JAKTER VIRTUELLE DYR: En kameratgjeng fra Oslo dro til Frognerparken på Pokémon-jakt. Foto: Helge Mikalsen, VG

Datatilsynet: Pokémon truer personvernet

Pokémon-appen sporer bevegelsene dine. Brukerne forstår ikke alltid hva de takker ja til, sier Datatilsynet.

  • Torgeir Mortensen

Artikkelen er over tre år gammel

Pokémon Go ble ikke lansert i Norge før på lørdag, men spillet har allerede rukket å bli kjempepopulært blant nordmenn.

Spillet går ut på å samle virtuelle vesener som brukerne finner i parker, på gata og inne i bygninger. Spillet baserer seg på GPS-teknologi og brukerne spiller ved hjelp av mobiltelefonen sin.

Flere hyller spillet og peker på at det får barn og unge til å løsrive seg fra datamaskinen og dra ut å bevege seg.

– Jeg har klart å dekke mer enn 100 kilometer på én helg og har nok funnet mellom 700 og 800 Pokémon hittil, anslo Deniz da VG traff ham i Frognerparken i forrige uke.

Sporer bevegelsene dine

Andre er derimot mer skeptiske og mener at informasjonen Niatic, utvikleren bak spillet, samler inn truer brukernes personvern.

– Hver gang appen er åpen henter den inn informasjon om hvor du befinner deg, sier Tobias Judin i Datatilsynet. Han mener brukervilkårene til Pokémon Go er problematiske.

Les mer: Skulle fange Pokémon - kjørte i feil kjøreretning

Niatic sporer nemlig hvor du beveger deg, på hvilket tidspunkt, hvor lenge du oppholder deg på et sted og hvem som er i nærheten.

På tross av at vi blir mer bevisst på å verne om personvernet vårt, forteller Judin at mange brukere ikke er klar over hvilke vilkår de godkjenner når de laster ned en ny app.

– Det virker som om selskapet bak Pokémon lagrer informasjon om hvor du er hen. Det står i policyen deres at du kan få informasjonen slettet, men at selskapet kan ta sikkerhetskopier, sier han.

Verdifull informasjon

Judin viser til at selskapet bak Pokémon Go skriver i erklæringen sin at brukernes persondata er en ressurs.

– Og det er den virkelig dersom den brukes i markedsføring. Det er en grunn til at Facebook-eierne er veldig rike, selv om tjenesten er gratis, sier han.

– Det er viktig å forstå at når du bruker gratistjenester så betaler du likevel en pris ved å gi ut informasjon om deg selv.

– Hva er det vi gir fra oss av informasjon når vi aksepterer brukervilkårene til Pokémon Go?

– Det viktigste er posisjonsdata, men det er flere ting. Appen plukker opp direkte identifiserbar informasjon slik som navnet og e-postadressen din og utvikleren lagrer også hvilken nettside du var inne på før du gikk inn på deres.

Fikk du med deg? To gutter på Pokémon-jakt ble stoppet av politiet mistenkt for innbrudd

Vær oppmerksom

Eirik Newth har teknologiskribent og har blant annet skrevet bok om overvåkningssamfunnet. Han spiller selv Pokémon Go med god samvittighet.

– Vi må være oppmerksom på hva vi gjør, men dette er ikke noe å være redd for. Pokémon Go utgjør ingen stor endring av personvernet vårt, sier han.

Han forteller at informasjonen utvikleren Niantics henter inn fra brukerne sine allerede blir hentet inn av flere andre aktører.

– Det ligger en potensiell fare for at informasjonen blir misbrukt, men vi har ikke sett at dette har blitt gjort tidligere. Folk bør vurdere risikoen med dette på samme måte som de vurderer risikoen av å bruke Facebook og Twitter, sier forfatteren.

Mer om Pokémon-feberen: Fotballklubb lanserte nye spillere ved hjelp av Pokémon Go

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder