Kristine (22):  – Det å kjenne på at ingen vil ha deg, er forferdelig

STILLE: Ifølge Kristine Myklebust (22) har Egersund forandret seg som følge av ledighetskrisen. Flere lokale butikker har stengt, og folk er generelt ikke like mye ute i gatene lenger. Foto: Frode Hansen VG

Ledighetskrisen i Norge: I denne byen er hver fjerde ledige under 30 år

EGERSUND (VG) I Egersund har ledigheten steget med
130 prosent på ett år. Kristine Myklebust (22) er blant dem som opplever å få avslag på avslag.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fire år gammel

– Ledigheten i oljenæringen er bare en liten del av den krisen vi opplever her, sier ordfører Odd Stangeland (Ap) i Egersund.

I denne lille vestlandsbyen, med knappe femten tusen innbyggere, stiger ledigheten og frustrasjonen i takt med hverandre. Spesielt mange unge gutter sitter uten jobb, etter kutt i bransjer som bygg- og anlegg og elektro.

– På ett år har ledigheten i Eigersund steget med 130 prosent. Av de ledige er over 25 prosent under 30 år.

– Vi er forberedt på at de månedene vi går inn i kan bli enda vanskeligere enn de vi har vært gjennom. Slutten av 2016 og begynnelsen av 2017 tror jeg blir beksvart, sier Stangeland.

Fikk du med deg? Varsler etterkrigstidens høyeste ledighet

KREVENDE: Det er ikke lett å være ordfører i en kommune med så mye ledighet, sier Odd Stangeland (Ap). Ettersom hjørnesteinsbedriften i kommunen, Aker Solutions, har spådd flere permitteringer, tror han heller ikke at krisetoppen er nådd. Foto: Frode Hansen VG

En av dem som sliter med å få jobb er Kristine Myklebust (22). VG møter henne på en kafé i sentrum av Egersund.

10 nordmenn forteller: Slik rammet oljenedturen oss

Her har hun sittet og skrevet så mange søknader at personalet kommer med gratis kake til henne. Som en liten oppmuntring.

– Jeg var så innstilt på å få jobb da jeg mottok fagbrevet. Det å kjenne på at ingen vil ha deg, er forferdelig, sier hun.

Søkt 50 jobber

Kristine er faglært helsearbeider. Men selv om hun søker på stillinger i et titalls kommuner i Rogaland, får hun ikke jobb. Så langt har hun sendt mer enn 50 søknader, alle med avslag.

– Etter at alle regninger er betalt hver måned sitter jeg igjen med 500 kroner til meg selv. Det er tøft. Jeg kan ikke leve av det, sier hun frustrert.

Statsråden: – Flyktningene konkurrerer med arbeidsledige om ny jobb

I dag har Kristine en tyve prosents stilling på et sykehjem. Hun jobber noen få vakter i måneden. Med hus, gifteplaner og faste utgifter, sliter 22-åringen med å få økonomien til å gå rundt.

REDD: Kristine Myklebust har kjøpt hus og forlovet seg. Hun drømmer om å stifte familie, men krisen på jobbmarkedet hindrer henne. Foto: Frode Hansen VG

Også Ap-nestleder Hadia Tajik merker frustrasjonen som sprer seg på Vestlandet når hun snakker med familie og venner i hjembygda Bjørheimsbygd. Folk bekymrer seg for ledighetskrisen og ser mørkt på fremtiden, sier hun.

Offensiv

Tajik mener Høyre og Frp ikke forstår alvoret. Derfor har hun samlet troppene til en vestlandsoffensiv mot regjeringen: Onsdag vil alle Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter fra Vestlandet og Vest-Agder stille spørsmål til statsrådene i spørretimen.

Arbeiderpartiet har i alt sendt inn 11 spørsmål til spørretimen som omhandler den økende arbeidsledigheten.

Blant annet lurer de på hvorfor regjeringen vegrer seg mot å kalle situasjonen en krise.

KRITISK: Hadia Tajik, nestleder i Ap, fulgt både Frp og Høyres landsmøte tett. Hun syntes det er rart at den økende arbeidsledigheten ikke fikk mer plass på programmene til regjeringspartiene. Foto: Jan Petter Lynau VG

– Regjeringen burde ha reagert tidligere og tydeligere. Selv i dag sitter det langt inne å bruke ordet krise, selv om Norge har den høyeste ledigheten på 20 år, sier hun.

– Deres hovedtiltak mot krisen har vært å peke på skattekuttene som ikke reduserer ledigheten.

– Hva ville ditt parti gjort annerledes?

– Vi hadde reagert tidligere og satt inn tiltak med effekt: Mange av de arbeidsledige som allerede er sagt opp, kunne vært permittert i stedet. Personer som er arbeidsledige og har høy kompetanse, kunne blitt brukt til å skape nye arbeidsplasser og ny industri, fremfor å gå passive som i dag, sier Tajik.

Økonomer: Ledigheten sprer seg til andre yrker

Spørsmål om ledigheten

Her er et utdrag av noen av spørsmålene Arbeiderpartiet stiller i spørretimen:

* Hadia Tajik stiller sitt spørsmål til statsminister Erna Solberg (H). Hun etterlyser tall på hvor mange arbeidsplasser som er skapt som følge av skattekuttene regjeringen har gjort.

* Torstein Tvet Solberg stiller spørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp). Han spør om hva sysselsetningeffekten av skattekuttene regjeringen har gjennomført så langt.

* Odd Omland stiller spørsmål til kommunal- og moderniseringsministeren.

* Ingerid Heggø sitt spørsmål går til næringsminister Monica Mæland (H). Hun spør hva statsråden vil gjøre for å trygge reiselivsarbeidsplasser i distriktene.

* Jette F. Christensen stiller spørsmål til næringsministeren. Hun spør hvorfor ikke regjeringen vil støtte opp under forslaget om at staten skal bruke sin forbrukermakt og i en overgangsfase dekke merkostnader ved bruk av ny teknologi i fergeanbudet som kan gi større inntjening og flere arbeidsplasser.

* Eirin Sund stiller spørsmål til olje- og energiministeren. Vil ha svar på hvilke tiltak statsråden vil ta initiativ til for å øke aktiviteten på norsk sokkel.

* Kari Henriksen stiller spørsmål til arbeids- og sosialministeren om ledigheten i Agder. Arbeiderpartiet lurer på om statsråden mener er at mer byråkrati og kutt er virksomme tiltak for å skape arbeidsplasser raskt i Agder.

Se alle spørsmålene til spørretimen i sin helhet

Mer om

 1. Arbeidsledighet
 2. Arbeidsliv
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Pluss content

  Her er hver fjerde ledige under 30 år

 2. Tajik skuffet over manglende svar fra Solberg

 3. Arbeidsministeren: Det er ingen nasjonal ledighetskrise i Norge

 4. Ap-leder Støre: – Regjeringen tvinger folk til å bli uføre

 5. Tajik fremmer forslag om at «regjeringen gjør jobben sin»

Fra andre aviser

 1. Ledigheten øker mer enn ventet

  Aftenposten
 2. Vi trenger ikke flere tomme løfter

  Bergens Tidende
 3. Høyre gir opp Sør- og Vestlandet

  Fædrelandsvennen
 4. Tajik om oljepriskollapsen: – Det har blitt mye, mye verre

  Bergens Tidende
 5. - Uforståelige vestlandskutt fra regjeringen

  Bergens Tidende
 6. Advarte mot for liberal innvandringspolitikk

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder