Se monsterflyets landing på Oslo Lufthavn!

Historisk landing i dag

INNENRIKS

OSLO LUFTHAVN (VG) Torsdag morgen landet den største giganten av dem alle - flyet Antonov AN-225 «Mriya» - på Oslo Lufthavn.

Publisert: Oppdatert: 19.06.14 13:08

Verdens største fly - Antonov AN-225 «Mriya» - landet på Oslo Lufthavn klokken 10.21 torsdag, for aller første gang. Flyet takset inn på militært område hvor det losses.

- Det ser stort, men pent ut! Det interessante er å legge merke til alle hjula - syv doble par på hver side og fire hjule på nesa, sier VGs flyentusiast Jan "Flytitter" Ovind som står klar med VGTV på Oslo Lufthavn.

VGTV: Gikk du glipp av den historiske landingen? Se opptaket øverst i saken!

-Elegant

Nic. Nilsen, administrerende direktør ved Oslo Lufthavn, legger ikke skjul på at det er en stor dag for han og de andre ansatte ved lufthavnen.

- Jeg synes landingen var elegant, det er et kjempesvært fly og det oppfører seg akkurat som de andre maskinene jeg ser ta av og lette hele dagen. Dette får en solid plass i historieboken til Oslo Lufthavn, sier Nick Nilsen, administrerende direktør ved Oslo Lufthavn til VG.

Flyet kom inn i norsk luftrom klokken 10.03, og like rundt klokken 10.17 startet maskinen innflyvningen mot Oslo Lufthavn.

- Dette får et flytitterhjerte til å banke litt ekstra! sa Ovind.

Ikke mindre enn seks piloter flyr maskinen, i tillegg har tre personer fra Forsvaret vært med på flyets ferd til Norge. Kjempeflyet skal etter planen reise igjen fredag morgen tidlig.

Flyet har mellomlandet to steder på ferden over til Norge, for å fylle drivstoff og for at besetningen om bord skulle få nødvendig hvile.

Det informeres om at Oslo lufthavn har sendt ut brøytebiler som skal måke bort det som måtte ligge igjen av ødelagte lamper og lignende etter landingen.

En populær kjempe

Flere hundre flyspottere hadde funnet veien til flyplassen for å få med seg den historiske landingen.

- Det var meldt både regn og torden, men nå ser det ut som det blir en blir en solskinnsdag for alle som er glad i fly i Norge, sier Ovind.

Og ja – flyet ER gigantisk. Det har et vingespenn på 88 meter! Dette er mer enn dobbelt så stort som verdens mest brukte passasjerfly - Boeing 737 – som blant annet Norwegian og SAS benytter.

Flyet er leid inn av Forsvaret for å frakte militært utstyr fra Afghanistan.

SE DE VANVITTIGE DIMENSJONENE I VGs UNIKE GRAFIKK: Så stort er monsterflyet egentlig!

1 av 13 20140619. Verdens største fly, ukrainske Antonov AN-225, lander på Gardermoen flyplass i dag. Flyet har med seg militær last fra Norges bidrag i ISAF-operasjonen i Afghanistan. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

DE TØRRE TALLENE

Modernisert: 2001 og 2009 (siste gang med forventet levetidsforlengelse på 25 år)

Marsjfart: 850 km/t

Marsjhøyde: 12.000 meter

Rekkevidde: 4000 km (med 200 tonn last)

Minimum rullebane: 3000 m

Motorer: 6 Ivchenko Progress D-18T

Mannskap: 6

Antall hjul: 32

Antall bygget: 1 (et fly nummer to er påbegynt, men aldri ferdigstilt)

Ifølge produsenten Antonov kan AN-225 smykke seg med ikke mindre enn 240 verdensrekorder.

An-225 Mriya (betyr «Drøm» på ukrainsk) ble utviklet og bygget av Antonov. Historiens største fly er en forsterket versjon av transportflyet An-124 – med høyere lasteevne, større vinger og flere motorer.

Etter at det sovjetiske romfergeprogrammet ble lagt på is for godt, ble AN-225 overtatt av et frakteflyselskap som er eid av flyprodusenten Antonov. Nå flyr det verden rundt på tunge oppdrag - med alt fra nødhjelp og militært utstyr til vindmøller og flymotorer.

Her kan du lese mer om