VOLDTEKTSBØLGE: Særlig Oslo opplevde i 2011 en bølge av overfallsvoldtekter. Etter dette har 10 nye stillinger blitt opprettet i Oslo-politiet, samt fire stillinger i Kripos, for å øke ressursene i kampen mot voldtekter. Illustrasjonsfoto: SCANPIX

2010: 881 voldtektsanmeldelser - 121 tiltalte | 2011: 1027 voldtektsanmeldelser - 120 tiltalte: Flere voldtektsanmeldelser i 2011 - færre tiltalte

(VG Nett) Daglig leder Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet mener utviklingen i forholdet mellom voldtektstiltaler og -anmeldelser kan føre til at flere kvinner lar være å anmelde voldtekter.

 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over åtte år gammel

Til tross for at antallet voldtektsanmeldelser økte med 16,6 prosent fra 2010 til 2011, sank antallet angivelige voldtektsmenn som måtte møte i retten fra 121 til 120 i samme periode, viser tall som P4 har hentet inn.

Dermed øker ikke antallet voldtektstiltalte i takt med antallet voldtektsanmeldelser. Det opprører daglig leder Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet.

- Det nytter ikke med offentlige utredninger med forslag om tiltak mot voldtekt når disse tallene viser at vi ikke kommer noen vei. Dette er ikke rettsstaten Norge verdig - heller ikke kvinnene som blir utsatt for dette, sier Smaadahl til VG Nett.

Bekymret for signaleffekten

DAGLIG LEDER: Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet. Foto: JAN PETTER LYNAU/VG

Hun poengterer videre at tidligere justisminister Knut Storberget har karakterisert voldtekt som den groveste kriminelle handlingen etter drap, og at samme mann i 2010 oppfordret kvinner til alltid å anmelde voldtekter.

- Konsekvensene kan jo være at flere velger ikke å anmelde på grunn av påkjenningen det vil være å gjennomføre avhør, for deretter å få saken henlagt. Vi må ikke komme dit at det blir så nedprioritert, sier Smaadahl.

Hun er samtidig bekymret for signalene tallene kan sende til potensielle voldtektsmenn. Smaadahl frykter at disse kan få et inntrykk av at det ikke kommer reaksjoner på kriminelle handlinger.

- Hva mener du at bør gjøres?

- Vi mener at voldtektssaker må prioriteres i større grad og mer spesialkompetanse må på plass. Anmeldelsene må tas på alvor, sier Smaadahl.

- Uhyggelig vanskelige saker

Leder Per Sandberg (Frp) i justiskomiteen på Stortinget er enig med Smaadahl i at ressursene i politiet i større grad må spisses inn mot voldtektssaker og at kompetansen må økes. Han synes det er merkelig at ikke flere saker når domstolen.

LEDER: Per Sandberg (Frp) i Stortingets justiskomité. Foto: NILS BJÅLAND/VG

- Samtidig er disse sakene uhyggelig vanskelige, ettersom det ofte blir ord mot ord på grunn av manglende bevis. Derfor er det så viktig at ofre går til anmeldelse raskest mulig, slik at det blir sikret spor, sier Sandberg til VG Nett.

Han frykter også at det store spriket mellom antallet anmeldelser og tiltaler kan føre til at færre kvinner velger å ikke anmelde, slik at mørketallene blir enda større enn de allerede er.

- Det kan igjen resultere i at voldtektsmenn går fri, og det kan vi ikke akseptere. Jeg ber innstendig kvinner som har opplevd å bli voldtatt om å ikke gi opp håpet, føle skam og gå i skjul, men heller anmelde forholdet, sier Sandberg.

Han er samtidig kritisk til at flere politidistrikter i landet opplever nedbemanning. Sandberg mener dette går utover ressursene til etterforskning av voldtekter, som det er blitt sagt at skal prioriteres.

Bekymret

Nestleder Jan Bøhler (Ap) i justiskomiteen på Stortinget fremhever at det er satt inn ekstra ressurser til etterforskning av voldtekter siden voldtektsbølgen i fjor høst.

NESTLEDER: Jan Bøhler i Stortingets justiskomité. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Han nevner de fire nye stillingene som er tilført Kripos, samt ti nye stillinger i Oslo politidistrikt.

- Jeg ser med bekymring på disse tallene, så jeg håper de nye stillingene bidrar til å øke kvaliteten på etterforskningen av voldtektssaker. Statistikken nå er ikke god nok, sier Bøhler til VG Nett.

Han trekker i likhet med Sandberg frem viktigheten av at kvinner som blir voldtatt, så raskt som mulig oppsøker et voldtektsmottak, slik at ikke DNA-bevis blir forspilt. Bøhler håper at statistikken fra 2011 ikke fører til at færre vil anmelde og vitne.

- Men hvilket signal tror du disse tallene sender til potensielle voldtektsmenn?

- Jeg har ingen grunn til å mene at voldtekter ikke tas alvorlig. Vi har økt straffenivået, så potensielle voldtektsmenn kan frykte for høye straffer. Dette tas ekstremt alvorlig, sier Bøhler.

Les også

 1. Oslo-politiet har DNA-treff fra 4 av 55 overfallsvoldtekter

  (VG Nett) Nye tall fra Oslo politidistrikt viser at politiet kun har fire sikre DNA-spor etter alle overfallsvoldtektene…
 2. Kripos: Vi er blitt flinkere til å anmelde voldtekt

  Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård er usikker på om inntrykket av økt antall voldtekter i fjor er riktig.
 3. Oslo 2011: 55 anmeldt - åtte antatte voldtektsmenn tatt

  (VG Nett) Politiet tror at flere serievoldtektsmenn er på frifot i hovedstaden.
 4. Kvinner i Oslo føler seg utrygge på byen

  Én av tre kvinner føler seg ganske eller svært utrygge på kveldstid i Oslo.
 5. Færre voldtekter anmeldt i Oslo

  En overfallsvoldtekt er anmeldt i hovedstaden i desember, noe som er en stor nedgang etter voldtektsbølgen som har…

Mer om

 1. Voldtekt

Flere artikler

 1. Ny handlingsplan mot voldtekt: Nå blir seksuelle overgrep tema på skolen

 2. Høyre: - Samfunnet og politiet voldtar kvinnen på nytt

 3. Saksbehandlingstiden i voldtektssaker øker: – Langt unna fristen

 4. Voldtektssaker lider etter politireformen: Flere erfarne etterforskere slutter

 5. Stor økning i voldtektsanmeldelser i Oslo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder