BEKYMRET FOR UNGDOMMEN: På dagens integreringskonferanse snakket Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold om ungdommen som faller utenfor integreringen i Oslo. Foto: Odin Jæger VG

Politimesteren om integrering i Oslo: – Bekymringsfull situasjon på Grønland og Tøyen

Politimester Hans Sverre Sjøvold sier det er store utfordringer med ungdommer som ikke snakker norsk og ikke trives på skolen.

  • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over tre år gammel

– Vi har ingen steder i Oslo hvor politiet ikke kan gå inn og gjøre en god jobb, men vi har ingen garanti for at det ikke kan utvikle seg. Og her må vi følge nøye med, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.

Han er i dag på regjeringens integreringskonferanse i Oslo, hvor det diskuteres hvordan asylsøkere best skal integreres. Politimesteren ser med bekymring på utviklingen i deler av Oslo.

– Vi har hatt en bekymringsfull situasjon på Grønland og Tøyen, og vi har jobbet mye med det for å prøve å få de personene det gjelder over i positiv aktivitet. Men det er ikke så enkelt, sier politimesteren på konferansen.

– Det er store utfordringer med ungdommer som kanskje ikke snakker språket og som ikke trives så godt på skolen, understreker han.

Politimesteren sier Oslo har områder med stor innvandrerbefolkning hvor det stort sett går bra, men at de nå «sliter med Tøyen og Grønland». Oslopolitiet har nylig hatt en lengre etterforskning av narkotikaomsetningen på Tøyen.

– Vi ser at det nå er en del ungdom, særlig unge gutter, som er rotløse og som ikke finner sin plass i samfunnet. Og som tyr til kriminalitet, dessverre, sier Sjøvold til VG.

Vil ha samarbeid

Politimesteren sier at mistillit mellom politiet og lokalbefolkningen/minoriteter på ulike steder i Europa, bare skaper mer kriminalitet. Ute i Oslo møter politiet de ungdommene som faller utenfor jobb og skole.

– Vi har utfordringer, jeg legger ikke skjul på det. Det har vært en stor debatt i år om dette med parallellsamfunn. Det er tuftet på rapporter fra blant annet Sverige, og vi har også sett eksempler fra andre steder i verden, sier Sjøvold på konferansen.

- STORE UTFORDRINGER: På dagens integreringskonferanse i Oslo understreket både statsminister Erna Solberg og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug at det må satses på integrering. Foto: Odin Jæger VG

Fikk du med deg? Oslo får nytt integreringsmottak

Politimesteren sier det er viktig for Norge at minoritetsgrupper fortsatt har tillit til politiet og ser på politiet som «sitt politi».

- Slik er det ikke noen steder i Europa, der vi har sett at det har gått riktig galt. Der snakker ikke lokalsamfunnet og politiet sammen i det hele tatt, sier Sjøvold på konferansen.

– Her i dag har jeg understreket viktigheten av god integrering. De som kommer seg på skolen, snakker norsk og blir nyttige samfunnsborgere er ikke de vi oftest sliter med i kriminalitetssporet. De vi ser er kriminelle, også av våre norske borgere, er de som faller utenfor. Det er utenforskapet vi må gjøre noe med, utdyper politimesteren overfor VG.

– Tidenes største utfordringer

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug sier det nå er viktigere med integrering enn noen gang, så det ikke vokser fram en underklasse i Norge.

Det er ingen tvil om at vi står overfor store utfordringer, vi står overfor de største utfordringene på integrering som vi noensinne har gjort. Det er fordi vi aldri har skulle integrert flere, sier Listhaug på konferansen.

I dagens VG har Listhaug skrevet debattinnlegget «vi må tørre å snakke om integreringsutfordringene».

Les også: Rapport: Norge best i Skandinavia på integrering

Mer om

  1. Innvandring
  2. Oslo

Flere artikler

  1. Beboere på Grønland og Tøyen slår tilbake mot politimester: – Nordmenn er like ille som utlendingene

  2. Replikk: Regjeringen stigmatiserer
    ungdommen vår

  3. Tøyenungdom er besøkshjelp for eldre: – Når de kommer hit blir de omsorgspersoner

  4. Oslo-politiet vil straffe ungdom hardere etter flere knivepisoder

  5. Ny studie om flyktninger i arbeidslivet: Integreringen går feil vei

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder