Statsminister Erna Solberg (H) før sin halvårlige pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo torsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: ,

Krisene preget høsten for Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) tar juleferie etter det hun selv beskriver som et krevende halvår for Norge, Europa og verden.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

– Halvåret har vært preget av kriser, trusler og terror, sa statsminister Solberg da hun oppsummerte høsten på en pressekonferanse torsdag.

Flyktningkrisen, fallende oljepris, stigende arbeidsledighet, et truende sikkerhetspolitisk bilde og tøffe forhandlingsrunder med samarbeidspartiene på Stortinget er eksempler på krevende saker på statsministerens bord.

Selv trakk hun fram det økende antallet asylsøkere til Norge som den største utfordringen i høst.

– Det var krevende å håndtere en situasjon der tallene økte og økte. Situasjonen er foreløpig under kontroll, men det betyr ikke at det vil vedvare, sa hun.

Lyspunkter

Statsministeren trekker fram Paris-avtalen som et lyspunkt og slår fast at mekanismer nå er på plass som «stiller alle til ansvar». Men direkte politiske konsekvenser for norsk oljenæring får avtalen ikke.

– Vi kommer til å gjennomføre 23. konsesjonsrunde, sa Solberg og la til at det er markedet selv som vil avgjøre om nye felter blir åpnet for oljevirksomhet.

Få oversikt: Slik er Paris-avtalen

Regjeringen har sittet i mer enn to år. Solberg er selv stolt over det som er levert, ikke minst innen helse og samferdsel. Men alle løftene i regjeringserklæringen vil ikke bli gjennomført, erkjenner hun.

– Det er noen saker vi ikke får flertall på Stortinget for. Vi får ikke gjennom vårt standpunkt om søndagsåpne butikker, sa Solberg og trakk fram endringene i konsesjonsloven og valgfritt sidemål i skolen som to andre eksempler.

Innstramminger

Solberg gleder seg over de to brede forlikene på Stortinget om asyl- og integreringspolitikk, men utelukker ikke at nye skjerpelser kan komme.

– Det er ingenting i veien for at vi kan foreslå nye tiltak, sier hun.

På spørsmål om innvandringen til Norge er bærekraftig i øyeblikket, svarte hun at dette avhenger av om de nyankomne kommer ut i jobb eller ikke.

Se forslagene: Slik skal flyktningene integreres

– Det er utrolig viktig at vi møter dem som kommer med et godt apparat for integrering. Det innebærer å få folk i arbeid og gi dem muligheten til å klare seg selv, sier hun.

Statsministeren medgir at budsjettfeidene med Venstre og KrF var krevende i år, men hun fastholder at samarbeidet er bedre enn noensinne. Framover blir det tøffe runder om et grønt skatteskifte, men rapporten fra Grønn skattekommisjon blir neppe så definerende som mange trodde den ville bli på forhånd.

– Det kan være at Grønn skattekommisjon ikke helt traff planken, sa Solberg.

Listhaug: Vi må stramme inn

Omstilling

Det viktigste for regjeringen framover blir å demme opp for stigende arbeidsledighet og fallende investeringer i oljerelaterte næringer.

– Svaret på både utfordringen på asylområdet og ledighet og omstillingen i oljebransjen er det samme. Skal dette mestres for Norge på lang sikt, må vi skape flere arbeidsplasser, sier Solberg.

Statsministeren slo også fast at Forsvaret skal øke tilstedeværelsen i nord med ubåter, Orion-fly og kystvaktskip foruten at den generelle etterretningskapasiteten skal oppjusteres.

Drømmen om en firepartiregjering har hun fortsatt.

– Mitt ønske er fire partier i regjering, men det viktigste er at de fire partiene ønsker et borgerlig samarbeid også for framtiden, sier hun.

Les også

Mer om

  1. Solberg-regjeringen
  2. Politikk
  3. Innvandring
  4. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

  1. Angriper Stortinget for å overkjøre regjeringen om innleid arbeidskraft

  2. Solberg om Frps bompengevedtak: – Det er en lettvint løsning

  3. Drakamp før Paris-toppmøtet: Støre ber Solberg lage nytt norsk klimaforlik

  4. Gd jul! Gdt ntår!

  5. Regjeringsforhandlinger på hemmelig sted

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder