Straffesaken foreldes 7.april

BRANT LENGE: Bare halvannen time av et 38 timer langt brannforløp ble gransket. Det er også store mangler i politietterforskningen av Scandinavian Star-brannen. Her ligger fergen til kai i svenske Lysekil. Foto:Tor Arne Dalsnes,VG

Scandinavian Star: 20 personer avhørt av politiet

Oslo politidistrikt har avhørt 20 personer i etterforskningen av brannen på Scandinavian Star som nå pågår for fullt. Avhørene er foretatt i Norge, Sverige, Danmark og England.

 • Anne Stine Sæther
 • Terje Helsingeng

Artikkelen er over fem år gammel

Et amerikansk vitne er også avhørt i Danmark. Det bekrefter fungerende seksjonssjef Børre Jæger Walderhaug ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt.

– Politiet har avhørt vitner som er relevante for de to sporene vi følger. De dreier seg om brannforløpet og finansiering og forsikringen av skipet, sier Walderhaug.

7. april foreldes mordbrannsaken. Selv om det pågår et arbeid i Stortinget for å få opphevet foreldelsesfristen i mordbrannsaker, er det denne datoen det jobbes mot i Oslo-politiet.

Det var 14. juni i 2014 at Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold trosset sin egen ekspertgruppe og gjenåpnet deler av etterforskningen av mordbrannen som kostet 159 liv. Fergen «Scandinavian Star» brant natt til 7. april 1990 i Skagerak. Det var dagen før palmesøndag og fergen var på vei fra Oslo til Frederikshavn i Danmark.

Politiets ekspertgruppe som hadde gjennomgått saken, mente at det ikke det var mer å hente ved en etterforskning. Politimesteren var usikker på noen få punkter i rapporten.

– Jeg ville vite om det var etterforsket rundt økonomien i 1990/91. Det er rutine i brannetterforskning i dag. Vi fant ikke at den delen av saken var tillagt vekt. Det var sterkt medvirkende til at jeg bestemte meg for å anbefale en delvis gjenopptagelse, sa Sjøvold til VG.

Siden i fjor sommer har en politigruppe på pluss/minus 12 personer jobbet med saken. I riksadvokatens bestilling er også en ny vurdering av brannforløpet sentralt. Fergen brant i 38 timer og det oppsto stadig nye branner på forskjellige deler av skipet. For politiet er det vesentlig å få ny kunnskap om brannutviklingen. Var alle brannene en naturlig spredning eller ble det påtent nye branner lenge etter at den eneste mistenkte Erik Mørk Andersen var død?

ETTERFORSKER: Oslo-politiet etterforsker Scandinavian Star-brannen ut fra to akser: Brannforløp og forsikrings- og finansieringsforhold. Her er politimester Hans Sverre Sjøvold i et tidligere møte om saken. Arne Steen mistet sin sønn i brannen. Til høyre Terje Bergsvåg i Stiftelsen som har jobbet for gjenopptagelse av saken. Foto:Mattis Sandblad,VG

Riksadvokaten påla Oslo-politiet å igjen oppnevne de to brannsakkyndige, tidligere Sintef-direktør Kjell Smith-Pedersen og Øystein Jæger Meland. Begge var sentrale i brannundersøkelsene i 1990, Kjell Smith-Pedersen som en av to hovedsakkyndige.

Øystein Jæger Meland og Kjell Smith-Pedersen var sakkyndige i Scandinavian Star-granskingen i 1990. Nå har igjen gransket brannforløpet. Foto:Geir Otto Johansen,VG

– De har levert sin rapport. Brannforløpet er undersøkt, sier Walderhaug.

Han ønsker ikke å si noe om konklusjonene eller hvordan brannforløpet er undersøkt nesten 25 år etter katastrofen på havet.

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Seksjonssjef for finans- og miljøkrimseksjonen Børre Jæger Walderhaug leder Oslo-politiets etterforskning av Scandinavian Star-brannen. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

– Vi venter med det til vi har gjennomgått alt materialet. Vi har nettopp fått tilgang til anslagsvis 50 000 sider fra Mike Axdal i Danmark. De er «skannet» i Danmark og skal vurderes av våre etterforskere, sier Walderhaug.

Danske Erik Mørk Andersen døde i brannen på fergen. Han er den eneste mistenkte i saken, selv om det ikke finnes beviser mot ham.

– Han er ikke et hovedspor i etterforskningen nå. Men med de to aksene vi jobber etter, vil etterforskningen kunne belyse også hans forhold, sier Walderhaug.

I de snart 25 årene som er gått etter fergebrannen, har deler av mannskapet blitt beskyldt for å ha tent på skipet som et ledd i en nøye planlagt forsikringssvindel. Maskinsjefen Heinz Steinhauser fikk kraftige beskyldninger mot seg. Tyskeren som VG traff hjemme i Miami i 2014 døde i sommer. Oslo-politiet rakk ikke å avhøre ham før han døde.

Tirsdag ble det klart at Stortinget skal oppnevne en granskingskommisjon som skal undersøke myndighetenes håndtering av Scandinavian Star-saken.

– Etterforskningen og granskingen vil ikke påvirke hverandre. Vi etterforsker i henhold til den planen vi har. Det er klokt å begynne granskingen når vårt arbeid er ferdig, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.

Les også

 1. Stortingskommisjon skal granske «Scandinavian Star»-brannen

  159 mennesker mistet livet da «Scandinavian Star» brant for snart 25 år siden.
 2. Riksadvokat Busch og Høyesterettsjustituarius Schei vil måtte forklare seg ved en gransking: Bøhler: Stortinget åpenbart feilinformert i Scandinavian Star-saken

  – Feilinformasjonen til Stortinget er alvorlig for ansvarlige myndigheter.
 3. Scandinavian Star: Disse må regne med å bli gransket

  Plikten til å forklare seg for granskingskommisjonen kan få fram viktig informasjon om brannen på Scandinavian Star.

Mer om

 1. Scandinavian Star

Flere artikler

 1. Loven endres rett før dødsbrannen foreldes

 2. Politiet fortsetter Scandinavian Star-etterforskningen til våren 2016

 3. 25 år siden fergebrannen som tok 159 liv: – Gjør alt vi kan for å gi de etterlatte  svar om «Scandinavian Star»-brannen

 4. Politiet: Flere nye svar om «Scandinavian Star»

 5. «Scandinavian Star»: Finner ikke bevis for forsikringssvindel

Fra andre aviser

 1. Tvilen lever videre | Per Anders Madsen

  Aftenposten
 2. Politiet om Scandinavian Star: Ingen bevis for flere brannstiftere

  Aftenposten
 3. Hevder mordbrannen på «Scandinavian Star» var påsatt av profesjonelle

  Bergens Tidende
 4. 25 år siden «Scandinavian Star»-katastrofen

  Aftenposten
 5. Inspektør vil ikke la seg avhøre av norsk politi

  Fædrelandsvennen
 6. Inspektør: – «Scandinavian Star»-brannen påsatt av mannskapet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no