PU-SJEF: Kristin Kvigne.

PU-SJEF: Kristin Kvigne. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Kristin Kvigne trakk ledersøknad i politiet etter telefon fra politidirektør

Kristin Kvigne søkte på stillingen som leder for Politidirektoratets politifagavdeling i 2013, men trakk søknaden etter en telefonsamtale med assisterende politidirektør Vidar Refvik.

Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det skriver Politiforum.

Kvigne hadde fungert i jobben som leder for politifagavdelingen i Politidirektoratet (POD) i ni måneder, da hun søkte stillingen i 2013.

Søknadsfristen var 20. mars 2013. Da den offentlige søkerlisten ble lagt ut på Politi.no 8. april samme år, var Kvigne eneste kvinne på listen med i alt 10 navn.

Knut Smedsrud sto ikke på denne listen. Likevel ble han ansatt i stillingen, 24. mai 2013.

– Gjorde noe med meg

To dager før, 22. mai, fikk nåværende sjef for Politiets utlendingsenhet (PU) Kristin Kvigne en telefon fra assisterende politidirektør Vidar Refvik.

– Det stemmer det. Han ringte meg. Slik jeg husker det, sa han: «Jeg kommer til å skrive deg ut av denne stillingen hvis du selv ikke trekker søknaden», forteller Kvigne til Politiforum.

Hun sier videre at hun ikke hadde fått noen tilbakemeldinger som kunne tyde på at hun ikke gjorde en tilfredstillende jobb, og at samtalen med Refvik gjorde noe med henne.

Politileder: Bare tre av ti politiledere er kvinner - er alle ansettelsesprosesser reelle?

På dette tidspunktet hadde Kvigne også søkt på to andre stillinger, både som PU-sjef og politimester på Romerike. Men ingen av ansettelsesprosessene var avgjort da Refvik ba henne trekke søknaden til POD-jobben.

Ikke reelt valg

I dag er hun glad for at hun i stedet ble utnevnt til PU-sjef.

– Jeg har respekt for Knut Smedsruds kvalifikasjoner, han var nok den beste søkeren, men det er fortsatt vanskelig å forstå at jeg skulle skrives ut, jeg hadde tross alt fungert i stillingen i ni måneder, sier Kvigne til VG.

– Jeg hadde på dette tidspunktet søkt på tre ulike stillinger, med ulike funksjoner. Stillingen som PU-sjef var mitt foretrukne valg. Hadde jeg også fått tilbud om en av de andre stillingene, hadde jeg hatt et reelt valg. I stedet valgte POD for meg, sier Kvigne.

Trakk seg

Tidligere denne måneden ble det kjent at visepolitimester Marit Fostervold (45) trakk seg fra søkerlisten for jobben som avdelingsdirektør for politiberedskap og krisehåndtering i POD.

Før hun trakk seg, skal også hun ha fått en telefon fra POD-ledelsen.

«Etter telefonsamtalen med POD, trakk Fostervold søknaden sin – til tross for at hun allerede, som en av tre søkere, hadde vært på intervju til stillingen. Dette får Politiforum bekreftet fra flere kilder. Fostervold selv ønsker ikke å uttale seg i saken», har Politiforum skrevet.

Også i den stillingen ble Knut Smedsrud ansatt, det skjedde for to uker siden.

Politidirektoratet bekrefter at Fostervold var en av 11 søkere og at hun var på intervju, men skriver på sine nettsider at «det medfører ikke riktighet at POD ba henne trekke søknaden».

ASSISTERENDE POLITIDIREKTØR: Vidar Refvik. Foto: Espen Braata , VG

Refvik: – Fikk den jobben hun selv ønsket

Assisterende politidirektør Vidar Refvik ønsker ikke å besvare spørsmål fra VG direkte, og henviser til PODs kommunikasjonsavdeling.

– Kristin Kvigne fikk den jobben hun selv ønsket, og som vi følte hun var best egnet til. Hun var vurdert som egnet til alle tre stillinger. Hun gjorde en god jobb som fungerende avdelingsdirektør i Politidirektoratet, og var selvsagt også kvalifisert til denne, opplyser Refvik i en mail til VG.

Til Politiforum er Refvik mer utfyllende i sitt svar:

– Det var min intensjon med samtalen med Kristin å forklare sammenfallet av innstillingsprosessene. Vi har hele tiden ment at hun var kvalifisert til alle disse toppjobbene.

Refvik sier at en viktig vurdering ved å foreslå Kvigne som PU-leder var ønsket om å styrke kvinneandelen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder