LIKER NATURLIGE PUPPER: Norske menn og damer liker naturlige pupper framfor opererte. Sigrid Bonde Tusvik, Henriette Steenstrup og Else Kåss Furuseth stilte opp som VG Helgs puppepanel lørdag. Foto:Marte Vike Arnesen,VG

Eksperter: Trenden heller mot det naturlige og ekte

Kun tre av hundre nordmenn foretrekker store silikonbryster

De som tar brystoperasjoner vil se naturlige ut, sier klinikkene

Kun tre av hundre nordmenn foretrekker bryster med silikon, ifølge en Infact-undersøkelse. Sexolog Bianca Schmidt mener store silikonpupper er mindre populært enn før og at folk som tar operasjoner nå vil se naturlige ut.

- Ja til ekte vare! roper de spurte i VG Helgs store rundspørring om hva slags bryster nordmenn foretrekker. Over halvparten av de spurte svarer at de foretrekker middels store, naturlige bryster. Fattige tre prosent synes best om silikon

Sexolog og VG-spaltist Bianca Schmidt mener kontrasten i svarene kan gjenspeile en trend.

- Jeg kan ikke dokumentere det, men jeg har en sterk følelse av at det nå hersker en trend mer i retning av det autentiske og naturlige også når det gjelder bryster, sier Schmidt.

SEXOLOG: Bianca Schmidt skriver fast om sex og samliv i VG. Foto:Jørgen Braastad,VG

Hun har lagt merke til at selv plastiske kirurger som opererer inn silikon i kvinnebryster snakker om at dråpeformede og naturlige kvinnelige fordeler også er blitt de foretrukne silikon-brystene.

Trendskifte

- Naturlig vare er likevel den suverene vinneren. Det er jeg veldig glad for. Jeg opplever et trendskifte også ellers i samfunnet. Det glossy og unaturlig oppblåste er på vikende front mot det ekte og naturlige, sier Schmidt som er både sexolog og gestaltterapeut.

Hun og flere med henne mener det er en grunn til de tidligere kjente glamourmodellene med store, runde og silikonfylte bryster som Aylar Lie, Lene Alexandra Øien og Helene Rask, alle har endret stil og karriere – og kastet silikon-implantatene.

- De viser vei

- I stedet har de blitt flotte eksempler og talskvinner for det ekte, sunne og naturlige. De viser vei, mener Schmidt.

Som sexolog mener hun at naturlige bryster også er så viktige for hver enkelts velvære og seksualitet, at de ikke må tukles med.

I undersøkelsen som Infact har foretatt for VG, så svarer 19 prosent av mennene at de foretrekker store, naturlige bryster - mot 9 prosent av kvinnene. Svarene viser også at det er vestlendingene som i størst grad foretrekker silikonpupper (7 prosent), mens sørlendingene helst foretrekker middels store naturlige pupper (62 prosent).

Trøndere og andre i Midt-Norge er mest glade i små, naturlige bryster (13 prosent), mens folk fra Nord-Norge aller minst vil ha silikonpupper (1 prosent).

Sexolog Schmidt er enig med nordlendingene i at ingenting er som ekte vare.

- Få ting er så arketypisk kvinnelig som de myke duvende brystene våre. Disse runde formene som har slike fantastiske egenskaper. Pupper er langt mer enn bare vakre og kvinnelige. De er en kilde til kjærlighet, nærhet, stresshåndtering og god helse, sier Bianca Schmidt.

Hun har tidligere skrevet spalten «De fantastiske brystene» i sin spalte i VG Helg og VG+.

- Overraskende

Plastisk kirurg Margit Hammerstad, hadde ventet at flere sa de foretrakk silikonpupper.

- Det er overraskende at bare tre prosent sier de foretrekker silikonbryster ettersom det er stadig flere som legger inn silikon. Men vi ser også at de som gjør det foretrekker en mer naturlig og dråpeformet fasong fremfor de store og runde puppene. Nå skal de være mer anatomisk riktige pupper, sier Hammerstad til VG. Hun driver en klinikk i Drammen.

- Hva er da poenget med å legge inn silikon når det skal være et naturlig utseende?

- Det er mange tynne og ofte lange kvinner som nesten ikke har bryster. De vil gjerne ha litt mer for å føle seg kvinnelige. Etterspørselen generelt er også økende, svarer Hammerstad.

Hun beskriver den typiske damen som vil legge inn silikon som en kvinne som er ferdig med barnefødsler.

- Noen mener puppene deres ligner på to vrengte bukselommer. Da vil de gjerne fylle på litt og få tilbake noe av sine tidligere former, sier Hammerstad.

- Dråpeform

Hennes kollega, kirurgisk ansvarlig Bjørn Tvedt ved Akademiklinikken i Oslo, har definert idealbrystet ut fra hva folk mener og ønsker.

- Det ideelle brystet har mer tyngde i nedre del av brystet enn på oversiden. Det er dråpeformet med et volum som gjør at brystvortene peker litt oppover. Øvre del er nærmest flatt, sier Bjørn Tvedt til VG.

Runde silikonputer som gir volum oppover, derimot, er på full fart ut, bekrefter han.

- Det er hverken naturlig eller estetisk riktig å gå med baller oppunder haken. Over 80 prosent av våre kunder ønsker dråpeformede, naturlig utseende silikonbryster som er proposjonert etter kroppen, sier Tvedt. Han tror mange tenker på de store, runde ballongformede puppene når det snakkes om silikonpupper.

- Silikon litt på vei bort

Sexolog Haakon Aars mener også at damer og menn ikke lenger er så opptatt av de store, runde og struttende silikonbrystene.

- De naturlige, ekte brystene er det som gjelder nå. Jeg har blant annet snakket med flere personlige trenere som møter kroppsbevisste damer daglig. Inntrykket er at det er litt på vei bort å legge inn silikon i brystene. Man er mer på vei tilbake til det naturlige, sier Aars.

Han mener imidlertid at akkurat det er litt spesielt for akkurat bevisstheten om puppenes utseende.

- Når det gjelder plastiske operasjoner andre steder på kroppen, tatoveringer og bruken av anabole stereoider, så er ikke det naturlige noen ledestjerne for tiden, mener Aars, som i likhet med Bianca Schmidt er fast spaltist om sex og samliv i VG.

Skuespiller og komiker Henriette Steenstrup som lar seg intervjue i VG Helg om Infact-undersøkelsen, stiller seg tvilende til om de 1009 spurte i meningsmålingen i det hele tatt vet hva som er naturlig lenger.

- Noen har svart at de liker «naturlige bryster», men vet folk hva «naturlig» betyr lenger? Hva skjer med dette samfunnet? spør Steenstrup.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder