Monikas mor om tiltalen: Jeg er veldig lettet og glad

MOR OG DATTER: Monika Sviglinskaja (8) som ble kvalt og drept 14. november 2011, her sammen med moren Kristina Sviglinskaja (32) Foto: Privat Foto: ,

Mann (33) tiltalt for Monika-drapet

En mann fra Litauen er tiltalt for drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

 • Erlend Skevik
 • Gordon Andersen
 • Magnus Braaten

Artikkelen er over fire år gammel

Mannen som nå er tiltalt, ble varetektsfengslet i fjor siktet for å ha drept barnet til sin eks-samboer. 33-åringen er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Det er naturlig når handlingene har gått utover en åtte år gammel jente. Hennes opplevelse og frykten hun må ha følt, er viktige elementer i den vurderingen, sier statsadvokat Benedicte Hordnes til VG.

Monikas mor Kristina Sviglinskaja sier følgende om tiltalen, via bistandsadvokat Stig Nilsen:

– Jeg er veldig lettet og glad for sakens utvikling og at det er tatt ut tiltale i saken. Jeg hadde håpet på dette resultatet, men hadde trodd at det ville ta lengre tid før en tiltale var klar. Beslutningen kom derfor noe overraskende på meg. Jeg ser frem til at saken kan bli gjennomført og at en lang og vanskelig periode kan finne sin avslutning, sier hun.

Nilsen mener tiltalen er i tråd med forventningene, men ønsker ikke å «forhåndsprosedere» saken.

Tiltalen: Brøt seg inn

Statsadvokaten bekrefter at tiltalen ble forkynt for 33-åringen i fengselet torsdag.

– Det er tatt forbehold om forvaring, og grunnlaget for det er at fengselsstraff ikke er tilstrekkelig for å verne samfunnet. Dessuten er det i dette tilfellet fare for gjentakelse, sier Hordnes.

Monika Sviglinskaja ble funnet hengende etter et belte i hjemmet sitt på Sotra den 14. november 2011. Saken ble henlagt som selvmord, før den ble tatt opp på ny etter press fra politivarsleren Robin Schaefer og morens bistandsadvokat, Stig Nilsen.

33-åringen er tiltalt for å ha brutt seg inn i leiligheten med bruk av øks og deretter kvalt 8-åringen. Han er også tiltalt for å stjålet en mobil, halskjeder og smykker tilhørende Sviglinskajas mor.

DNA-funn

Det viktigste beviset i den nye saken er omfattende DNA-funn. Bergenspolitiet har hentet inn verdensledende eksperter på DNA, når de har ettergått de kontroversielle DNA-sporene i Monika-saken.

Konklusjonen fra ekspertene var at DNA-sporene som er funnet på halsen og flere steder på kroppen til Monika, mest sannsynlig stammer fra direkte kontakt mellom Monika og den drapstiltalte mannen.

I tillegg skal politiet ha sikret seg beviser som de mener dokumenterer at 33-åringen faktisk var på Sotra den dagen Monika Sviglinskaja ble funnet død.

Truende eposter

I perioden etter at 8-åringen ble funnet død skrev mannen flere truende og sjikanerende eposter og meldinger til moren, der han forsøkte å presse henne til å betale ham penger under falsk navn, ifølge tiltalen.

Høsten 2012 sendte han flere nye eposter der han ga uttrykk for at han hadde hørt et lydopptak fra drapet der en kunne høre 8-åringen skrike, og at han kunne fremskaffe opptaket mot et større pengebeløp.

Han skal også ha skrevet meldinger fra en falsk Facebook-profil der han skrev han hadde opplysninger om hvem som sto bak drapet, og at han kunne selge denne informasjonen.

Forsvarer: – Lite nytt

33-åringens advokat Aasmund O. Sandland mener det er lite nytt i tiltalen, og viser til at den er i tråd med det han har vært siktet for.

– At det tas ut en tiltale, er ikke spesielt oppsiktsvekkende på bakgrunn av sakens forhistorie og med det trykket påtalemyndighetene har hatt på seg for å få saken pådømt. Skulle man ikke tatt ut tiltale, ville skandalen blitt enda større, sier han til VG.

– Nå får vi alle sider av denne saken belyst i retten, og det ser vi frem til. Vi mener påtalemyndighetene skal få problemer med en del av bevisføringen. Bare det at etterforskningen har tatt så lang tid, sier jo litt.

Siktede i saken nekter straffskyld, og sier han tar tiltalen tungt, ifølge NTB.

Politimann varslet

Politimannen Robin Schaefer prøvde vinteren 2014 å få politiledelsen i distriktet til å gjenoppta den henlagte etterforskningen av dødsfallet.

Har du lest? Monika-saken – slik ble den en politiskandale

Schaefer mente mye tydet på at etterforskningen var mangelfull og at det kunne gå en drapsmann løs. Ledelsen avviste ham gang på gang. Denne uken konkluderte imidlertid Spesialenheten for politisaker med at ingen ansatte i Hordaland politidistrikt har brutt arbeidsmiljøloven i sin behandling av varsleren.

Mer om

 1. Monika-saken
 2. Krim

Flere artikler

 1. Statsadvokaten: Monikas mor ble truet flere måneder før drapet

 2. Dommen i Monika-saken faller i dag

 3. E-posttruslene politiet ikke gransket: «Du ville gjemme deg, men det gikk ikke»

 4. Sidsel Isachsen henla Monikas dødsfall som selvmord: Nå skal hun vitne i Monika-saken

 5. Pluss content

  Seks år siden drapet på Monika (8): Morens nye liv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder