Monika-gransking har kostet 13 millioner

KRITISK: Curt A. Lier (innfelt) reagerer på Wiersholm-rapporten om håndteringen av Monika-varsler Robin Schaefer (t.h). og mener den endte opp som ren personforfølgelse. Foto: Hallgeir Vågenes ,

Juristforbundet ut mot Monika-gransking: – Jakt på syndebukker

Snart legges det frem nok en granskingsrapport i Monika-saken. Curt A. Lier i Juristforbundet frykter metodisk havari og forfølgelse av enkeltpersoner. Igjen.

 • Gordon Andersen

Artikkelen er over fire år gammel

Advokatfirmaet Wiersholm er i disse dager i sluttfasen med å granske hva som skjedde i kulissene på politihuset i Bergen i kjølvannet av de mange varslingssakene etter Monika-saken.

Ifølge Bergens Tidende har granskingen hittil kostet 13 millioner kroner, og advokatene er ennå ikke helt ferdige med den omfattende jobben.

– Overlevering av vårt arbeid til departementet vil skje når de berørte har fått anledning til å kommentere de deler av arbeidet som er relevante for dem, sier Jannicke Eilertsen i Wiersholm til VG.

Les også: Kraftig kritikk til Hordaland-politiet

Pengesluk og personforfølgelse

Curt A. Lier, president i Juristforbundet, mener Monika-saken ikke egner seg for gransking, og at den i stedet har blitt en eneste stort pengesluk og jag etter syndebukker.

– Granskingen var inkvisitorisk i formen, og personene som ble gransket sto uten rettsvern og rettssikkerhet, mener Lier.

Han erkjenner at han har medlemmer i sine rekker som kunne ha håndtert Monika- saken annerledes.

– Og det er i dag all grunn til å gi varsleren Robin Schaefer honnør for den jobben han gjorde, men slik vi ser det, blir det feil å gå på enkeltpersoner som det til nå har blitt gjort i den første Wiersholm-rapporten, sier Lier.

LES HELE WIERSHOLM-RAPPORTEN HER

Varslet for døve ører

I den første delen som var klar i fjor sommer, konkluderte advokatfirmaet med at politiledelsen i Bergen behandlet politivarsleren Robin Schaefer i strid med regelverket.

Har du lest? Monika-saken – slik ble den en politiskandale

KRITISK: President Curt A. Lier i Juristforbundet er skeptisk til offentlige granskninger, og spesielt den såkalte Wiersholm-granskningen av Monika-saken. Foto: Bjørn Aslaksen , VG

Robin Schaefer var politimannen som vinteren 2014 prøvde å få politiledelsen i distriktet til å gjenoppta den henlagte etterforskningen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8).

Politiet hadde henlagt dødsfallet som selvmord.

Schaefer mente mye tydet på at etterforskningen var mangelfull og at det kunne gå en drapsmann løs. Ledelsen avviste ham gang på gang.

I kjølvannet av varslingen til Robin Schaefer, fikk fire andre personer status som varslere i distriktet.

Det er måten disse varslerne har blitt behandlet på, Wiersholm nå gransker i del av to av granskingen.

Kommentar: En dekkoperasjon helt til topps

Stiller spørsmål ved kompetanse

Juristforbundet er videre kritisk til metodikken advokatene bak granskingen har brukt og om etteforskningskompetansen de har er god nok.

– Når man ser hvor kostbart dette har blitt, så kan man stille seg spørsmålet om advokatene har kompetanse til å drive etterforskningen på dette nivået, sier Lier.

Først og fremst mener han at granskingen har tatt utgangspunkt i å bekrefte en ferdig antatt holdning.

– I Monika-saken utviklet granskingen seg til å bli en jakt på syndebukker, ansatte som ikke har rettsvern. Mangelen på rettsvern kombinert med en massiv offentlig eksponering er ikke en rettsstat verdig. Det endrer ikke systemer, men det kan ødelegge mennesker, sier president i Juristforbundet Curt A. Lier til VG.

Bukken og havresekken

Om noen uker er det ventet at del to av Wiersholm-rapporten skal foreligge.

Lier mener Wiersholm-advokatene har en nesten umulig oppgave.

VARSLER: Politiadvokat Liv Giertssen er blant varslerne i Hordaland poltidistrikt. Wiersholm undersøker om også hun har blitt utsatt for kritikkverdige forhold av ledelsen ved politidistriktet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen , VG

– Det blir spesielt problematisk når jobben gis til det samme firmaet som gjennomførte den første granskingen i saken, sier Lier.

Les også: Tok påtalemessig selvmord

Han mener det er veldig vanskelig å tenke seg at granskerne skal se bort fra de konklusjoner de selv trakk i den første Monika-granskingen, og som utgjør selve premisset for at det igangsettes en ny gransking.

– En annen konklusjon i Monika-gransking II enn i gransking I, vil dermed undergrave den første granskingen, sier Lier.

SKAM: Robin Schaefer, sto i fjor vinter frem og uttrykte at han skammet seg over sine ledere, som er avbildet her: Politimester Geir Gudmundsen, visepolitimester Gunnar Fløystad og Sidsel Isachsen. Alle har vært sentrale i Wiersholm rapportens granskning. Foto: Hallgeir Vågenes ,

At private og offentlige aktører ønsker å undersøke årsaker til hvorfor noe har gått galt, er både forståelig og ønskelig, mener presidenten.

– Men at granskingsinstituttet brukes så vidt hyppig, og stadig oftere på bestilling fra det offentlige Norge, er svært bekymringsfullt, mener Lier.

Snakket ut: Les politimannens sterke historie her.

Anundsen: – Uenig

Justisminister Anders Anundsen er uenig i kritikken fra Curt A. Lier og justisdepartementet.

– Jeg mener slike granskinger ofte er meget viktige for å sikre en objektiv gjennomgang og for å hindre at etater gransker seg selv og beskytter egne interesser. Generelt er jeg ikke enig i at slike gjennomganger er belemret med de svakhetene Juristforbundet påstår, men er enig i at en må sikre nødvendig rettssikkerhet og innretning når slike saker gjennomgås, sier Anundsen.

Advokat Jan Fougner, advokatfirmaet Wiersholm Foto: Wiersholm ,

Samleside: Les alle Monika-sakene her

Han mener Wiersholm-rapporten i Monika-saken allerede har fanget opp viktige forhold som nå politietaten nå følger opp, blant annet en bedre evne til å takle varslingssaker.

Wiersholm ønsker ikke å kommentere kritikken fra Juristforbundets president.

– Takk for at du gir oss anledning til å svare. Wiersholm ønsker imidlertid ikke å gi noen kommentarer til denne kritikken nå, sier Jan Fougner i Wiersholm.

Les også

 1. Etterforsker syv år gammel jentes død på nytt: Fagblad-redaktør: – Monika-saken har gjort at flere tør å si ifra

  Et tips fra en ansatt fikk politiet i Telemark til å gjenoppta etterforskningen etter at en jente (7) døde av kvelning i…
 2. Gransker behandlingen av politisjef i Bergen

  Justisdepartementet har iverksatt granskning av hvordan en…
 3. Gudmundsen trekker seg som politimester i Hordaland

  Geir Gudmundsen trekker seg fra stillingen som politimester i Hordaland på grunn av kritikken i varsler-saken, opplyser…
 4. Juristforbundet raser mot varsler-rapport: – Heksejakt på enkeltpersoner er ikke veien å gå

  Rapporten om håndteringen av Monika-varslerne ble lagt frem torsdag. Den går i strupen på ledelsen i Hordaland-politiet.
 5. Politiadvokaten Liv Giertsen forsvarte varsleren Robin Schaefer: «Jeg visste idet jeg trykket på sendknappen, at jeg var i ferd med å ta påtalemessig selvmord»

  Liv Giertsen ga støtte til Monika-varsleren Robin Schaefer ved å varsle om at en leder i politidistriktet omtalte ham…

Mer om

 1. Krim
 2. Monika-saken

Flere artikler

 1. Granskerne om Monika-saken i Bergen: Granskingen har gjort ting verre

 2. Ny varslerrapport i Monika-saken: Ingen av varslerne ble utsatt for gjengjeldelse

 3. Sidsel Isachsen henla Monikas dødsfall som selvmord: Nå skal hun vitne i Monika-saken

 4. Rapport: Politisjef kalte HMS-varsler  «bedriftssykepleier»

 5. Robin Schaefer (46) er Årets navn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder