Slik blir norske damer lurt i Egypt

HURGHADA (VG Nett) Turoperatør Mohammed Ali (28) har sett det skje igjen og igjen: Eldre, europeiske damer som kommer til Egypt, møter en ung sjarmør og ender opp med å bli lurt til å sende store summer.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Dette skjer hele tiden. De europeiske kvinnene lærer aldri, sier Mohammed Ali (28), som jobber i turistnæringen i Hurghada ved Egypts rødehavskyst.

Bak ham tusler turistene av en båt etter en solfylt dag med snorkling ute ved korallrevene. Hit flys nordmenn ned flere ganger i uken av charterselskapene.

- Disse kvinnene nyter solen, havet og utfluktene. Så blir de forelsket i en ung egypter. Snart kommer unnskyldningene. Han sier at «faren min døde» eller at «jeg leide en bil og hadde en ulykke» og at han trenger penger, forklarer Ali, som mener dette gjelder et fattig mindretall av hans landsbrødre.

- Ikke hør på dem! De er kun ute etter pengene dine, advarer han.

ADVARER: Mohammed Ali (28) advarer eldre kvinner som besøker Hurghada mot å la seg forføre av unge lokale menn. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Syv norske kvinner i år

Ali kjenner til unge menn som har mottatt store summer fra sine langt eldre ferieflørter.

- Jeg vet om folk som har brukt penger fra europeiske damer som startkapital til å starte forretninger, sier Ali.

Gjeldsoffer-alliansen i Norge har registrert syv henvendelser det siste året fra norske kvinner som har havnet i vanskeligheter på grunn av pengeoverføringer til unge friere i ferieparadiser.

1,6 millioner

Lørdag fortalte VG historien til en norsk kvinne i 60-årene som traff en egyptisk 26-åring på solferie i Egypt i 2004. Hun dro ned igjen og snart var de forlovet. Siden den gang har hun overført til sammen 1,6 millioner kroner til egypteren.

- Jeg var alene på ferie omringet av lykkelige familier. Når man da blir vartet opp og beundret av en ung mann, så er det klart det gjør inntrykk og man blir smigret, forteller hun.

Hele veien har egypteren hevdet at han vil komme til Norge for å leve med henne.

SE VGTV-DOKUMENT: - Jeg elsker henne

- Det har vært en bitter læring. Følelseslivet overstyrte intellektet, og mitt eneste mål var å få starte et liv sammen med ham her i Norge. Koste hva det koste ville, sier hun.

- Alltid en unnskyldning

Selv om de to ikke har sett hverandre siden 2009, fortsatte pengeoverføringene fram til oktober i år. Da hevdet egypteren at han var i Estland og bare trengte penger til den siste flybilletten til Norge.

- Det var alltid en unnskyldning eller forklaring på hvorfor han ikke kunne komme, enten det var jobb, problemer med myndighetene eller flyselskapet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet...

CHARTERBY: I Hurghadas nye marina ligger moskeen tett i tett med fiskebåtene. Den egyptiske byen er tuftet på turisme og mottar hver uke flere lass med norske charterbesøkende. Foto: HELGE MIKALSEN / VG


VG fant egypteren

Etter å ha hørt kvinnens historie forsøkte VG å finne egypteren i charterbyen Hurghada ved Egypts rødehavskyst for å høre hans versjon.

Etter tre dager fant vi Rafat Yonan Farag (34), som benekter å ha lurt henne og mener han kun har fått godt under 200.000 kroner fra kvinnen.

- Når jeg sier til henne at jeg kan komme og ordne alt, så mener jeg det virkelig. Billetten til Norge koster 1 280 dollar, sier Farag til VG.

LURT: Den norske kvinnen viser frem bilag for de mange hundre pengeoverføringene til den egyptiske mannen hun møtte i 2004 og ble forelsket i. Foto: Helge Mikalsen Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Tredoblet gjelden

VG har gått gjennom hundrevis av bilag for pengeoverføringer som dokumenterer pengeoverføringene. I tillegg kommer gaver og kontantbeløp på mange titusener.

Pensjonen var langt i fra nok til å holde egypteren fornøyd, ikke minst redde han fra en endeløs rekke «krisesituasjoner». Fra å ha en gjeld på 600.000 kroner, har kvinnen i dag 1,8 millioner i gjeld.

Det var først etter tredje tur til Hurghada, hvor de bodde sammen i en leilighet, at pengespørsmålene begynte.

- Han spurte om han kunne få fortsette å bo der og om jeg kunne finansiere husleien.

BENEKTER: VG fant Rafat Yonan Farag (34), som har fått 1,6 millioner av en norsk kvinne, i Hurghada. Han nekter for å ha fått mer enn 180.000 kroner. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Deretter ballet det på seg. Han trengte penger til flybilletter i forbindelse med jobbreiser, forsikringer, mobilregninger, visum og gjentatte operasjoner.

- Melkeku

- Han har mistet all respekt for meg og behandler meg som en melkeku, forteller pensjonisten.

Nå håper kvinnen at hennes historie kan forhindre at andre kvinner havner i en lignende situasjon og hun har anmeldt mannen for bedrageri.

- Saken er under etterforskning, sier en talsperson i det aktuelle politidistriktet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder