Her blir det best høstferievær

Høstferien ser ut til å bli ganske våt på Østlandet, mens det blir mye fint vær i nord og vest.

 • Mona Langset

Oktober ligger an til å bli litt mildere og litt tørrere enn normalt i hele landet, ifølge klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret.

Men først skal vi igjennom en septemberuke der lavtrykkene står i kø. Og de vil særlig treffe Østlandet, der de fleste skolene starter høstferien nå til helgen.

På Vestlandet og i Nord-Norge har de fleste skolene høstferie uken etter. De har utsikter til fine dager med sol og lite nedbør, ifølge klimaforskeren som jobber med langtidsprognoser for været.

KLIMAFORSKER: Erik Kolstad Foto: Andreas Graven, NORCE

– Sjekk værmeldingen

Statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt gir likevel østlendingene som har høstferie kommende uke litt håp om noen fine dager innimellom.

– Lavtrykkene beveger seg fort. Derfor kan det bli bra en dag, og dårlig den neste. Mellom lavtrykkene kan det bli glimt at finvær også på Østlandet. Men sommertemperaturer lover han ikke. Det vil ligge på rundt 10 til 15 grader på Østlandet kommende uke, sier han.

– Vi har mye vær i vente, og det endres fort. Det er spesielt viktig å være oppdatert på værmeldingen hvis du skal på fjelltur. På høyder over 800 meter kan nedbør komme som snø, påpeker han.

Den siste uken har mange kraftige lavtrykk passert landet vårt. Ifølge meteorologen vil kommende uke bli mindre tøff, men vi har fortsatt en del ruskevær i vente, særlig på Østlandet.

Mulighet for «indian summer»

– Også på Vestlandet står lavtrykkene i kø, men der er det større sjanse for pent vær innimellom. Der kan de få en føneffekt når vinden slår ned over fjellene, forklarer meteorologen.

– Kommende uke kan bli riktig bra, med mulighet for sol, vindstille og dager med «indian summer,» fortsetter han. Det vil si dager med høy temperatur og sol etter en kuldeperiode om høsten.

De offisielle værvarslene til Meteorologisk institutt strekker seg bare ti dager frem ti tid, fordi det er knyttet mye usikkerhet til varsler lenger frem. Men klimaforsker Erik Kolstad jobber med akkurat det: Å forske på værprognoser fremover ved å se på tendenser og trender i varslingene.

Hans månedlige rapporter viser at hele høsten og starten på vinteren kan bli noe tørrere og mildere enn vanlig i år. Han kan også se en lysning for uke 41, når de fleste skolene på Vestlandet og i Nord-Norge har høstferie.

– Da ser det ut til at det kan bli mye sol og relativt høye temperaturer i hele landet, og tørrere enn normalt unntatt på Østlandet.

METEOROLOG: Magnus Ovhed Foto: Meteorologisk institutt

Mer om

 1. Vær
 2. Meteorologisk institutt

Flere artikler

 1. Sommerværet: Nord-Norge den store værvinneren – men nå snur det

 2. Høysommer på Østlandet i dag – men nordavind på vei

 3. Meteorologen: Sommeren er ikke over ennå

 4. Vått og grått i vente, særlig på Vestlandet

 5. Etter styrtregn fortsetter sommervarmen i Sør-Norge

Fra andre aviser

 1. Flotte høstferiedager kommende helg

  Fædrelandsvennen
 2. Høstferieværet begynner bra på Vestlandet

  Bergens Tidende
 3. Vestlandet har en våt uke i vente: – Høsten har ankommet

  Bergens Tidende
 4. Nok regn til alle i helga, men mest i vest

  Fædrelandsvennen
 5. – Vestlandet kan få noe av det beste været i hele Europa

  Bergens Tidende
 6. Til helga kommer høstværet inn fra vest

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no