AVSLØRER EGNE ANSATTE: - Det er svært viktig at alle ansatte er klar over hvilke konsekvenser det vil få dersom de misbruker sin stilling, sier kontrolldirektør Nils Haugstveit i UD. Bildet er tatt i 2009, da Haugstveit var ambassadør til Argentina. Foto: JARLE BRENNA/VG Foto: ,

UD: Ni ambassade-ansatte tatt for misligheter

BERGEN (VG) Ni ansatte ved norske ambassader har siden  2011 blitt avslørt for økonomiske misligheter. Fire har fått avskjed, fem andre valgte å si opp selv. Den siste fikk sparken for to dager siden.

  • Frank Haugsbø

Artikkelen er over fire år gammel

Det bekrefter lederen ved Sentral kontrollenhet i Utenriksdepartementet, kontrolldirektør Nils Haugstveit, overfor VG.

Sist lørdag skrev VG at to lokalt ansatte ved Norges ambassade i Ugandas hovedstad Kampala i fjor ble avskjediget etter å ha bløffet om HIV-syke barn. Bedrageriet pågikk i to og et halvt år før det ble oppdaget.

Nå viser det seg at UD har avdekket en rekke bedragerisaker ved ambassadene rundt om i verden de siste fem årene.

Så sent som onsdag denne uken sa UD opp en lokalt ansatt ved Norges ambassade i Malawi på grunn av bestikkelse i forbindelse med en visumsøknad.

LØY OM HIV-SYKE BARN: To lokalt ansatte ved Norges ambassade i Ugandas hovedstad Kampala ble avskjediget i fjor etter å ha svindlet ved bruk av falske kvitteringer. Foto: , UD

Kan være flere saker

– Saken oppsigelsen er knyttet til gjelder en bestikkelse på 50.000 kwacha (580 norske kroner, journ. anm.) i forbindelse med én søknad i 2014. Vi kan imidlertid ikke utelukke at det også kan ha skjedd i andre tilfeller.

Forholdet som er avdekket har ikke virket inn på beslutningen om innvilgelse av visum, ifølge Haugstveit.

– Hvis det også har skjedd bestikkelser i andre tilfeller, kan vi ikke utelukke at det kan ha påvirket prosessen.

Personen som er avskjediget har ikke tilstått. Vedkommende er heller ikke politianmeldt, men Haugsveit utelukker ikke at det kan skje.

Bakgrunn: Krevde tilbake 70 millioner kroner

Misbrukte momsfritak

I fjerde kvartal i 2014 ble en lokalt ansatt ved ambassaden i Guatemala oppsagt etter at ambassaden fant dokumentasjon på økonomiske misligheter. Saken ble varslet til departementets antikorrupsjonsenhet i mai samme år.

– Vedkommende hadde blant annet misbrukt ambassadens momsfritak ved kjøp til private formål, opplyser kontrolldirektøren.

Ifølge Haugsveit pågikk bedrageriet trolig fra 2010 til det ble avdekket i 2014.

– Beløpets størrelse er ikke fastslått. Det ble ikke dokumentert økonomisk tap for ambassaden, så følgelig var det ikke snakk om tilbakebetaling, sier Haugsveit, som ikke vil si hva slags stilling vedkommende hadde ved ambassaden.

I tillegg til sakene som har endt med oppsigelse, har UD avdekket det Haugstveit betegner som fem klare saker, der ambassadeansatte har gjort seg skyldig i økonomiske misligheter.

To av disse sakene ble avdekket ved ambassaden i Sør-Afrika og to ved ambassaden i Sør-Sudan. Den femte i Øst-Timors hovedstad Dili.

SA OPP SELV: To bedragerisaker er de siste årene blitt avdekket ved Norges ambassade i Pretoria i Sør-Afrika. Foto: , UD

Valgte å si opp selv

Haugstveit sier at alle disse sakene kunne endt med avskjed, men fire av de ansatte valgte å si opp selv.

Personen som var involvert i den ene saken fra Sør-Afrika hadde sagt opp stillingen sin like før saken kom opp.

– Vedkommende sluttet følgelig ikke som en konsekvens av denne saken, og det misligholdte beløpet er betalt tilbake.

Les også: Tapte 2,4 millioner på kvinnesenter i Pakistan

Må ha gode kontrollsystemer

– Ni ambassadeansatte er siden 2011 blitt avslørt for økonomiske misligheter. Vil du si at det er overraskende mange?

– Nei. Vi er om lag 2600 ansatte i utenrikstjenesten og opererer i mange land hvor korrupsjon er et svært utbredt problem. Det er imidlertid en påminnelse om at vi må være dyktige i forbindelse med rekruttering, bevisstgjøring og opplæring av alle våre ansatte, samtidig som vi må ha gode systemer for kontroll.

Ansatte ved norske ambassader lønnes ut fra lokalt lønnsnivå, og i tråd med det andre lands ambassader – fortrinnsvis de nordiske – betaler.

SVINDLET MED MOMS: En ansatt ved ambassaden i Guatemala ble avskjediget i 2014 etter å ha misbrukt ambassadens momsfritak ved kjøp til private formål. Ambassaden ligger i denne skyskraperen i Guatemala by. Foto: , UD

Haugstveit sier at ikke alle saker som avdekkes lar seg beløpsfeste, men at det som oftest dreier seg om noen få tusenlapper.

– Den største saken beløp seg til drøyt 33.000 kroner, som ble tilbakebetalt.

– Viser tallene at det er for lett for ansatte ved ambassadene å svindle til seg penger?

– Nei, men de viser at det er behov for god oppfølging og kontroll. Det er også svært viktig at alle ansatte er klar over hvilke konsekvenser det vil få dersom de misbruker sin stilling, sier Haugtveit, som tidligere har vært ambassadør i Buenos Aires og Kabul.

– Er kontrollrutinene ved ambassadene blitt skjerpet de siste årene?

– Ja, både gjennom ny teknologi, som i langt større grad enn tidligere gjør god kontroll mulig, og mer vekt på kompetansebygging rettet mot våre økonomiforvaltere ved utenriksstasjonene.

Flere artikler

  1. UD avdekket bedrageri i Uganda: Ambassade-ansatte fikk sparken etter å ha løyet om HIV-syke barn

  2. Kina: Ansatt ved Norges ambassade sparket etter korrupsjonsmistanker

  3. 19 fikk sparken fra norsk ambassade: «UD etterlater oss for å dø»

  4. Politiansatt fikk tilbake jobben etter bot for dopingbruk

  5. Pluss content

    Et lite stykke Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder