BABY-KONFERANSE: Statsminister Erna Solberg fikk storfint besøk på fanget av fire ferske Oslo-borgere tirsdag. Kort tid før hun skulle i middag med Portugals president, møtte hun Ronja (4 mnd.) i rød kjole, Adrian (5 mnd.) i gul vest, Constance (5 mnd.) i blå kjole og Conrad (6 mnd.) i blå genser. Foto:Helge Mikalsen,VG

Norge: Verdens beste mødreland

Erna Solberg fikk fanget fullt

Ble selv mamma først som 36-åring

Ber flere lage barn tidligere

Her er årets gladnyhet til Erna Solberg og alle mødre i fedrelandet: Norge er verdens beste land for mammaer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det går frem av Redd Barnas årlige internasjonale statusrapport for 2015, som blir sluppet tirsdag. Tobarnsmor og statsminister Erna Solberg fikk både rapporten og fire babyer fra en hel barselgruppe i fanget mandag.

Hun fikser stort sett å samle fire partier om felles politikk i regjeringen. Da er det adskillig verre å holde styr på fire babyer samtidig i verdens beste mødreland.

– Oj-Oj, for en ansamling! Har dere samme frisør? spør statsminister Erna når hun får se de pyntede småtassene med samme sveis som Høyre-bestefar Kåre Willoch.

Lille Constance (5 mnd.) utmerker seg med litt mer hår på toppen enn de andre i firerbanden. Hun har for anledningen fått plassert en hvit Kaci-hårspenne i babyluggen.

På mammatoppen

Erna, som selv ble mamma først som 36-åring, synes det er stas at Norge troner øverst på mammatoppen.

Les også:Dette må du ikke si til barna

– Det er veldig hyggelig at det er så bra å være mor i dette landet. Mine barn er blitt 16 og 18, og er nok en del større enn disse, sier Erna mens hun koser, trøster og dikker med en hel barselgruppe på fanget.

– Du er litt stolt av at fedrelandet er det beste mødrelandet?

– Ja, det er jeg. Men det gjenstår fortsatt ting – som oppfølgingen av gravide, oppfølging av faresignaler like etter fødsel. En annen utfordring er at mange reiser tidlig hjem fra klinikken. Det gjør det ekstra viktig med en god helsetjeneste for mor og barn, sier Erna Solberg til VG.

Store forskjeller

I rapporten går det frem at mens Norge troner på mammatoppen i verden, så er det afrikanske landet Somalia i den andre enden av rangeringslisten.

TITT-TITT: Statsminister Erna Solberg oppnår kontakt med Ronja (4 mnd.) som har møtt på Statsministerens kontor i rød polkadott-kjole samen med mamma Camilla Wit. Ellers ser vi Constance (5 mnd.) i blå kjole og mamma Marte Lund-Blix (30), Conrad (6 mnd.) i blå genser og grå bukse med mamma Mai Simonsen Krøgenes (34). Og Adrian (5 mnd.) i gul vest med mamma Cathrine G. Iversen (26). Foto:Helge Mikalsen,VG

Der er tiden på en gjennomsnittsutdanning for en mor to og et halvt år. I Norge er den på 17 og et halvt år.

Erna Solberg peker på det samme som landsmoder Gro – at alt henger sammen med alt:

– Det vi vet er at når kvinner får utdanning, så blir mødrehelsen bedre. Da tar de til seg kunnskap om hva som er viktig – og lar være å høre på alle kjerringrådene som er gått i arv og som kanskje ikke virker. Vi ser at kort utdanning sammenfaller med tidlige giftermål, dårligere helse for barn og mor, tidligere fødsler og svakere økonomisk utvikling, sier Erna.

Les også:Babyboom blant 40+

Lag barn tidligere

Hun mener en av de store utfordringene i land som Somalia er de mange barneekteskapene.

– Vi ser at 13 år gamle jenter føder barn uten at de har et bekken som er ferdig utviklet før de føder, sier Erna.

– I Norge er det nok en motsatt problemstilling, legger hun til:

– Damene her blir eldre og eldre når de får barn. Jeg var selv 36 da jeg var førstegangsfødende, så jeg kan ikke komme med noen moralsk pekefinger, sier Erna Solberg som husker hun fikk merkelappen «eldre førstegangsfødende».

– Selv om det er flott at mange venter med å få barn, kan nok flere komme i gang litt tidligere. Men man skjønner jo at det tar tid. Utdanningen blir lengre, og så skal man jo finne den rette mannen også. Det kan ta tid, påpeker Erna Solberg.

Les også:Nesten 3000 elever på 1 helsesøster

Slående kontraster

I Redd Barna-rapporten skårer Norge som det eneste landet i verden, blant de tolv beste på de fem kriteriene som måles: Mors helse, småbarns helse, mors utdanning, økonomiske vilkår og politisk deltagelse.

– Kontrasten mellom Norge som det beste landet og Somalia nederst på rangeringen, er slående, skriver Redd Barna i den internasjonale rapporten. Det vises til at mens Somalia er et av de fattigste landene i verden, så er Norge det landet som har best økonomi pr. innbygger.

Nybakt mamma til lille Ronja (4 mnd), Camilla Wit, vet hun er heldig.

– Vi skal nok være glade for at både vi mødre og barna våre er født her. Jeg setter spesielt pris på den oppfølgingen vi får av helsevesenet, sier Wit til VG.

Flere fattige barn i Norge

En gang i måneden er hun sammen med Ronja til sjekk på helsestasjonen. Hennes eneste ønske om forbedring, er at det blir enda lettere å få barnehageplass i hjembyen Oslo.

Generalsekretær Tove R. Wang i norske Redd Barna, ser ikke de store utfordringene for norske mødre.

– I Norge er det ikke så mye mer å hente. Men rapporten peker på at fattige flytter inn i byer i store mengder verden over. Og skal man få ned barnedødeligheten, må man styrke helsetjenestene i byområder, sier generalsekretær i Redd Barna.

Hun mener norske mammaer er veldig heldige som har gratis tilgang på helsetjenester for sine barn. Det er på ingen måte selvsagt i mange andre land.

– Min største bekymring er at forskjellene øker også i Norge. Her øker antallet fattige barn, men alle omfattes av våre gratis helsetjenester. Det er forskjellen på oss og mange andre land, sier Wang.

Helsesøster:Foreldre bør varsle helsesøster når de skal skilles

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder