DREPT I 1978: Barna til Inger Johanne Apenes har for første gang fått en henvendelse fra drapsmannen. Foto: Inger Johanne Apenes

- 13 år da drapet ble begått

(VG Nett) Mannen som har tilstått drapet på Inger Johanne Apenes (61) var bare 13 år da drapet ble begått i 1978.

Politiet

Etter det VG Nett kjenner til skal mannen ha forklart at drapet ikke var planlagt og at han kom opp i en umulig situasjon.

VGTV:-Et fryktelig press i 29 år

VGTV:Slik forløp etterforskningen

VGTV:En meget sympatisk mann

Mannen har i nesten 29 år båret på den grusomme hemmeligheten. Ifølge Dagbladet.no lever den 42 år gamle mannen sammen med kone og barn i dag.

Han var under den kriminelle lavalder da drapet ble begått i 1978. På den tiden kunne ingen under 14 år settes i fengsel.

Tilstod for flere uker siden

For noen uker siden valgte han å tilstå drapet for politiet. Mannen skal ikke tidligere ha vært i politiets søkelys i forbindelse med drapet, og etterforskerne har brukt de siste ukene på å verifisere tilståelsen.

I en pressemelding som ble sendt ut mandag formiddag opplyser politiet at de ser på tilståelsen som troverdig.

Det var Georg Apenes, nåværende direktør i Datatilsynet, som fant sin mor ille tilredt på gulvet i Heibergs gate 43 i Gamlebyen i Fredrikstad, 6. mai 1978.

Drept med kniv

Inger Johanne Apenes var drept med flere knivstikk. Drapsvåpenet ble aldri funnet.

I 2002 jobbet flere etterforskere med den nå 29 år gamle drapssaken, men uten å komme nærmere en løsning på kriminalgåten.

Selv om Politiet i Fredrikstad fikk assistanse fra Kripos, var konklusjonen at det ikke var grunnlag for å gjenoppta etterforskningen.

Foreldet

Politiet hadde da gått gjennom flere tusen navn. De hadde gransket opplysninger fra 3.000 vitner som ble avhørt av politiet i 1978. De hadde samarbeidet med tidligere etterforskere i saken og gått gjennom fingeravtrykk og DNA-bevis. Men anstrengelsene førte ikke til oppklaring.

Foreldelsesfristen for drap i Norge er 25 år, og drapssaken fra 1978 ble strafferettslig foreldet 7. mai 2003.

Det er uklart hvordan politiet nå forholder seg til tilståelsen. Politiet i Fredrikstad har annonsert at de vil holde en pressekonferanse kl 13.

Familien lettet

Inger Christine Apenes, datter av den avdøde Inger Johanne Apenes, sier i en kort kommentar til Fredrikstad Blad at hun opplever det som en enorm lettelse at saken nå er oppklart.

Inger Christine Apenes ba sommeren 2002, mens etterforskningen pågikk, drapsmannen om å melde seg.

- Vi må ha et svar for å komme videre. Før vi vet hva som skjedde, er det umulig. Noen må vite noe. Uansett hva det er, håper jeg vedkommende nå melder seg for politiet. For en gjerningsmann må det være en lettelse å kunne tilstå, sa Inger Christine Apenes til VG.

Tidligere stortingsrepresentant for Høyre og nåværende direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, uttalte i et intervju med Morgenbladet i 2005 at han ikke har en grunnleggende tro på straff.

- Det som skjedde med min mor, har aldri betydd noe for mitt syn på kriminalitet. Hvis det er noe jeg er bekymret for i norsk kriminalitetsdebatt, så er det at rehabiliteringsperspektivet er blitt helt borte, sa Apenes.

MASSIV ETTERFORSKNING: Til tross for massiv etterforskning klarte ikke politiet å oppklare drapet før saken ble foreldet. Foto: Terje Jansson

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder