PÅGREPET: Norges mest kjente leiesoldat, Espen Lee, er pågrepet på Kypros, bekrefter hans advokat. Foto: Mattis Sandblad , VG

Espen Lee pågrepet for bortføringsforsøk på Kypros

Ekstorpedo Espen Lee er en av de tre nordmennene som er pågrepet på Kypros, mistenkt for å ha planlagt å bortføre en fire år gammel jente, bekrefter advokat John Christian Elden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Søndag ble tre nordmenn pågrepet på Kypros. Kypriotiske medier skriver at de er pågrepet i forbindelse med et kidnappingsforsøk på et lite barn. Den ene av dem er den tidligere pengeinnkreveren Espen Lee. Det bekrefter hans forsvarer John Christian Elden til VG.

– Han nekter for å ha brutt loven. Han er anklaget for å ville få kidnappede barn tilbake til Norge, skriver Elden i en SMS til VG.

Espen Lee uttalte til Nettavisens Side 3 i 2013 at han hadde byttet etternavn fra Lie til Lee mens han bodde i USA, noe han også har kunngjort på sin egen hjemmeside.

– Arrestert ved grensen

Det var TV 2 som først meldte at de tre norske statsborgerne søndag ble pågrepet i Kypros, og at ekstorpedoen Lee var en av dem.

– Han har ikke begått noen straffbar handling på Kypros. Han ble arrestert da han kom over grensen, og hadde med seg noen papirer som kunne indikere at han ville oppsøke eller finne ut hvor det kidnappede barnet befant seg, sier Elden til TV 2.

De tre mennene er 29, 40 og 60 år gamle og skal ikke være i slekt med jenta, ifølge Cyprus Weeklys nettavis. Fireåringen bor hos sin greskkypriotiske mor i Nikosia, mens faren er norsk.

– De ble pågrepet tidlig på søndag, og vil i første omgang bli holdt i varetekt i tre dager. Vi har grunnlag for å mistenke at de skal ha planlagt å kidnappe en fire år gammel jente, sier talsmann for politiet på Kypros, Andreas Angelides, til NRK.

Hevder de skulle hente en bil

Barnefaren bekrefter overfor TV 2 at det pågår en barnefordelingssak, og hevder at barnet ble bortført fra Norge i november i fjor. Til TV-kanalen sier han at de tre pågrepne mennene bare skulle hente en bil for han.

– Min kone bortførte vår datter 12. november i fjor og fraktet henne til Kypros i bil. Etter det har jeg forsøkt å få datteren min hjem igjen, sier barnefaren.

Han sier han ikke har planlagt noen kidnapping, kun forsøkt å få jenta hjem via offentlige myndigheter.

Ambassaden jobber med saken

Utenriksdepartementet opplyser til NTB at de er kjent med at tre norske borgere er pågrepet på Kypros.

– Ambassaden i Athen jobber med å finne ut mer om saken. De tre blir tilbudt konsulær bistand dersom de ønsker det, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i UD.

(VG/NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder