ÅPNE DØRER: Tirsdag ettermiddag fortsatte rettssaken mot Eirik Jensen for åpne dører.
ÅPNE DØRER: Tirsdag ettermiddag fortsatte rettssaken mot Eirik Jensen for åpne dører. Foto: Tore Kristiansen VG

Jensen meldte ikke fra om forsvunnet hasjparti

INNENRIKS

OSLO TINGRETT (VG) Politioverbetjent Eirik Jensen varslet ikke videre internt da han fikk vite at et hasjparti var borte på Oslos vestkant.

Publisert: Oppdatert: 17.01.17 14:40

Gjermund Cappelen fortalte om hasjpartiet som hadde forsvunnet fra en garasje på Røa under et møte med Eirik Jensen på Grønland i Oslo 18. desember 2013.

Ifølge Jensen sa Cappelen at det var en kompis som hadde opplevd dette. Dette benekter Cappelen. Han sier han spurte for seg selv.

Det var politiet i Asker og Bærum som hadde «stjålet» hasjpartiet på 109 kilo om natten for å utløse kommunikasjon, men dette visste ikke Eirik Jensen siden den pågående operasjonen mot Cappelen var strengt hemmelig.

DIREKTE: Følg rettssaken direkte her.

Spesialenheten for politisaker spurte i retten tirsdag hva Eirik Jensen gjorde med opplysningene han mottok fra Cappelen.

Dommeren krevde svar

Jensen svarer først med å refse Spesialenheten for at de ikke har satt seg bedre inn i hvordan politiets etterretningsregister Indicia fungerer, men dommer Kim Heger er ikke fornøyd med svaret:

– Ble opplysningene om det bortkomne hasjlageret registeret, spør Hege konkret.

– Nei, svarer Jensen.

– Det er på det rene at du satt på den opplysningen for deg selv, spør Heger videre.

– Ja, svarer Jensen.

– Du visste at dette var relativt svært? Det var vel ikke snakk om noen brukerdoser akkurat, påpeker Heger.

– Han sa han kom for en kamerat. Det var utgangspunktet for den samtalen. Kvantum ble ikke nevnt, svarer Jensen.


Eirik Jensen har opplyst i retten at han har registrert 24 hendelser skriftlig i Indicia i 2013 hvor opplysningene stammer fra Gjermund Cappelen. Han sier også at informasjon er videreformidlet muntlig internt.

Les også: Fem spørsmål og svar etter første uke av saken

Jensen sier også at han mottok andre opplysninger som ble lagt inn i etterretningsregisteret. Han viser blant annet til opplysninger han mottok fra en kilde i gjengmiljøet om et forestående drap.

– Da tar jeg kontakt med en kollega, som legger inn informasjonen som varsling. Dette gir en utrolig underlig reaksjon, sier Jensen.

– Hadde ikke de samme kildene

Ifølge Eirik Jensen ble politiinspektør Einar Aas på Seksjon for organisert kriminalitet forbannet fordi han hadde registrert opplysningen i Indicia.

Jensen var på dette tidspunktet flyttet over til en rådgiverstilling i politimesterens stab og hadde fått beskjed om å kutte all kontakt med gjengmiljøet.

– De hadde ikke de samme kildene selv, hevder Jensen.

– Einar Aas måtte bruke ressurser på å sjekke mine opplysninger når de var lagt inn i Indicia, og fløy i strupen på sjefen min. Jeg skjønte ikke hvorfor, fordi jeg trodde dette var jobben min. 14 dager senere skjedde det et drap, men org. krim. var bare sure fordi de ikke klarte å verifisere informasjon, sier Eirik Jensen videre.

Drapet som Jensen viser til er drapet på Mohammad Arshad, natt til 28. september 2013.

Her kan du lese mer om