STØTTER KONA: Petter Stordalen fortalte om den tøffe behandlingen kona Gunhild må igjennom.

STØTTER KONA: Petter Stordalen fortalte om den tøffe behandlingen kona Gunhild må igjennom. Foto: Jane Møller/Magnus Sandberg,

Gunhild fulgte Choice-konferanse via videolink: Petter Stordalen til kona: - Jeg elsker deg, savner deg

STOCKHOLM (VG) Petter Stordalen brøt sin selvpålagte munnkurv om sin kones alvorlige sykdom søndag, da han samlet 2500 ansatte. Les hans hjerteskjærende og varme ord.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Søndag feiret Nordic Choice-hotellkjeden 25-års jubileum i Stockholms nye fotballstorstue Friends Arena, hvor Nordic Choice har bygget et nytt stort hotell.

Todagerskonferansen ble innledet med Stordalens tale klokken ti søndag. Han fortalte om sine og selskapets opp- og nedturer – og om sitt livs drama – da kona Gunhild Stordalen (36) ble alvorlig syk i høst.

Åpnet i kjent stil

Et av høydepunktene på hotellkjedens årlige vinterkonferanse er turbo-sjefens åpningstale, som ofte fremstår nærmest som et vekkelsesmøte med Stordalen som predikant. Også søndag grep Stordalen tak i salen fra første sekund.

– Never average! hamret han inn som hovedbudskap de første sekundene:

– Det er bedre å søke og feile, enn å «safe» og bli gjennomsnittlig, sa han, til stor jubel fra sine ansatte.

Hotell-kongen gikk gjennom deres siste satsinger i Norge og Sverige, og fastslo at de nå har de to «feteste» hotellene i Stockholm.

Han var i sitt ess og traff tydelig «menigheten» så det smalt i jubel og glede.

Men så gikk han over til å fortelle om marerittet som traff familien i høst, da kona Gunhild ble livstruende syk.

Hun fikk påvist den livstruende diagnosen systemisk sklerodermi, som bryter ned sentrale organer i kroppen. Etter å ha søkt ekspertise i USA, bestemte de seg for å satse på eksperimentell behandling i Nederland.

Hverken Gunhild eller Petter Stordalen har sagt ett ord offentlig etter at han 22. november tvitret takk for all støtten, etter at DN skrev om Gunhilds sykdom dagen før.

– Veldig syk

Petter Stordalen understreket at penger og suksess ikke er viktig når man møter grunnleggende utfordringer i livet. Da ble det helt stille i salen.

– Jeg har selv erfart akkurat det: Hva som er det viktigste. For jeg har aldri før fått mulighet til å bo så mye på hotell som denne vinteren. Som dere sikkert vet så ble min Gunhild syk i høst. Veldig syk, sa han.

De oppdaget sykdommen under en reise til USA.

– Sykdommen kom raskt, og den utviklet seg enda raskere. Det var ingen tilfredsstillende behandling i Norge. Men det fantes en eksperimentell behandling ved universitetssykehuset i Nederland. Der kunne de kanskje bremse sykdommen. Kanskje kunne hun bli bra. Kanskje kunne de redde henne, sa Petter Stordalen åpenhjertig foran sin egen familie og 2500 tilhørere:

– Ja, selv når du blir syk må du vurdere risiko. Vi fikk en diagnose. Vi gjorde en analyse og vi tok en beslutning. Vi valgte å reise.

Miljøkriger med svin i stua – portrettintervjuet VG Helg gjorde med Gunhild Stordalen i 2012 på VG+

– Livet er skjørt

– Livet er skjørt. Og du kan aldri se på et menneske hvordan livet er. Når du går på jobb på et av våre hotell, så vet du aldri hvem du møter den dagen. For hver eneste gjest som sjekker inn, sjekker også inn med sin unike historie.

– Da vi først ankom hotellet i Amsterdam, var det ingen som visste hvem vi var, hvorfor vi skulle bo der, eller hvor lenge. Det de så – var et slitent par komme inn døren deres, fortalte Stordalen.

– Med i bagasjen hadde de bare dårlige nyheter. Men når du aller helst skulle vært alle andre steder, så evner gode hoteller å skape en atmosfære av trygghet. Og det hotellet i Amsterdam har blitt som et hjem for oss. Spesielt for meg.

Der har de vært på bursdager, julaften, og nyttårsaften. Stordalens tre barn, foreldre og søsken er for første gang etter at Gunhild ble syk, samlet denne helgen i Stockholm. De spiste middag sammen lørdag kveld.

TØFF TALE: Petter Stordalen erkjente etterpå at han holdt en av sine vanskeligste taler noensinne søndag, da han både skulle dra igang selskapsfesten og fortelle om det vanskelige livet de siste månedene. Foto:Magnus Sandberg,

Gunhild fulgte talen

Midt under talen overrasket Stordalen publikum – hele Vinterkonferansen ble nemlig overført via livestream til Nederland, der Gunhild fulgte med.

– Jeg lovet å hilse så mye til dere alle. Jeg lovet å takke for den overveldende støtte dere har vist henne. Som dere har vist oss. Og om dere vil kan dere være med på å sende en liten hilsen tilbake til Gunhild: Vi har 10 kameraer satt opp i arenaen. Her kommer et av dem trillende inn.

Han ba publikum vinke, og publikum både vinket og gråt. Petter Stordalen snudde seg deretter mot et av kameraene.

– Kjære Gunhild. Ser du? Jeg elsker deg, savner deg. VK (vinterkonferansen, journ.anm.) blir ikke helt det samme uten deg. Men vi gleder oss alle til neste år, da hele storfamilien igjen er komplett!

– Å forlate den du elsker, spesielt når hun er syk, er ingen enkel beslutning. Du gjør det bare om det er helt nødvendig, sa han.

– For meg er VK den nødvendigheten. Det er som Gunhild sa til meg i romjulen: Petter, det er en tid for alt. VK er tid for familien: Den nære familien som alle sitter i salen i dag. Mine barn, min bror, mine to søstre. Det ble ikke julaften som vanlig i år. Men det ble VK.

– Ekstrem situasjon

Stordalen satte også parets vanskelig situasjon inn i en hotell-sammenheng:

– Tenk at de verste anledninger kan gi de beste hotellopplevelsene. Suksessen til et hotell handler ikke om penger. Den handler ikke om strukturer. Den handler ikke om teknologi. Den handler om mennesker. Suksessen til Nordic Choice handler om deg. Alle dere som er her i dag – som gjør en skilnad for kollegaer og for gjester hver eneste dag.

– Jeg tror ikke du vet selv. Hvor mektig du er. Jeg tror ikke du vet selv. Hvilken forskjell du kan gjøre. Jeg tror ikke du vet selv. Hvor viktig du er, sa Stordalen og tok en kunstpause før han fortsatte:

– Jeg har selv hørt det bli sagt. Men heller ikke jeg forsto det før det rammet oss: Hvor sårbart livet er. Hvor uforutsigbart. Hvor skrøpelige vi er i all vår menneskelighet.

Petter Stordalen var ikke lenger noen turbo – men kjæreste til en kvinne som kjemper for å overleve.

– Det er en tynn vegg mellom liv og død. Vi drømmer alle om det perfekte liv. Uten frykt og redsler, uten fortvilelse og sorg, sa han:

– Sånn er det ikke. Noen dikt er uten rytme. Noen historier har ikke en lykkelig slutt. Og når det tragiske skjer, når du rammes av alvorlig sykdom – så er det for de fleste en opplevelse av bunnløs maktesløshet. Det rammet Gunhild. Det rammet meg. Jeg veit at det har rammet flere av dere i Nordic Choice og deres nærmeste.

NÆRE: Ekteparet Stordalen, her under en hotellåpning for noen år siden. Foto:Thomas Johansson,VG

Tårene trillet

Svært mange i salen kjenner både Stordalen og kona godt.

– Blant alt det vi savner – er kanskje savnet etter hverdag og kollegaer størst. Til en tilstand der du er noe annet enn sykdommen. Det vi erfarer, er at i usikre, krevende tider kan jobben også være en trygghet. Å vite at du vil og skal tilbake igjen. At du har mer å gi. Mer å utrette. Noe å fullføre.

Ansiktet til Stordalen ble zoomet inn på storskjermen. Tydelig rørte kolleger så at han slet med å finne ordene.

– Gunhild – hun har satt seg ett mål: Hun skal stå på scenen å hilse velkommen til EAT-konferansen på Clarion Hotel Sign i juni 2015.

Det er en konferanse for å løse globale og nasjonale utfordringer innen matproduksjon, ernæring og bærekraftig utvikling.

– Gunhild skal bli frisk!

Undersøkelser av 36-åringen – som hadde bursdag for tre dager siden – har bekreftet at hun har en såkalt diffus kutan-variant av sykdommen – en av de mer aggressive og dødelige variantene av sykdommen.

Skanning har imidlertid vist at sykdommen ikke har spredt seg til 35-åringens indre organer, men det kan være risiko for at den gjør det.

– Gunhild SKAL klare dette. Hun SKAL bli frisk. Hun SKAL fortsette arbeidet sitt. Og den tanken er hennes sterkeste energikilde. Noen kaller det fornektelse. Men fornektelse – det er bare pessimistenes ord på en viktig menneskelig egenskap. Det hun uttrykker er HÅP!

– Og håp er ikke selvbedrag. Eller fornektelse. Det er en av våre beste egenskaper. Håpet er den sterkeste drivkraften, sa Stordalen.

Etter de nære ordene til Gunhild, avsluttet hotellkongen i kjent stil, og fokuserte på at hotellkjeden søndag innledet sitt 25-årsjubileum.

– Vi har de siste 25 årene tatt mange valg som har gitt ringvirkninger langt utover hotelltrappen vår, sier han og viser til at de var det første hotellselskapet som miljøsertifiserte sine hoteller, var verdens første hotellselskap som forbød røyking på alle rom i samtlige hoteller og som var verdens første hotellselskap som fjernet betalingstv-porno på hotellene, sa han.

Stordalen har ledet Choice-kjeden i 20 år. Her er hans Choice-utviklingen siden oppstarten for 25 år siden:

1991

** Choice Hotels Scandinavia blir etablert og etablerer etterhvert merkevarene: Clarion, Comfort og Quality.

1996

** Petter A. Stordalen og Christen Sveaas kjøper seg opp i selskapet.

** De kjøper Home Hotels kjeden i Sverige (19 hoteller) som senere har blitt bærebjelken i Clarion Collection kjeden.

1997

** De overtok 51 prosent av aksjene i Inter Nor og kjøper bla driftsselskapet på Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo og Clarion Hotel Ernst i Kristiansand.

** Etablerer et hovedkontor i Stockholm.

1998

** Åpning av Clarion Hotel Oslo Airport

1999

** Kjøper Prize hotels AB, Fastighets AB Balders (Bla hotellene Selma Lagerlöf, Stenungsbaden) og driften på Quality Hotel Globe.

2000

** Åpning av Clarion Hotel Stavanger.

** Choice Hotels Scandinavia overtar drift eller inngår franchise på 14 hoteller i Danmark

2001

** Choice Hotels Scandinavia (CHS) overtar 12 nye driftshoteller.

2002

** Quality Hotel Tønsberg åpner.

2003

** Clarion Stockholm åpner, Stockholms største hotell.

** Kjøper 39,9 prosent av Capona AB (nåværende Home Properties AB).

** Clarion Copenhagen åpner.

2005

** Selskapet tas av børs.

** Petter Stordalen blir eier av over 99 prosent av aksjene.

2006

** Petter Stordalen blir 100 prosent eier av CHS.

2007

** Clarion Hotel Bergen Airport åpner

** CHS blir Skandinavias første røykfrie hotellselskap.

2008

** Clarion Sign åpner og blir kjedens nummer 1 hotell i Stockholm.

** Etablerer samarbeid med Regnskogsfondet. For hver gjestenatt vernes 100 kvm regnskog i et år.

2009

** Petter Stordalen kjøper Copperhill Mountain Lodge.

** Farris Bad i Larvik åpner. Norges største SPA-hotell

** Choice endrer navn til Nordic Choice Hotels

** Nordic Choice miljøsertifiserer samtlige hoteller etter ISO-standarden 14001.

2010

** Comfort Hotel Square i Stavanger åpner.

** Quality Hotel Waterfront i Ålesund åpner.

2011

** Nordic Choice selger den det danske driftsselskapet med 12 hoteller til First Hotels.

** Comfort Hotel Xpress Oslo åpner og lanserer verdens første helautomatiske innsjekkingsløsning.

2012

** Åpner Clarion Hotel Post i Gøteborg , Clarion Hotel & Congress Trondheim og Clarion Hotel Arlanda Airport.

** Comfort Hotel i Vilnius åpner. Nordic Choice Hotels første driftshotell i Litauen.

** Comfort Hotel Grand Central i Oslo åpner.

2013

** The Thief på Tjuvholmen åpner. Blir kjendishotell på linje med Grand.

** Comeback i Danmark ved kjøp av hotellene Skt Petri og Comfot HotelVesterbro.

** Quality Hotel Friends åpner i Stockholm.

2014

** Signerer kontrakt på Galleriaen i Stockholm. Skandinavias største hotellkontrakt.

** Signerer kontrakt på Clarion Hotel Helsinki.

** Clarion Hotel The Edge i Tromsø og Clarion Hotel Energy I Stavanger åpner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder