Forfedrene hadde ape-sex

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Ny forskning viser at våre forfedre i lang tid hadde seg med sjimpansene. Og det var lenge etter at vi skilte lag med de firbeinte . . .

Våre forfedre var mer enn gode venner med sjimpansene. Det viser ny forsking som er utarbeidet av et forskerteam ved Broad Institute i Cambridge, Massachusetts.

Forskerne konkluderer med at våre forfedre trolig hadde sex med sjimpanser i lang tid etter at de skilte lag og ble til to ulike arter.

- Forskingen ga uventede resultater om hvordan vi separerte oss fra våre nærmeste, sjimpansene, sier dr. David Reich, som har ledet forskningen, til Boston Globe.

Skeptiske

Frem til nå har det blitt antatt at mennesket skilte lag fra apene for om lag 7 millioner år siden. Boston-teamet mener å ha bevis for at dette skjedde langt senere.

David Reich & Co. har gått gjennom enorme mengder nylig tilgjengelige gendata for å estimere når mennesket ble splittet fra sjimpansene. De oppsiktsvekkende resultatene blir nå også publisert i vitenskapspublikasjonen Nature.

Enkelte paleontologer er skeptiske til resultatene, og setter spørsmålstegn ved teorien om at mennesket, som da hadde reist seg opp, skal ha hatt samkvem med sjimpansen, som også den gang gikk på alle fire.

- Jeg mener dette er et veldig spennende og viktig arbeid, sier paleontologen David Pilbeam ved Harvard.

Pilbeam var i 2002 med på å finne Toumai i Tsjad i Vest-Afrika, som skal være vår eldste forfar.

- Det viktigste med denne rapporten, er at man har flyttet grensene for når atskillelsen mellom sjimpanser og mennesker skjedde. Hendelsen er en million år nærmere oss enn vi har trodd, sier assisterende professor i paleontologi Jørn H. Hurum ved Universitetet i Oslo.