Norske helter: Sigurd (10) ofrer gavekalenderen for å hjelpe andre

VG (FRØYA) I fjor byttet moren til Sigurd (10) ut adventskalenderen med en «arbeidskalender» - og med det klarte 10-åringen å samle inn nesten 34.000 kroner som han donerte til barn i Liberia. I år er han klar for en ny runde.

  • Kristine Hellem Aanstad
Publisert:

– Jeg hadde håpet at vi kunne roe det litt ned i år, men Sigurd ville at vi skulle gjøre det en gang til – og det «på ordentlig», sier moren Brit Vie til VG.

For andre år på rad setter Sigurd Vie i gang med sin helt spesielle førjulstradisjon. I stedet for å få gaver i julekalenderen skal han heller jobbe for å samle inn penger til barn som trenger dem. Det var moren som først kom på ideen:

– I alle år har Sigurd og hans fem søsken hatt julekalendere, og det kan bli mye arbeid. I tillegg spurte jeg meg selv om det er nødvendig med gavehysteriet som ofte er før jul. Så da tenkte jeg at vi kunne prøve noe nytt: Å heller samle inn penger til andre barn med en julekalenderinnsamling på Plan Norge. Jeg trodde jo at det skulle bli litt mindre arbeid, forklarer Vie lattermildt.

Nysgjerrig?: Dette er Norske helter

Engasjerte

Sønnen ble først litt overrasket over morens forslag, men det gikk ikke lang tid før han var svært engasjert i innsamlingen: Hver dag frem til julaften fikk han en liten lapp med en oppgave hvor tanken var å samle inn 100 kroner per dag.

– Jeg laget kakemenn, papirengler, tennstikker, pantet flasker, solgte leker og filmer som jeg var blitt for stor for – og i tillegg solgte jeg lodd på butikken, forteller 10-åringen og sier at han fikk god støtte og hjelp fra resten av familien.

SAMARBEIDER: Sigurd og moren Brit Vie synes det er gøy å få hjelpe andre med julekalenderinnsamlingen deres. Her er de utenfor gården på Frøya. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Les også: Voksne par gir hverandre pakkekalendre

Etter kun få dager plukket Plan Norge opp innsamlingsaksjonen til den da ni år gamle gutten på hjemmesiden sin, og med det var det ikke bare familien som donerte penger. I tillegg hjalp lokalbefolkningen 9-åringen å få samlet inn så mye som mulig: De ga fra seg kunst og andre ting han kunne lodde ut, og videregående-elever møtte opp på døren med tomgods.

– Plutselig sto det 1000 kroner på kontoen! Og da julaften kom hadde jeg fått inn 33.800 kroner. Det er nok til at 71 barn får utdanning, sier Sigurd stolt og fortsetter:

– Det er veldig snilt at folk ville hjelpe meg å samle inn penger.

Slitsomt med kalendergaver? Her er 24 tips til alternativ julekalender

– Liker å hjelpe andre

LIKER Å SELGE: Et av produktene som er til salgs i år er hjemmelagede tennbrikker. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Ifølge moren har sønnen samlet inn over halvparten av summen selv. I år er Sigurd og familien nok en gang i gang med julekalenderinnsamling, og prosjektet deres har ført til at Plan Norge nå har startet en juleinnsamling for skoleklasser rundt i landet. Blant annet har 10-åringens klassekamerater sin egen kalender.

– Hvor kommer engasjementet ditt fra?

– Jeg vet ikke helt, men jeg vet at jeg blir veldig glad av å gi penger til folk og så liker jeg å hjelpe andre, svarer Sigurd og forteller at i år har han valgt at pengene han får inn skal gå til san-folket i Zimbabwe.

– Pengene skal gå til at barn og unge skal få hjelp til helse og utdanning. De er fattige, og har ikke mye penger – og for å bygge skoler trenger man penger. Derfor er det viktig å gi penger slik at de kan få seg en utdannelse og bedre helse. Vi er veldig heldige som bor her i Norge.

Her kan du følge med på Sigurds julekalenderinnsamling.

Brit forteller at det er enda en grunn til at familien gikk i gang med årets julekalenderinnsamling:

– Med denne gjentagelsen markerer vi trenden vi har blitt en del av – og som var bakgrunnen for ideen jeg fikk i fjor. Vi må stoppe opp litt og spørre oss selv om det er nødvendig med dette gavehysteriet før jul. Jeg var jo en av dem som har vært med på det, så nå prøver jeg å snu. I år har jeg sett flere eksempler på ulike typer innsamlingskalendere, og det gleder meg.

«Norske helter»-vinner

Innsatsen til 10-åringen har blitt lagt merke til, og denne uken fikk han vite at han er en av vinnerne i «Norske helter» – og det med et smell: Omringet av klassekameratene og sitt store idol fra «Ikke gjør dette hjemme» fikk Sigurd æren av å dele en kålrot – og det med sprengstoff.

HELT MED ET SMELL: Å få dele en kålrot med dynamitt var stor suksess for 10-åringen og klassekameratene. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

– Har jeg vunnet? Virkelig? Oh my gosh!, kom det fra en lykkelig gutt.

– Vi kan lære noe av ham

Det var Per Olav Alvestad, som tidligere ledet yndlingsprogrammet til Sigurd, som fikk æren av å overraske 10-åringen – som nå skal til Oslo for første gang for å få prisen sin på «Norske helter»-utdelingen som sendes på TVNorge onsdag 9. desember.

– Det er svært imponerende å høre om Sigurd og hans innsats for å få inn pengene. Det er ikke mange som tenker som Sigurd og hans familie. Vanligvis tenker barn på hans alder på seg selv, men her har vi en som bruker tid og energi på andre barn. Vi kan nok alle lære noe av ham, sier Alvestad til VG.

Air Baltic-varsler: «Det gikk kaldt nedover ryggen på meg»

Hjemme på gården, som ligger helt ytterst mot havet på Frøya i Sør-Trøndelag, har familien Vie en travel førjulstid fremfor seg.

– Sigurd er veldig opptatt av at alle som kjøper lodd skal vinne, så derfor må vi lage så mange premier. Det er vel litt fordi du selv liker å vinne på lotteriet, sier Brit til Sigurd som nikker før han svarer:

– Det er gøy å lage ting når man har et mål med det. Men det kan være litt slitsomt av og til, men så er det så gøy å selge dem når vi er ferdig – og med det tjene inn penger til dem som trenger det.

En annen som også har fått vite at han er en av årets «Norske helter»-vinnere er Erik Fossmark (15). Se hvordan han ble overrasket av selveste mesterkokk Eyvind Hellstrøm her:

FULL JUBEL: Omringet av TV-helten sin og klassekamerater fikk Sigurd Vie vite at han er en av årets vinnere i «Norske helter». Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder