UTSLIPP: Miljøvernsorganisasjoner mener oljeflaket på 3.840 kubikkmeter kan ende i en gigantisk miljøkatastrofe. Dette bildet er tatt i Nordsjøen etter at utslippet ble kjent onsdag. Foto: Kystverket

OLJEUTSLIPPET I NORDSJØEN: - En potensiell miljøkatastrofe

StatoilHydro kan kun observere oljen

OSLO/BALI (VG Nett) Det dårlige været gjør at nesten 4.000 kubikkmeter olje får flyte fritt i Nordsjøen. Miljøorganisasjonene mener det er en potensiell miljøkatastrofe.

  • Inga Semmingsen
  • Morten Ulekleiv
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

StatoliHydro har fire havgående oljevernssystemer med oljeoppsamlingsutstyr. En vindhastighet på 45 knop, som tilsvarer liten storm, og bølger på opptil sju meter gjør at ingen av dem kan brukes.

- Akkurat nå kan vi ikke gjøre annet enn å observere oljeflaket. Vi bruker også datamaskiner på å beregne ut hvordan det vil bevege seg, sier Kai Nielsen, informasjonssjef i StatoilHydro til VG Nett.

Været gjør det umulig å legge ut lenser, og foreløpig er det ikke tatt i bruk kjemikaler for å løse opp oljen. Kjemikaliene er også miljøskadelige og det krever spesielle tillatelser.

Les også:- Oljen verst for sjøfugl

Utslippet ved Statfjord A-plattformen i Nordsjøen er beregnet til 3.840 kubikkmeter, det gjør det til det nest største i norsk historie. 3840 kubikkmeter olje tilsvarer 24.000 fat.

- Det er for tidlig å si hva som skjer, men det har potensial til å bli en stor miljøkatastrofe, sier nestleder Marius Holm i miljøorganisasjonen Bellona til VG Nett.

- Olje er risikosport

KART: JEPPESEN

Oljeutslippet på Statfjord A skjedde onsdag formiddag i forbindelse med lasting fra plattformen til tankskipet Navion Britannia. Statfjord-feltet ligger omkring 200 kilometer vest for Bergen like ved grensen til den britiske kontinentalsokkelen.

Leder i Bellona, Frederic Hauge, frykter hva konsekvensene kan bli.

- Det er veldig avhengig av vær, vind og strøm de neste timene, sier Hauge til VG Nett i Bali, hvor han følger klimaforhandlingene.

- Dette viser at olje er en risikosport og vi får bare være glade for at dette skjedde 160 kilometer fra land - og ikke i Lofoten. Det var ikke dette vi mente med at det skulle være olje i maskineriet i klimaforhandlingene, fortsetter Bellona-lederen.

Han er meget kritisk til at denne type operasjoner finner sted i så tøft vær.

- Helt vanlig

- RISIKOSPORT: Bellona-leder Frederic Hauge frykter hva konsekvensene blir. Foto: Kristian Helgesen

Ifølge StatoilHydro er det helt vanlig å laste i slikt vær.

- Det blir lastet i slikt vær rett som det er, så det er ikke uforsvarlig, sier Nielsen.

- Kan været være grunnen til utslippet?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Vi vil selvfølgelig gjøre en granskning av dette, men akkurat nå konsentrerer vi oss om å begrense skadene, sier han.

HydroStatoil vurder fortløpende om de skal bruke kjemikalier for å løse opp oljen, men da vil de trenge godkjenning fra departementet.

Miljøvernere kritiske

Bård Lahn i Natur og ungdom er bekymret etter det omfattende utslippet.

- StatoilHydro har lovet og lovet når det gjelder sikkerhet og kontroll. Dette viser at man likevel aldri har garantier mot alvorlige ulykker. Jeg er overrasket over at advarslene om dårlig sikkerhet ikke har blitt fulgt opp, sier han.

- Nå må all fokus rettes mot å begrense skadene av denne ulykken, legger han til

Han mener utslippet må få etterspill.

- På lengre sikt må dette få konsekvenser for kravene som stilles til oljeindustrien, mener Lahn.

Han får medhold av Marius Holm i Bellona.

- Dette er ingen gammel russisk oljetanker. Dette er en stor moderne plattform, og slikt arbeid drives daglig på norsk sokkel. Vi må stille spørsmål ved om dette er forsvarlig, sier han.

- Kan spre seg

OLJELEKKASJE: Det var under lasting til tankskipet Navion Britannia at det gikk galt. Foto: StatoilHydro

Det skal være sterk vind i området oljen befinner seg, og ifølge StatoilHydro beveger flaket seg nordover. Flaket ligger om lag 160 kilometer øst for kysten ved Florø.

- Dette er en form for lett råolje, så en del av det vill fordampe. Akkurat nå er det så sterk vind at vi heller ikke kan se bort fra at det kan spre seg, sier Neelsen.

Akkurat dette er det som bekymrer miljøorganisasjonene.

- Uansett hvor bra utstyr man har, er man så godt som maktesløse i dette været. Nå bekymrer det meg at det er lite å få gjort, sier Holm.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder