ENIGE: På en pressekonferanse i Nydalen fredag ettermiddag opplyset statsminister Erna Solberg at de fire partiene er enige om å slå sammen flere kommuner. Foto: FREDRIK SOLVANG/VG

De borgerlige er enige om kommunereform

Tre av fire kommuner kan bli lagt ned, som følge av at Høyre, Frp, KrF og Venstre nå er enige om en kommunereform.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Vi vil invitere alle partiene i opposisjon til utformingen av reformen, sa statsministerkandidat Erna Solberg (H) på sin daglige pressekonferanse fredag ettermiddag.

- Reformen er ikke et mål, men et middel for å styrke det lokale selvstyret. En kommunereform må til for å øke kvaliteten blant annet i omsorgssektoren, la hun til.

Nytt antall kommuner og veien dit har partiene ikke avklart:

- Vi går til Stortinget med en åpen invitasjon til å diskutere prosess og klarlegge hvilke prinsipper som skal ligge til grunn, sier Solberg.

Vil styrke selvstyret

Kilder i Høyre har tidligere antydet at antallet kommuner må ned mot 100 når reformen er gjennomført. De har også sagt at reformen starter nå slik at den ikke skal være mulig å reversere dersom stortingsvalget i 2017 skulle gi et annet flertall enn dagens.

Alle de fire borgerlige partiene har programfestet at kommuneantallet skal reduseres betydelig, og også åpnet for at Stortinget kan benytte tvang.

- For oss handler det om verdiene vi snakket om i går, nemlig å bygge samfunnet nedenfra og opp. Formålet er å styrke det lokale selvstyret, sier Solberg.

Uklart om fylkeskommuner

Kilder VG har snakket med i den borgerlige koalisjonen sier en eventuell nedleggelse av fylkeskommunen ikke vil skje før en ny kommunestruktur er på plass, og mer robuste regionkommuner er i stand til å overta fylkeskommunenes oppgaver, som å drive videregående utdanning og holde fylkesveiene i stand.

Mostanden mot å bruke tvang for å slå sammen kommuner, har vært hardest i KrF. På landsmøtet i april ble programpunktet om kommunereform med tvang, vedtatt med knappest mulig flertall, 89 mot 87 stemmer. Mindretallet ville ha full frivillighet, men Knut Arild Hareide sa etterpå at han i det lengste ville forsøke å følge frivillighets-linjen.

- Opplevd frustrasjon

Erna Solberg har i lang tid vært opptatt av at en ny regjering skal ha mer dialog med og gi større innflytelse til Stortinget. Derfor inviterer de fire borgerlige partiene også den rødgrønne opposisjonene til å delta i den kommende kommunereformen.

- Vi har opplevd ganske mye frustrasjon, først og fremst fordi gode ideer er blitt nedstemt på grunn av avsender, ikke på grunn av innholdet. Vi er enige om at vi skal endre kursen når det gjelder dette, sa Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder