SAMLET: Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen presenterte mandag avtalen som vil gi flere av asylbarna opphold. Foto: Mattis Sanblad/VG

UDI: Færre enn 170 asylbarn vil få opphold

Av 752 asylbarn som har vært mer enn tre år i landet, vil færre enn 170 få opphold med en ny regjering, ifølge UDI.

Artikkelen er over seks år gammel

Mandag kunngjorde Høyre, Venstre, Krf og Frp at de vil gi opphold til asylbarn som har bodde lenge i Norge. Avtalen innebar imidlertid flere begrensninger.

Siden tirsdag har UDIs statistikkavdeling regnet på hvor mange av barna som vil få bli etter regjeringsskiftet. Fredag er svaret klart:

Av 752 barn som har vært mer enn tre år i Norge, vil færre enn 170 barn få opphold.

UDI understreker imidlertid at tallet i realiteten vil bli lavere. Årsaken er at det er vanskelig å beregne hvilke familier som har samarbeidet om å avklare identitet.

Flere krav

Det er nemlig blant kriteriene barnefamiliene som skal få opphold i Norge, må oppfylle. De må i tillegg:

** Komme fra et land med returavtale
** Ha registrert en søknad før returavtalen med hjemlandet ble inngått
** Bo på et asylmottak eller være registrert på en privat adresse

Det betyr at en blå regjering ikke ville gitt opphold til 12 år gamle Neda og familien hennes, som ble sendt ut av Norge i juni. Faren hadde oppgitt feil opprinnelsesland da han søkte om asyl, noe som førte til at hele familien ble sendt til Jordan ti år senere.

Spark til SV

KrF fremstilte like fullt resultatet som en seier mandag kveld.

- Vi har klart det SV ikke har klart gjennom åtte år i regjering, slo partileder Knut Arild Hareide fast da samarbeidsavtalen ble kunngjort.

Fredag innrømmer Hareide at han gikk for langt i uttalelsene sine.

- Jeg skulle ikke ha hovert over SVs innsats på dette feltet. Det er ikke greit å redusere asylbarna til en konkurranse om hvilket parti som er best, sier KrF-lederen til Klassekampen.

- Det er ikke tvil om at jeg ga forhåpninger til flere enn det var grunnlag for. Som politikere må vi være veldig bevisst på hva vi uttaler om slike saker.

Ap-skepsis

Allerede tirsdag konstaterte justisminister Grete Faremo at kun et fåtall av de lengeværende barna vil få opphold. Hun mente mange vil bli rammet av forutsetningen om at de må ha medvirket til å avklare identitet:

- Mange vil ikke få amnesti på grunn av denne begrensningen. Mange vil også rammes av den andre begrensningen, blant andre barnefamilier fra Iran og Somalia, og statsløse palestinere, sa Faremo.

Norge har i dag returavtale med 25 land.

- Ikke uventet

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) er ikke overrasket over at mindre enn en fjerdel av asylbarna vil berøres av avtalen.

- Det er ikke uventet ut fra kriteriene som ble lagt inn, om kravet om at de måtte ha en returavtale og at opprinnelig søknad måtte være levert inn før returavtale trådte i kraft, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

- I tillegg kommer en individuell vurdering på toppen av det, om hva myndighetene legger til grunn om de har samarbeidet om identitet. Etter vår erfaring er terskelen høy. Det trenger ikke å være tvil om at de ikke er den de sier, men at de ikke kan levere et gyldig pass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder