Cannabisbeslag tredoblet på ett år

FYLLER BILER: Denne bilen ble stoppet på Svinesund 20. februar 2016, etter at sjåføren hadde forsøkt å kjøre inn i Norge med bilen full av smuglerøl fra Øst-Europa. Foto: Tolletaten

Rekordbeslag av østeuropeisk øl til Norge

Hittil i år har det blitt forsøkt smuglet inn over 260.000 liter øl og 1,6 tonn cannabis over landegrensen. Adressaten er ofte norske ungdommer.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over tre år gammel

– Vi tok senest en på søndag som hadde fylt opp en Volkswagen Caddy med 1700 liter øl. Det var ikke plass til en eneste boks til. Bilen hadde falske norskregistrerte skilter, men inne i bilen fant vi originalskiltene på bilen som da egentlig var belgisk, sier seksjonssjef Wenche Fredriksen i Tolletaten ved Svinesund.

Mannen tollerne stoppet 3. juli på Svinesund var polsk, og ifølge Fredriksen er han en av svært mange kurere som smugler østeuropeisk øl inn i Norge.

Tirsdag formiddag la Tolletaten frem beslagstallene for første halvdel av 2016, der det hittil i år er tatt 18.500 beslag. På samme tid i fjor var tallet 17.400.

Godt over 3000 av dem gjelder øl, og hittil i år er det beslaglagt 261.741 liter.

– Det er store organiserte kriminelle nettverk som står bak, og bare her på Svinesund har vi hittil i år beslaglagt 102.000 liter øl. Til sammenligning var tallene på samme tid i fjor på 85.000. Det ser med andre ord ut som det ikke vil flate ut, sier Fredriksen.

Tolletaten i fjor: Skremt av anabole steroider-beslag

18.500 beslag hittil i år

I beslagstallene er det også en annen post som skiller seg ut: Cannabis.

– Det ble tatt 1600 kilo cannabis i første halvdel av 2016. Det er et veldig høyt tall. Beslag på denne størrelsen har kun skjedd en gang tidligere, og det er mer enn 20 år siden, sier tolldirektør Bjørn Røse.

2015: Trappet opp kampen mot smugling

Røse forteller at det hittil i år er gjort 1900 narkotikabeslag. Det er en tredobling på ett år.

– Når det gjelder cannabis, som da er hasj og marihuana, så ble det bare i mars gjort fire store beslag. Tre av dem var i Oslo, på henholdsvis 186, 227 og 182 kilo. På Svinesund ble det stoppet en trailer med hele 639 kilo cannabis i lasten. Maken til måned har Tolletaten ikke sett, sier Røse.

Les også: Norske jenter bruker «barbiedop»

NEST STØRSTE NOENSINNE: Et hasjbeslag på 639 kilo er det nest største tollbeslaget av hasj noensinne i Norge. Beslaget ble gjort i en spanskregistrert trailer på Svinesund 24. mars i år. Foto: Tolletaten

Røse forteller at cannabisen produseres i Nord-Afrika, før den skipes til Spania og land i Sentral-Europa. Derfra går veien til Sverige, hvor den mellomlagres før kurere frakter den til Norge i varebiler, bobiler, campingvogner eller trailere.

– Ofte smugles det sammen med legal last, hvor det gjemmes i lasterommet. En del har spesialbygde rom hvor vi ikke ser smuglerlasten før vi bruker skanneren.

Beslagene av amfetamin, heroin, kokain, dopingmidler og farmasøytiske preparater er redusert sammenlignet med de seks første månedene i fjor.

Første halvår 2016 beslagla tollerne 89 kilo amfetamin, seks kilo heroin og 15 kilo kokain.

Kriminelle leverer øl til unge

Røse mener at Tolletaten i større grad enn tidligere klarer å stoppe smuglerne, både på grunn av ny lovgiving og nye metoder.

– Tallene viser at det smugles mer østeuropeisk øl enn noensinne, og dette er ofte bestillingssmugling, sier Røse.

STOPPER FLERE: Tolldirektør Bjørn Røse sier til VG at Tolletaten stopper flere smuglere nå enn tidligere. Foto: Jan Petter Lynau VG

Men tollerne får ikke stoppet alle. Tallene fra første halvdel av 2016 viser at det er rekordbeslag i øl. Mesteparten kommer fra Øst-Europa og adressaten er ofte norske ungdommer.

Les også: Nå vil tollerne bli politi «light»

Ifølge Infinitum AS, som håndterte tomgodset på Tryvann etter årets russefeiring, var rundt 80 prosent av ølet som ble konsumert smuglervare fra Polen og Baltikum.

– Vi vet at russen ofte benytter seg av faste leverandører, som da kjører dit hvor de oppholder seg. De leverer billig øl, det er ingen som spør om legitimasjon og det har ingen betydning om man allerede er overstadig beruset, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan, og fortsetter:

– Når vi ser at russen i stort omfang drikker smuglerøl, er det grunn til å tro at de kriminelle leverandørene også har god tilgang og distribusjon til yngre elever. Det er bekymringsfullt at en kynisk kriminell industri leverer alkohol til norske ungdommer.

Les også: Norden største GBL-beslag

– For enkelt å skaffe seg smuglerøl

22.000 LITER: 21. april 2016 ble det stoppet en trailer på Svinesund med 22.000 liter alkohol i lasten. Mesteparten var øl og kom fra Øst-Europa. Foto: Tolletaten

Hun får støtte fra politiet. Lokallagsleder i norsk narkotikapolitiforening i Asker og Bærum, Kristian Bjørberg, har ofte møtt ungdom som kjøper smuglervarer.

– De tre siste årene har det vært økende tendens når det gjelder unge som drikker smuglerøl. Det handler litt om pris, men hovedsakelig handler det om at det er lettere å få tak i smuglerøl, sier Bjørberg.

2006: En av fem synes det er greit å smugle øl

– Det er for enkelt å skaffe og de som selger er tilgjengelig til alle døgnets tider.

Bjørberg sier også at ungdom har en annen holdning til narkotika enn tidligere.

– Utfordringen ligger i holdningene. Det er ikke nødvendigvis ungdommenes feil, da cannabis daglig blir ufarliggjort gjennom tv-serier og sosiale medier. Før var det slik at han som røyket hasj på skolen ble sett på som en raring, i dag bryr ikke ungdommene seg om kameraten røyker. Det er bekymringsfullt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder