VIL HA AVKLARING: Partilederne Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) krever asyl-svar fra statsminister Erna Solberg (H) før valget, og før EUs krisemøte om flyktningestrømmen på mandag. Foto: Heiko Junge ,

KrF og Venstre forlanger asyl-svar fra Erna før valgdagen

Justisministeren til EU-krisemøte mandag

Hareide frykter at Frp vil holde tilbudet til EU hemmelig til valglokalene stenger

Regjeringens støttepartier nekter å la justisminister Anders Anundsen (Frp) dra på EU-toppmøte på valgdagen, uten at regjeringen forteller hvor mange asylsøkere de vil si ja til.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag deltar Anders Anundsen, på vegne av regjeringen, på EU-landenes justisministermøte i Brussel. Samme dag holder Norge kommunevalg.

På krisemøtet i EU-hovedstaden skal EU-landene forsøke å bli enige om en fordeling seg imellom, av de 160.000 nyankomne flyktningene som nå sitter fast i Ungarn, Hellas og Italia.

Krever flertall bak

– Erna Solberg leder en mindretallsregjering. Hun må forsikre seg om at det synet som Norge skal legge fram for EU på mandag, har flertall bak seg i Stortinget, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG.

KrF-leder Knut Arild Hareide støtter Venstres krav fullt ut:

– Dette er den største utfordringen Europa har stått overfor på lang tid. Men hverken jeg eller det norske folk vet noe som helst om hva regjeringen si på møtet på mandag, sier Hareide til VG.

40.000 flyktninger er fordelt mellom EU-landene. EU-kommisjonen vil nå at de europeiske landene deler på mottak av ytterligere 120.000 flyktninger.

Vil at Norge tar sin del

Både Venstre og KrF vil at Norge skal ta imot en del av disse flyktningene.

– Vi mener Norge må ta minst vår andel og vise at vi er med på en felles løsning mellom de europeiske landene, sier Knut Arild Hareide.

– Når 160.000 nyankomne flyktninger til Ungarn, Hellas og Italia skal fordeles mellom EU-landene, slik EU-kommisjonen har bedt om, må regjeringen si seg villig til å ta Norges forholdsmessige del av det, sier Trine Skei Grande.

Vil vurdere EUs forslag

Statsminister Erna Solberg meldte fredag ettermiddag at justisminister Anders Anundsen (Frp) svarer samarbeidspartnere Venstre og KrF på vegne av regjeringen.

Anundsen holder det fortsatt åpent om Norge i det hele tatt vil ha noen mening om saken i Brussel på mandag:

– Jeg følger utviklingen av situasjonen og diskusjonen i EU tett. Fra norsk side er det viktig å finne felles europeiske løsninger på de utfordringene vi står overfor på kort og lang sikt, skriver Anundsen i en e-post til VG fredag ettermiddag.

– Norge vurderer de forslag som er og vil bli lagt frem for diskusjon på møtet i Brussel på mandag som jeg deltar på. Dette vil gi et viktig grunnlag for regjeringens videre behandling av hvordan Norge skal bidra for å løse de store utfordringene vi ser i Europa og nærområdene, legger han til.

Følg valgkampen i VGs direktestudio #VGvalg

Brende: Norge må bidra mer

Normalt avklarer regjeringen sine posisjoner i utenrikspolitikken med Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité, i god tid før viktige møter. Saker som vedrører EU, tas som regel i Stortingets Europautvalg.

Ut fra hva VG har brakt på det rene, har ikke Stortinget vært konsultert i forkant av dette EU-møtet. Europautvalget er innkalt til møte først 23. september.

Les mer: Regjeringen samler Syria-givere i Norge

Utenriksminister Børge Brende (H) sa til VG sist søndag at Norge må delta i denne byrdefordelingen:

«Randstatene i EU, som Italia og Hellas, kan ikke håndtere dette ansvaret alene. Alle europeiske land, også Norge, må bidra mer», sa Brende.

Varslet ingen avklaring

Men i brevet som statsminister Erna Solberg sendte til Venstre-lederen torsdag kveld, varsler hun ingen avklaring:

«Norge vil vurdere de forslag som er fremmet og på hvilken måte Norge vil bidra inn i EUs arbeid med flyktningsituasjonen fremover. Det er naturlig å konsultere Stortinget i forbindelse med dette», skriver statsministeren.

Men det er ikke godt nok for Venstre og KrF:

– Regjeringen må ha klarlagt hva de skal si. De bør gå ut offentlig og fortelle hva de skal gjøre. Da ville de også fått en tilbakemelding fra partiene på Stortinget om tilbudet til EU, sier Hareide.

Stoltenberg om flyktningkrisen: Skjebnene og tragediene går sterkt inn på meg

Lederskap

– Alle lurer nå på om Erna Solberg vil vise lederskap. Den beskjeden vi skal gi EU på mandag vil vise om vi tar lederskap. Men den beskjeden er det ingen andre enn regjeringen som nå vet hva er. Akkurat nå er det helt totalt uvisst, legger Hareide til.

– Regjeringen må konsultere Stortinget på forhånd, og da er det på sin plass at også velgerne får vite hvor regjeringen står i denne saken som har vært så mye diskutert i valgkampen, sier Trine Skei Grande.

Les mer: Vil slå ned på inhuman behandling av flyktningene

Valgstrategi

Knut Arild Hareide antyder at hensynet til Frps valgkamp kan ha spilt inn:

– Etter møtet på mandag vil det bli kjent hva Norge sa på EU-møtet. Mandag er også valgdagen i Norge. Jeg vet ikke hvorfor regjeringen ikke forteller folket om dette, men jeg håper inderlig ikke at det er valgstrategiske årsaker til at regjeringen er taus om den viktigste saken i Europa nå, sier KrF-lederen.

– Om det er av hensyn til Frp, vet ikke jeg. Uansett er Frps negative holdning til byrdefordeling utgått på dato. Folkemeningen går i motsatt retning, sier Trine Skei Grande.

FN-tallene

381.000 flyktninger har ankommet sjøveien til Europa hittil i år – 121.000 til Italia, 258.000 til Hellas, og 2 000 til Spania – 130.000 av dem bare i løpet august. 72 prosent er menn, 13 prosent kvinner og 15 prosent barn, ifølge tall fra FNs høykommissær for flyktninger.

Ifølge EU-kommisjonen har 145.000 flyktninger i tillegg tatt seg inn gjennom den «nye» veien via Balkan til Ungarn, noe som er bakteppet for piggtrådgjerdet som Ungarn nå har satt opp langs EUs yttergrense mot Serbia.

2 850 mennesker har druknet eller forsvunnet på veien. En av dem var tre år gamle Alan. Hans døde kropp ble skyllet i land på en strand på Kos i Hellas, og berørte en hel verden.

Venstres forslag

Venstre-leder Trine Skei Grande lover statsministeren å sikre flertall i Stortinget, dersom regjeringen melder inn disse fire konkrete punktene til EU-møtet:

1. Regjeringen sier seg villig til å ta Norges forholdsmessige del av de 160 000 flyktningene som EU-kommisjonen ber landene fordele seg imellom.

2. Regjeringen må bidra til at alle asylsøknader som leveres i Norge, behandles i Norge etter norske regler, og at man dermed innstiller returer også til Ungarn og Italia, slik man har gjort til Hellas.

3. Regjeringen må formidle ytterligere EØS-midler til EUs fattigste land slik at de bygger opp mottakssystemer og kan ta sin del av byrden.

4. EU må bli en viktig del av giverlandskonferansen som regjeringen har tatt initiativ til å holde, og slik at EU-landene også bidrar med en større del av finansieringen til FNs tiltak i Syria og nabolandene.

PS: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at EUs justisministere skal møtes i Luxembourg mandag. Det riktige er at Luxembourg som har EU-formannsskapet innkaller til møtet, men det avholdes i Brussel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder