VED SAMME BORD: Knut Arild Hareide og Inger Lise Hansen delte på maten under partiets valgvake ved stortingsvalget 2009. Nå håper Hareide at han snart får Hansen tilbords igjen. Foto: NTB Scanpix

Hareide: Inger Lise Hansen aktuell som statsråd

TRONDHEIM (VG Nett) KrF-leder Knut Arild Hareide kaller Inger Lise Hansen en «kjempedyktig politiker» som han gjerne tar med i regjering.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Inger Lise Hansen ble vraket som nestleder i KrF på landsmøtet i 2011, etter en rekke utspill som vakte reaksjoner i den konservative fløyen i partiet.

Hareide støttet Hansen hele veien.

- Jeg tror ikke at dette er et punktum for Inger Lises politiske karriere, dersom hun er åpen for andre muligheter i framtiden, sa Hareide til VG da hun tapte kampen om nestledervervet.

VGTV: Hareides tale: Vi skal i regjering!

- En kjempedyktig politiker

Og på partiets landsmøte i Trondheim i helgen er KrF-sjefen klar på at Hansen fremdeles er en ressurs for partiet.

- Inger Lise Hansen håper jeg at er med på et fremtidig KrF-lag. Hun har nå valgt å studere, og det har jeg full respekt for. Jeg har jevnlig dialog med henne, og hun er absolutt aktuell for framtidige posisjoner. Hva hun tenker til høsten vet jeg ikke, sier KrF-lederen til VG.

- Men hun er aktuell for en statsrådspost dersom dere kommer i regjering?

- Inger Lise Hansen er en kjempedyktig politiker som vi er veldig stolte over. Hun er blant flere aktuelle kandidater.

- Så hun er en aktuell kandidat?

- Ja, sier Hareide.

FLYTTET UT: Inger Lise Hansen flyttet ut av partikontoret i april 2011. Foto: Jan Petter Lynau

Ville liberalisere partiet

I sin tid i partiledelsen tok Hansen blant annet til orde for at KrF skulle fjerne den såkalte bekjennelsesparagrafen, at homofile skulle kunne vies borgerlig og at Israel-politikken skulle mykes opp.

Hun skapte også oppsikt da hun stilte på forsiden av motebladet Det Nye i nattkjole - et bilde som også havnet på forsiden av VG.

Knut Arild Hareide ble valgt som leder da Hansen ble skjøvet ut i kulda av partiet for to år siden, og ble kåret som vinner av den betente striden av valgforsker Frank Aarebrot.

Men Hareide og Hansen har stått hverandre nære politisk, og i løpet av helgen vil partiet trolig gjennomføre politikk som nærmer seg den Hansen sto for, blant annet ved å gå inn for å fjerne bekjennelsesparagrafen som krever at tillitsvalgte er bekjennende kristne, og myke opp homopolitikken .

Prioriterer familien

Selv har Hareide gått i tenkeboksen for å finne ut om han faktisk vil ta på seg ministeransvar nå som han nettopp har blitt pappa til datteren Sara Margrete, til jubel fra mange av landsmøtedelegatene som nå er samlet i Trondheim.

- Det er viktigere for meg å få KrF inn i en regjering enn at jeg selv skal være en del av den. Hvis jeg kommer i en posisjon hvor jeg må velge mellom å bruke tid med Sara og Lisa Maria og statsrådsjobb, så velger jeg familien, sa Hareide til VG lørdag i forrige uke.

I sin tale til landsmøtet benyttet Hareide imidlertid anledningen til å lansere en annen statsrådkandidat: parlamentarisk leder Hans Olav Syversen som finansminister.

- Er det aktuelt at KrF får finansministerposten i en regjering der det sitter et stort og to små partier?

- Jeg tenker på Hans Olav Syversens dyktighet, og at enhver statsminister vil ønske seg en så dyktig finansminister.

- Har du snakket med Erna Solberg om det?

- Nei, det har jeg ikke gjort.

Ifølge Hareide er også partiets nestleder Dagrun Eriksen en soleklar statsrådkandidat, selv om hun forsvinner ut av Stortinget til høsten.

- Vi har en lang liste med gode kandidater tenker jeg. Hans Olav Syversen og Dagrun Eriksen har jeg nevnt som to eksempler, men dette er ikke noe vi har diskutert ennå, sier Hareide.

Hansen har ikke svart på VGs henvendelser i denne saken. Hun meldte seg ikke ut av partiet da hun gikk ut av partiledelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder