POPULÆRE JONAS: Jonas Gahr Støres overskudd av kvinnelige velgere har ikke vært høyere enn nå i hans rundt ett år lange tid som partileder i Arbeiderpartiet. Foto:VG,

VGs partibarometer: Kvinnene flokker seg rundt Ap-Jonas

Ap-leder Jonas Gahr Støre har nå draget på 40 prosent flere
kvinnelige velgere enn mannlige.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Norske kvinner flokker seg fortsatt rundt Arbeiderpartiet og leder Jonas Gahr Støre. Mennene har i større grad tuslet tilbake til regjeringspartiene, viser kommunevalgsbarometer for juni som InFact har gjort for VG.

Da det stormet rundt Høyre/Frp-regjeringens statsbudsjett i høst, økte Aps oppslutning blant menn fra 29 prosent i august, til 35,9 i oktober. Gjennom hele vinteren svarte over 35 prosent av norske menn at de ville stemme på Ap, med en topp på 37,6 i februar.

Men utover våren kom Ap-nedturen blant gutta, og i mai og juni er det igjen bare rundt 30 prosent av norske menn som sier de vil stemme Ap. De nærmer seg dermed Høyres nivå, som nå har 24,7 prosent oppslutning blant menn.

Syria-flyktninger splitter kjønnene

– Vi har sett at Ap har falt fra de veldig høye nivåene de hadde i vinter, både nasjonalt og lokalt. Målingene viser at statsbudsjettet var en viktig sak for mange menn, mens spørsmålet om å ta i mot Syria-flyktninger har større oppslutning blant kvinner, sier fagleder Knut Weberg i InFact.

ØKER: VGs partibarometer fra juni viser at Arbeiderpartiet vokser mest, mens Høyre faller mest. Foto: VG,

Blant kvinnene er Jonas Gahr Støres parti igjen på stigende kurs. På juni-målingen svarer 42,9 prosent av norske kvinner at de vil stemme Ap, det er den største overvekten av kvinnelige velgere siden Jonas Gahr Støre overtok som Ap-leder for Jens Stoltenberg i juni 2014.

– Vi er veldig fornøyd med en kommunevalgmåling på 36,3 prosent, 70 dager før valget, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng.

Hun svarer på vegne av partiet ettersom partilederen er på ferie, men har ingen klar forklaring på hvorfor Ap nå har så mange flere kvinnelige enn mannlige velgere.

– Det er vanskelig å spekulere i hvorfor. Vi har hatt fokus på økonomi og velferd i kommunene, sysselsetting og arbeidslivspolitikk, og det er saker både kvinner og menn er opptatt av, sier Stenseng.

Har du lest denne?: Slik skal Jonas unngå Ap-bråk

Motsatt hos Siv og Erna

For regjeringspartiene er det motsatt kjønnsfordeling av Ap. Frp-leder Siv Jensen har omtrent dobbelt så mange mannlige velgere som kvinner, mens Erna Solberg har nesten 29 prosent flere menn enn kvinner blant sine velgere.

– Det har tradisjonelt vært slik at vi appellerer mer til menn enn kvinner, men jeg er fast bestemt på at Frps politikk er vel så god for begge kjønn, med fokus på god helse og omsorg og trygge veier, sier Frp-leder Siv Jensen.

– Kan Aps ja til eiendomsskatt, blant annet i Oslo, gjøre at flere menn svikter Ap?

– Det er en veldig dårlig idé å gå til valg for å innføre eiendomsskatt, men å hevde at kvinner er mindre opptatt av økonomien enn menn, går jeg ikke med på, sier Jensen.

HAR MANNEDRAGET: Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) har fortsatt flere mannelige enn kvinnelige velgere. Her fra regjeringens ettårs-markering. Foto:Helge Mikalsen,VG

Mål om flere kvinner

Høyres kvinnepolitiske leder Julie Brodtkorb sier at også de har mål om å tiltrekke seg flere kvinnelige velgere:

– Historisk har vi hatt en overvekt av mannlige velgere. Men vi har økt fokus på helse og velferd, og like muligheter for alle, og det er et mål for Høyres kvinneforum at Høyre appellerer like mye til kvinner som til menn, sier Brodtkorb.

– Frykter dere at Ap har gått fra å ha pikenes Jens til å ha pikenes Jonas?

– Jeg tror kvinner er mer opptatt av politikken, enn av om partiene har en pikenes Jens eller Jonas, sier Brodtkorb.

For de mindre partiene er forskjellene mellom kjønnene på velgerne mindre i denne målingen. Et kuriøst poeng er likevel at partiene med kvinnelig partileder har flest mannlige velgere, og motsatt den andre veien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder