Utsetter «Mannens» fall til neste år

ÅNDALSNES (VG) NVE tror ikke det ustabile fjellpartiet «Veslemannen» raser ut i år heller. Farenivået ble onsdag satt ned til gult, og de evakuerte kan flytte hjem.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi har besluttet å sette ned farenivået til gult. Bakgrunnen er klart reduserte bevegelser. Det er nå omtrent 5 centimeter i øvre del og veldig mye mindre i nedre del – kun et par millimeter, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE på en pressekonferanse klokken 9.

Farenivået ved «Veslemannen» ble hevet til øverste nivå – rødt – søndag formiddag, og beboere i området ble på ny evakuert. Disse kan flytte hjem når som helst, sier Ole Kjell Talberg i Rauma kommune.

Sjefgeologen forklarer hvorfor fjellet ikke faller: – Jeg har fått noen rare forslag

Rasfaren var ekstrem

Rasfaren ble betegnet som ekstrem søndag morgen, etter mildvær og stor vanntilførsel i form av regn. Natt til tirsdag var forholdene på toppen av fjellet forsvarlige nok til å jobbe i, og NVE startet en ny runde med vanning av fjellpartiet i et forsøk på å utløse det etterlengtede skredet. Overfor VG beskrev Rauma-ordfører Lars Olav Haustad tirsdagen som helt avgjørende, fordi det var meldt kaldere vær fremover.

Lothepus tror han kan få has på «Mannen»: – Bare å ringe hvis de trenger hjelp

Av hensyn til beboerne

Vanningen har hatt effekt på bevegelsene, men var heller ikke denne gangen nok. Værmeldingen gikk i oppfyllelse, og nedbøren kommer som snø. Uten naturlig vanntilførsel tror ikke NVE de kan utløse skredet, og avsluttet tirsdag vanningen for å la fjellet stabilisere seg, av hensyn til de evakuerte.

Bevegelsene i «Veslemannen» har etter det fortsatt å avta, og var tirsdag morgen nede i rundt syv centimeter døgnet i de mest ustabile partiet. De nederste delene beveget seg bare rundt to milimeter i døgnet - en drøy tiendel av hva det var på det raskeste. NVE tror nå at dette er den avgjørende delen av fjellet, og at det fungerer som et slags anker som holder igjen resten.

Vil synke ytterligere

– Med oppholdsvær og lave temperaturer den neste uken forventes bevegelsene å minke ytterligere, opplyste NVE onsdag morgen.

Innbyggerne i det skredutsatte området, får nå flytte hjem igjen, etter å ha blitt evakuert for femte gang på fire år.

De mest aktive partiene i Veslemannen har beveget seg med 30 centimeter i døgnet de siste dagene. Til sammen var det over 70 centimeter bevegelser forrige uke, som er mer enn i hele 2016. Når skredet før eller senere går, vil det rase mellom 120.- og 180.000 kubikkmeter stein. På det meste har det rasklare fjellpartiet beveget seg over fire meter de siste fire årene, men fjellet har overrasket NVE igjen og igjen med sin motstandsdyktighet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder