VAKT PÅ ÅSTEDET: En sivil politibil sto søndag kveld parkert på hyttetunet hvor den 13 år gamle jenta ble erklært død på nyttårsaften.
VAKT PÅ ÅSTEDET: En sivil politibil sto søndag kveld parkert på hyttetunet hvor den 13 år gamle jenta ble erklært død på nyttårsaften. Foto: HELGE MIKALSEN , VG

13-åringen døde på hytte

INNENRIKS

GJØVIK/VALDRES (VG) Moren som er siktet for å ha gitt datteren så sviktende omsorg at hun døde, tok med seg 13-åringen til en hytte i Valdres i høst.

Publisert: Oppdatert: 08.01.16 10:17

De bodde opprinnelig i Bærum og 13-åringen gikk på skole der frem til høstferien i slutten av september. Ifølge politiet har de opphold seg i Valdres i noe tid. På nyttårsaften ble den 13 år gamle jenta erklært død på hytta.

Da VG var der i kveld holdt politiet fortsatt vakt på hyttetunet.

– Dette er et åsted for et mistenkelig dødsfall, og det skal gjøres undersøkelser her i morgen, opplyste en lokal politimann.

Kommunalsjef i Bærum kommune, Siv Herikstad, forteller at deres opplysninger om 13-åringen stanser opp da hun ikke møtte opp etter høstferien. De vet ikke hva som har skjedd i ettertid.

Prest Knut Grønvik i Lommedalen kirke sier til VG at dødsfallet kanskje kunne vært unngått.

– Hun hadde vanskeligheter som kanskje ikke ble møtt, sier Grønvik til VG.

Politiet opplyser til NRK at de ble kontaktet av barnevernet 26. november. De ønsket bistand for å sjekke om det var noen på hytta, hvor 13-åringen ble funnet død på nyttårsaften. Politiet sendte en sivil patrulje for å undersøke adressen, men fant ingen der.

Vil kontakte andre etater

En sentral del av etterforskningen vil handle om hvorvidt moren har bedt om hjelp fra det offentlige, og i hvilken grad hun har fått hjelp. På grunn av jul- og nyttårshøytiden har det vært vanskelig for politiet å få svar på disse spørsmålene.

– Vi ønsker å få avklart om andre offentlige etater har vært involvert. Enten når det gjelder siktede, 13-åringen som er død eller eventuelt begge to. Vi håper det kan gi oss noe som forklarer bakgrunnen for at 13-åringen er død, sier politiadvokat Julie Dalsveen til VG.

Det var moren til jenta som ringte nødnummeret 113 på nyttårsaften og et helikopter fra Norsk Luftambulanse, samt ambulanse ble sendt til hytta. Livet til 13-åringen sto imidlertid ikke til å redde og hun ble erklært død på stedet. I etterkant varslet luftambulansen politiet, fordi det var forhold rundt jenta som de reagerte på.

Politiet vet ikke hvorfor 13-åringen døde, men det er ventet at de får svaret i en foreløpig obduksjonsrapport som kommer mandag.

Innlagt på sykehus

Moren er innlagt på et psykiatrisk sykehus på Østlandet. Politiet forsøkte å avhøre henne lørdag, men det ble tidlig klart at det ikke var forsvarlig.

– Vi har lest om siktelsen for henne, og vårt inntrykk er at hun forsto den, forteller Dalsveen.

Hun er ikke formelt pågrepet, men det vil bli vurdert dersom hun utskrives fra sykehus. Advokat Håvard Fremstad er blitt bedt om å påta seg forsvareroppdraget, men siden hun er innlagt på sykehus har han ikke vært i kontakt med den siktede kvinnen selv ennå.

Her kan du lese mer om