PÅ VENT: Det syriske ekteparet Dalia og Samer og deres tre barn har oppholdt seg i Vestleiren i Kirkenes de siste dagene og frykter å bli kastet ut. Foto: , PRIVAT

Syrisk kristen familie får saken vurdert på nytt

Tre frivillige pågrepet etter å ha kjørt asylsøkere bort

KIRKENES/ OSLO (VG) Den syriske trebarnsfamilien som torsdag forsøkte å rømme til kirkeasyl i Kirkenes, får bli i Norge inntil videre.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det syriske ekteparet Dallia Asaad ektemannen Samer Ward og deres tre barn fikk torsdag morgen beskjed om at de skulle sendes ut til Russland.

Da forsøkte de å rømme fra ankomstsenteret, men ble stanset på vei bort fra stedet av politiet.

VIL BLI: 12 år gamle Sama fra Syria risikerer å bli sendt ut av Norge fordi foreldrene fikk business-visum i Russland fra menneskesmuglerne som fikk familien til Norge. Her deltar hun på en protestmarkering i Finnmark onsdag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk , NTB scanpix

– Jeg kan bekrefte at vi, etter beslutning fra PU, har pågrepet en familie. Alle er i ferd med å bli ført tilbake til Vestleiren, sier stasjonssjef Hans Møllebakken ved Kirkenes politistasjon til VG.

Årsaken til at Norge ikke ville vurdere familiens asylsøknad, var at de hadde et business-visum til Russland, med flere innreiser.

Familiens advokat Brynjulf Risnes har imidlertid hevdet at visum er falskt og bedt Norge på ny vurdere familiens situasjon. Det har han nå fått gehør for.

Utlendingsnemnda (UNE) skal se nå se på saken til småbarnsfamilien på nytt, bekrefter Risnes overfor NTB.

Dersom visumet faktisk er falskt, risikerer familien å bli kastet ut av Russland, dersom de sendes tilbake dit.

ANGIVELIG PÅGREPET: BIldet viser familien som skal ha blitt pågrepet av politiet. Foto: TERJE MORTENSEN , VG

– Ropte «no Russia»

Det var Merete Nordhus fra Refugees Welcome to the Arctic som kjørte familien bort fra leiren. Hun forteller at hun tok familien inn i sin bil da en annen frivillig ble stoppet av politiet.

– Først hadde jeg ingen tanker om hvor vi skulle, men jeg tenkte at kirken var best. Men jeg ble stoppet før vi kom så langt, av mange politifolk som sperret veien omtrent syv kilometer fra leiren.

– De spurte hvor vi skulle, og jeg var litt vag i svarene. De tok familien med seg, og det var grusomt, for moren skrek og gråt «no Russia, no Russia».

EN HJELPENDE HÅND: Merete Nordhus hjelper den syriske småbarnsmoren og et av barna hennes inn i bilen utenfor retursenteret i Kirkenes. Foto: TERJE MORTENSEN , VG

– Fryktelig redd

Familiefaren Samer Ward snakket med VG onsdag kveld.

– Jeg kan ikke en gang begynne å forklare hvordan jeg føler det. Jeg er fryktelig redd for å bli sendt tilbake til Russland, etter at jeg mistet alt i Syria og måtte rømme til Norge, fortalte han.

Bakgrunn: Politiet gjør angivelig klart for uttransporter

KJØRTE BILEN: Merete Nordhus kjørte småbarnsfamilien bort fra leiren, men ble stoppet etter omtrent syv kilometer. Foto: TERJE MORTENSEN , VG

Den syriske familien er ikke de eneste som forlot ankomstleiren torsdag. Også tre andre asylsøkere ble fraktet avgårde i en privat bil, og disse har nå søkt tilflukt i Sør-Varanger kirke.

Alle tre er fra Syria og er nå å anse som kirkeasylanter, skriver Sør-Varanger menighetsråd i en pressemelding.

Menighetsrådet opplyser at det ikke ønsker å avvise mennesker fra kirkebygget.

Det skal nå opprettes dialog med kirkeasylantene for å avklare deres behov og ønsker.

Det er uklart om kirkeasylsøkerne er blant dem som har fått varsel om at de skulle sendes ut i dag. Etter det VG erfarer tyder opplysninger på at det ikke er tilfelle for minst to av dem.

Flere returer fredag

Mye tydet på at politiet gjorde klart for nye uttransporter av asylsøkere til Russland torsdag morgen.

Like etter klokken 12.30 bekreftet Politiets utlendingsenhet (PU) til Aftenposten at det ikke blir noen uttransportering torsdag. Årsaken var personellmangel på russisk side av grensen.

Tordag kveld opplyser imidlertid PU til VG at de planlegger flere returer fredag.

Bakgrunn: Vil snu asylsøkere på russergrensen

PÅ STEDET: Politiet er utenfor ankomstsenteret i Finnmark. Foto: TERJE MORTENSEN , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder