FRYKTET TRENGSEL: T-banen og annen kollektivtransport ventes å få økt trykk som følge av busstreiken i Oslo og Viken. Smittevernoverlegen ville ha munnbindpåbud. Foto: Tore Kristiansen, VG

Smittevernoverlegen i Oslo ville ha munnbindpåbud – byrådet sa nei

Smittevernoverlege Frode Hagen anbefalte påbud om munnbind på kollektivtrafikken i Oslo mens busstreiken pågår. Likevel gikk byrådet kun inn for en sterkere anbefaling.

 • Andreas Løf
 • Synne Eggum Myrvang
 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over 29 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Sist søndag gikk bussjåførene i Oslo og Viken ut i streik. Dagen etter, mandag 21. september, innførte byrådet i Oslo nye og strengere tiltak for hovedstaden.

Et av tiltakene var en «sterk anbefaling om å bruke munnbind i kollektivtransporten». I en pressemelding fredag varslet byrådet at enda strengere tiltak vurderes neste uke, deriblant påbud om munnbind.

Dokumenter VG har fått innsyn i viser imidlertid at smittevernoverlege Frode Hagen ville ha påbud om munnbind allerede nå.

I et notat til byrådet 21.09 viser Hagen til at buss-streiken trolig vil føre til økt trengsel på øvrig kollektivtransport.

«For offentlig transport internt i Oslo kommune anbefaler vi at det blir påbud om å bruke munnbind i første omgang så lenge streiken for bussjåførene varer. Streiken vil sannsynligvis føre til økt tetthet på andre offentlige transportmidler» skriver Hagen.

Men det ble ikke noe påbud.

– Ville vært inngripende

VG har spurt byrådet om hvorfor de ikke fulgte smittevernoverlegens råd.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier man vurderte at dette ville vært inngripende, og at man ønsker å unngå påbud og forbud når det er mulig.

Byrådet gikk isteden inn for andre tiltak som de mener å ha allerede ha sett virkninger av. Byrådslederen sier den sterke og utvidere munnbind-anbefalingen ser ut til å ha hatt effekt.

– Et påbud vil være et svært inngripende tiltak, og det vil være viktig at vi da har gode virkemidler for å sikre at påbudet følges. Å innføre påbud eller forbud som ikke blir fulgt er uheldig, så terskelen for slike grep er høy, skriver byrådsleder Johansen i en e-post til VG.

 • Kan bli flere tiltak: NTB erfarer at Oslo vurderer å forby samlinger på flere enn fem personer

Skal vurdere påbud likevel

Raymond Johansen understreker at byrådet vurderer påbud av munnbind videre gjennom høstferien. Han er samtidig klar på det de nå ser og erfarer fra kollektivtrafikken er bra nok.

– Vi vurderer fortløpende om det er nødvendig med et påbud om munnbind i kollektivtransporten, blant annet på bakgrunn av faglige anbefalinger. Men det er også viktig å understreke at de faglige anbefalingene varierer, de er ikke entydige, og det er argumenter fra ulike fagmiljøer byrådet må veie opp mot hverandre, sier han.

STRAMMER INN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) innførte strengere smitteverntiltak i Oslo mandag, og har allerede varslet at man vurderer ytterligere innstramminger. Johansen sier at han håper folk følger oppfordringen om å bruke munnbind frivillig, slik at et påbud ikke blir nødvendig. Foto: Mattis Sandblad

Vil ha flere med munnbind

At byrådet landet på «sterk anbefaling» fremfor påbud, har smittevernoverlege Frode Hagen ingen sterke motsetninger til.

– Hovedmålet er at flere bruker munnbind når det er tett på offentlig transport, og hvis man får til det med de sterke tiltakene som er nå, så er det ikke et poeng å ha påbud i seg selv, skriver han i en SMS til VG.

– Hvorfor anbefalte du da påbud?

– For å øke andelen som bruker munnbind, skriver Hagen.

Dokumentene VG har fått innsyn i viser at Line Vold ved utbruddsgruppen i Folkehelseinstituttet heller ikke anbefalte påbud i Oslo. I en liste over tiltak som kan vurderes i Oslo nevnes isteden kun en anbefaling om bruk av munnbind i situasjoner der man ikke kan holde avstand.

les også

Kaldere vær og mer innetid: Slik kan corona-høsten bli

Økende smitte

Smittetallet for Oslo har steget fra 115 i uke 36 til 209 i uke 37 og 310 i uke 38.

De første fire dagene denne uken viser et snitt på 49 smittede per dag. Fortsetter denne trenden vil uke 39 ende på rundt 340 nysmittede, anslår kommunen.

Kommunens bydelsoversikt over smitten viser nå at samtlige bydeler i byen ville vært «røde», dersom man hadde vurdert smittetrykket slik man gjør med land og regioner i utlandet.

Les også

 1. Munnbind slenger rundt: Ber myndighetene ta grep

  Selv om det har blitt satt inn ekstra ressurser for å takle «munnbindstormen» i Oslo, ligger munnbind strødd – som ingen…
 2. Kampen om smittevernutstyret

Mer om

 1. Munnbind
 2. Kollektivtransport
 3. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Oslo-byrådet advarer: Vil bli tøffere tiltak om smitten ikke går ned

 2. Oslo-byrådet strammer inn tiltakene

 3. 12 nordmenn forteller: Derfor bruker vi ikke munnbind i rushen

 4. Forlenger coronatiltakene i Oslo

 5. Raymond Johansen: – Jeg synes helseministeren gikk for langt

Fra andre aviser

 1. Byrådet i Oslo ville ikke ha munnbindpåbud

  Fædrelandsvennen
 2. Raymond Johansen er skuffet over Oslo-folk i kollektivtrafikken. – Jeg kan ikke begripe at de ikke bruker munnbind

  Aftenposten
 3. Helseminister: Svært bekymret for situasjonen i Oslo

  Aftenposten
 4. Påbud om bruk av munnbind ved trengsel på kollektivtransport i Oslo

  Fædrelandsvennen
 5. Forbudt med private samlinger med flere enn ti personer i Oslo

  Fædrelandsvennen
 6. Byrådslederen om kritikk fra Høie: – Jeg synes helseministeren gikk for langt. Det er uklokt.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no