand torsdag. Det var den pensjonerte prosten og aktive Ap-medlemmet Trond Bakkevig som forrettet i bisettelsen.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no