• Slik blir fadderukene

  Vaksinepass, testing og festivaler. Sveip videre for å lese hvordan 15 høyskoler og universiteter skal arrangere fadderukene.

  Publisert 04. august, kl. 08:21

 • NHH

  Handelshøyskolen sin fadderuke vil være fra 16. - 22.august. Fadderukene vil bli som den pleier å være, men med noen tilpasninger, forklarer Christian Arstein.

  NHH vil bruke vaksinepass for arrangementer, og har sett på muligheten for at studentene kan ta en hurtigtest hver dag. Testene skal være gratis.

 • — Vi ønsker å teste alle studentene hver dag. Spesielt de som ikke er vaksinert og de som bare har fått en dose, sier fadderukeleder Christian Arstein.

 • NTNU

  Fadderuken for studentene ved Dragvoll på NTNU begynner 16.august og varer i rundt to uker. Noen studenter velger å fortsette festingen utover disse to ukene også, forklarer Fabian Kolbergsrud Espeland ved fadderutvalget.

 • Det blir ikke fysisk oppmøte på immatrikuleringen, men fadderutvalget har noen arrangement de planlegger for. Spesielt temafest og en standupfest er de sikre på at de vil kunne gjennomføre. Mer usikkert er Dragvoll Olympics, fordi det krever at man samler mange studenter fra ulike studiesteder. 

  Espeland sier at det ikke vil være mulig for dem å bruke vaksinepass. 

 • Universitetet i Oslo (UiO)

  For de aller fleste ved Universitetet i Oslo vil fadderuken begynne i uke 33.

  – Vi har lagt opp til små grupper og mindre arrangementer med ulike aktiviteter hvor studenter fra samme studieprogram blir godt kjent med hverandre, sier rektor Svein Stølen.

 • Stølen sier at de følger myndighetenes retningslinjer og anbefalinger tett.

  UiO vil ikke benytte seg av vaksinepass.

  – Universitetet i Oslo er åpent for alle, og vi vil ikke legge til rette for at noen kan bli utestengt fra arrangementene våre eller at vi skaper et skille mellom uvaksinerte og vaksinerte studenter, sier rektoren.

 • BI

  Fadderrullan på BI starter i uke 33. De vil ikke bruke vaksinepass, men forteller at de har jobbet lenge med å tilpasse arrangementene etter smittevernsrestriksjonene.

 • – Noen tradisjoner utgår naturligvis når det foreligger restriksjoner. De forskjellige campusene har derimot jobbet enormt hardt og strukturert over lang tid og har i alle byer klart å sikre gode programmer for uken, sier ansvarlig for fadderuken Anniken Wegener Aanby.

 • Universitetet i Bergen (UiB)

  Universitetet i Bergen venter på en avklaring fra kommunen om hvordan fadderuken vil bli.

 • — Vi har planlagt for å ha grupper på 200 stykker, men vi venter på avklaring fra kommunen rundt smittesituasjonen, sier fadderkoordinator Martin Jakobsen.

  De kommer ikke til å avlyse fadderuken med mindre de får beskjed av det fra kommunen.

 • Universitetet i Tromsø (UiT)

  DebutUKA, fadderordningen i Tromsø, skal arrangeres i to uker, fra 9. - 22. august.

  De kommer ikke til å bruke vaksinepass, sier leder Tobias Hjermann.

 • UiT har sett på muligheten for å ha en ekstra fadderuke for de som skulle vært fadderbarn i fjor, men valgte å heller inngå samarbeid med andre festivaler.

  – Dette for å kunne gi de nye studentene og fadderne et mer variert tilbud ved studiestart. I tillegg skal aktivCampus arrangere en tredje fadderuke, sier Hjermann.

 • Universitetet i Stavanger

  Fadderuken i Stavanger er en tradisjonsrik festival. I år åpner de for å ha to festivalområder, med konserter og 3500 studenter. Siden de ikke kunne ha festival i fjor, åpner de for at andreårsstudenter som ikke vil være faddere kan melde seg på som fadderbarn.

 • – Studentene som ikke oppfyller kravene for coronasertifikat innen fadderuken må selv teste seg tidsnok for å delta på arrangementene, sier faddersjef Mille Marie Isaksen på Universitetet i Stavanger.

  Testene vil være gratis.

 • Høgskulen i Volda

  I Volda er planlagt å gjennomføre fadderuken, fra 16.–22. august, så normalt som mulig i henhold til de nasjonale reglene. De følger nøye med på smittesituasjonen, etter smitteutbruddet i forrige uke, planlegger tiltak som spritstasjoner, smittevernslister/påmelding, kohorter, og arrangement i mindre grupper.

 • – Vi har per dags dato ikke valgt å bruke vaksinepass, men er i dialog om dette er en mulighet, sier faddersjef Stian Woo Andersson sier til VG.

 • Høgskolen i Innlandet

  Faddersjef Fatema Al-Musawi på Høgskolen på Lillehammer sier at de planlegger å ha konserter, stand-up, aktivitetsdag og quiz, med faste faddergrupper. Noen av arrangementene vil streames og de prøver å ha mest mulig opplegg ute. Hun sier at de håper trinn fire iverksettes før fadderuken så flere kan delta.

 • – Vi har hatt et sterkt ønske om å ta i bruk vaksinepass for å sikre studentene mest mulig og gjennomføre en trygg fadderuke, men kommunen følger FHI sine retningslinjer om hurtigtesting og vil dermed ikke stille med det.

 • OsloMet

  De fleste studentene ved OsloMet vil ha fadderuke i uke 33.

  Faddergruppene vil bli delt inn i maks 20 personer, og ingen arrangementer i regi av fadderstyret vil overstige 100 personer. Velkomstseremonien på St.Hanshaugen utgår.

 • Universitetet kommer ikke til å bruke vaksinepass, men de oppfordrer studentene til å benytte seg at selvtester som vil bli delt ut, sier fadderkoordinator Henriette Sarastuen Franck.

 • Høyskolen Kristiania

  Leder for «Into Campus» Celine Herregården forteller at de i år har rekord i antall påmeldte faddere. De planlegger en fysisk fadderuke med hurtigtester, håndsprit, og registrering på arrangementene. De har også et eget «Back to campus»-opplegg for andre studenter.

 • – Vi bruker en app som registrerer vaksinepass og negativ test de siste 24 timene. Dette må være en PCR-test som skal registreres i Helsenorge. Dette gjør vi for å trygge alle studenter, faddere og frivillige, og for at alle skal få oppleve en morsom og fin fadderuke.

 • Høgskulen på Vestlandet (HVL)

  HVL har campus i Førde, Sogndal, Bergen, Haugesund og på Stord. De skal ha fadderuker over to uker for å spre arrangementene.

  – Fadderukene starter 16. august for de aller fleste, med unntak av Bergen der vi har oppstart over tre dager 16., 17. og 18. august. Dette gjør vi for å ikke samle for mange mennesker, sier rådgiver Karoline Skare Øyerhamn.

 • – Vi har tatt utgangspunkt i de gjeldende smittevernreglene. Vi har også valgt å legge oss på en linje der vi definerer fadderarrangementene som private arrangement. Vi vil blant annet holde faddergruppene på 20 eller færre personer, med mulighet for mindre grupper om nødvendig, sier Øyerhamn.

  HVL vil ikke bruke vaksinepass.

 • Nord Universitetet

  Øystein A. Strømsnes, leder for Studentliv ved Nord studentsamskipnad, og sier at de vil prioritere fysiske samlinger for førsteårsstudentene. Det vil også være mulig for andreårsstudenter å delta på opplegg. Han sier at det ikke har vært et tema for dem å bruke vaksinepass.

 • – Det er fordi det vil være store forskjeller på hvor mange av studentene som er vaksinerte, og fordi det vil være en stor og vanskelig øvelse å sørge for at hele studentmassen til enhver tid i løpet av to uker er testet, slik at alle som har nytte og glede av fadderperioden kan være med.

 • Høgskolen i Østfold

  Faddersjef Mats Louis Christensen sier de vil ha fysisk opplegg, og sørge for at studentene har muligheten til å komme seg litt ut igjen uten å måtte risikere helsen. De oppfordrer andreårsstudenter som ønsker ny fadderuke å melde seg på som fadder, for å være med på opplegget.

 • – Vi har ikke vurdert vaksinepass, men vi har vært i dialog med kommunene om en mulig hurtig- eller selvtestingsstasjon for alle deltagerne da vi tenkte dette kunne være en stor hjelp til å holde smitten nede. Dette viste seg å ikke være nødvendig og kommunene virket fornøyd uten. Vi kommer derimot til å oppfordre alle til å laste ned appen «Smittestopp» .

 • NMBU: Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet

  Fadderuken starter er.august og varer til 22.august. De skal ikke bruke vaksinepass.

  – Vi kommer til å praktiserer enmetersreglen, antallsbegrensning i rom, QR-kode ved innsjekking, antibac og eventuelt andre smittevernsrestriksjoner som er gjeldene når vi starter opp, sier Iben Andersen.

 • – Vi jobber i kohorter på studieprogramnivå. Programstørrelse varierer fra 25-110 stk. De fleste arrangement er enten utendørs eller på Samfunnet, sier Andersen.