HARDE BUD: De Grønne og deres førstekandidat i Oslo Rasmus Hansson. stiller strenge krav for å støtte en regjeringsdannelse etter valget. De vil oljeindustrien til livs i løpet av en periode på 20 år. Foto: Roger Neumann.

Ny måling: Miljøpartiet de grønne over sperregrensen

Fem knallharde krav skal innfris før det er aktuelt for Miljøpartiet de grønne (MDG) å støtte en regjeringsdannelse.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Ny meningsmåling presenteres LIVE på VGTV klokken 12! !

MDG seiler på en grønn vind. Etter flere gode meningsmålinger i helgen, hopper de nå for første gang over sperregrensen i dagens VG-meningsmåling.

Partiet er opp 0,3 prosentpoeng fra forrige uke, og ligger på 4,1 prosent etter at et representativt utvalg på 2000 nordmenn er intervjuet.

Dersom dagens måling skulle bli valgresultatet 9. september, vil de De Grønne få syv mandater på Stortinget.

- Drømmen er å komme over sperregrensen og å havne i vippeposisjon, sier De Grønne-talskvinne Hanna E. Marcussen.

De Grønne skiller seg ut fra de andre partiene fordi de er det eneste blokkuavhengige partiet som har sjanse til å nå over sperregrensen.

Dermed står partiet i en særstilling, dersom verken den rødgrønne eller den Høyre-dominerte blokken har stortingsmandatene som trengs for å danne ny regjering.

Vil omvelte hele økonomien

Partiet brukte helgen på å formulere og forankre fem beinharde krav, som blokkene må akseptere dersom de skal få De Grønnes parlamentariske støtte for å danne regjering:

** 100.000 nye, grønne arbeidsplasser.

** Regjeringen må innen 2015 legge frem et forslag til klimalov med forpliktende klimakutt på opp mot 40 prosent.

** Oljefondet skal bli helgrønt, ved at alle investeringer i petroleumsbransjen selges til fordel for grønne næringer.

** Regjeringen må starte umiddelbar utbygging av lyntogtrasé mellom enten Oslo og Bergen eller Oslo og Trondheim.

** Regjeringen må vedta en grønn skattereform, hvor skatte- og avgiftssystemet omstilles til å straffe klima-skadelige produkter og belønne klimavennlige næringer.

Målsetningen bak kravene er å presse de som skal styre Norge fra 2013-2017 til å legge om hele den norske økonomien.

- For at vi skal støtte et av regjeringsalternativene, må de forplikte seg til å starte omleggingen fra en oljedominert økonomi til et høyteknologisk grønt velferdssamfunn. Landene rundt oss har startet, mens vi henger igjen i oljealderen, sier MDGs partileder Rasmus Hansson.

Hansson viser til Tysklands «energiewende», hvor det brukes store ressurser på å gjøre den tyske økonomien grønn og bærekraftig.

- Ja, det er dyrt og vanskelig, men vi må starte et grønt hamskifte nå. Venter vi, blir det enda dyrere, mener Hansson.

Hodet i sanden

Derfor krever De Grønne at den nye regjeringen i løpet av 2015 skal legge frem en plan for hvordan de kan skape 100.000 nye, grønne arbeidsplasser. Samtidig skal regjeringen også presentere en plan for hvordan Norge kan styre en avvikling av norsk petroleumsvirksomhet i løpet av 20 år.

- En forpliktende klimalov er også veldig viktig for oss. Verken Jens Stoltenberg eller Erna Solberg vil, uten at de blir presset til det, ta de valgene som kreves for at vi skal nå klimautslippsmålene. Uten oss, vil de fortsette å stikke hodet i sanden, sier Hansson.

- Er disse kravene absolutte?

- Det er dette vi vil ta med oss inn i samtalene med de to regjeringsalternativene, og denne krav-listen er vår forpliktelse overfor velgerne. Vi vil støtte den blokken som kan gi oss mest gjennomslag for vår politikk, sier Hansson.

- Vil ikke en avvikling av den norske petroleumsindustrien gå ut over vår alles levestandard?

- Dette vil jo skje uansett. Vi vil starte en planmessig omlegging nå, mens vi ennå har kontrollen selv. Det er nødvendig med overordnede rammer som kan utløser nyskapningspotensialet som finnes i norsk næringsliv. Så vil teknologi og kunnskap stå for resten, svarer De Grønnes førstekandidat i Oslo.

Han legger imidlertid til at det hadde gagnet klimaet, dersom nordmenn måtte redusere forbruket sitt en smule.

- Folk flest ville neppe blitt veldig skadelidende om vi fikk litt lavere kjøpekraft, sier Hansson.

Høyre: - Uaktuelt

Høyre-nestleder Bent Høie, som også er leder for partiets programkomité, avviser at en Høyre-ledet regjering vil gå med på De Grønnes kravliste.

- Disse kravene, og MDGs program, utgjør ikke et politisk grunnlag for samarbeid mellom dem og oss. Avstanden er for stor, sier Høie til VG.

I helgen sa Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen til VG at han gjerne kunne tenke seg å samarbeide med De Grønne på Stortinget.

Han skriver imidlertid i en e-post til VG at han ikke finner behov å kommentere MDGs kravliste.

- Arbeiderpartiet går til valg på et fortsatt regjeringssamarbeid med SV og Sp. Vi er enige om at miljø- og klimaspørsmål er en av vår tids største utfordringer, skriver Johansen.

Også hans sjef, statsminister Jens Stoltenberg, fremholder at Ap går til valg på fortsatt regjeringssamarbeid med Sp og SV.

- Jeg har i liten grad forholdt meg til enkelthetene i deres politikk, fordi jeg er veldig trygg på at den politikken vi står for er best også for miljøet, sier Stoltenberg.

- MDG vil stoppe norsk oljeutvinning?

- Jeg tror ikke det tjener hverken miljøet eller norsk økonomi, svarer Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder