SIKTEDE: Barnehageassistenten har erkjent overgrep mot fem barn i to forskjellige barnehager etter at han ble pågrepet fredag. Foto: PRIVAT

Bergen: Voldtektssiktet har vært tiltrukket av barn i flere år

BERGEN (VG) Den voldtektssiktede barnehageassistenten skal ha forklart politiet at han forsøkte å skille mellom jobben i barnehagen og overgrepsbildene han lastet ned på fritiden.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Gordon Andersen

Artikkelen er over fire år gammel

Mannen som er i begynnelsen av 30-årene har arbeidet med barn siden han var 19 år gammel. Først på en barneskole utenfor Oslo, deretter begynte han som assistent i en barnehage i hovedstaden, før han flyttet til Vestlandet i 2011.

I Bergen har han arbeidet i tre barnehager. I to av disse har han tilstått å ha begått overgrep mot til sammen fem gutter i alderen fire til seks år.

Etter det VG får opplyst har han forklart at den seksuelle dragningen mot barn oppsto da han for noen år siden tilfeldig fikk opp bildet av et nakent barn på internett.

Han begynte da etter hvert å søke etter bilder som viste seksuelle overgrep mot barn, og deltok også i lukkede forum hvor overgrepsmateriale ble utvekslet. Politiet har funnet bilder som viser barn i seksuelle situasjoner tilbake til 2006.

VG får bekreftet den siktedes forklaring fra uavhengige kilder.

Ingen av hans nærmeste skal ha visst om hans mørke tilbøyelighet, før han forrige uke ble pågrepet mens han var på jobb i barnehagen, etter at en av hans ofre betrodde seg til foreldrene om hva som hadde skjedd.

Barnehageassistenten skal ha forklart at det å jobbe med barn var en del hans identitet. Han likte jobben sin og fikk også gode tilbakemeldinger fra foreldre og kollegaer. Samtidig visste han at det var galt at han brukte deler av fritiden sin til å se på bilder og video av seksuelle overgrep mot barn.

Etter det VG får opplyst har siktede hevdet overfor politiet at han i mange år greide å skille mellom arbeidet i barnehagen og interessen for overgrepsbilder.

Onsdag forklarte siktede seg for politiet for tredje gang, men de ønsker ikke å opplyse om hvorvidt han er erkjent flere overgrep. De siste dagene har politiet i Bergen blitt kontaktet av flere foreldre som er bekymret for at barnehageassistenten kan ha forgrepet seg på deres barn.

– Det vil bli tatt avhør med foreldrene, så får vi se om det også er aktuelt å gjennomføre avhør med barna, sier politiadvokat Eli Valheim til VG.

Forklarte seg uten advokat

Den siktede barnehageassistenten ønsket ikke forsvarer i det første avhøret som ble gjennomført forrige fredag. Han benektet først for å ha utsatt fireåringen for overgrep. Først etter å ha blitt konfrontert av politiet flere ganger, erkjente han å ha utført handlingen som fireåringen fortalte om til sine foreldre torsdag kveld, får VG opplyst.

Beate Hamre, som nå er oppnevnt som mannens forsvarer, vil ikke kommentere noe rundt det første avhøret.

– Denne saken inneholder en rekke klausulerte dokumenter, og jeg har ikke anledning til å gå ut med annet enn det politiet har klarert. Min klient forstår alvoret i saken, og har villet samarbeide med politiet, sier Hamre.

– Hva var bakgrunnen for at han først nektet å erkjenne overgrepet mot fireåringen?

– Jeg har ingen kommentar til hva han eventuelt har sagt og ikke sagt i noen avhør, sier Hamre til VG.

FORSTÅR ALVORET: Siktedes forsvarer, Beate Hamre, sier klienten samarbeider med politiet. Foto: Hallgeir Vågenes VG

I det første avhøret benektet også barnehageassistenten at det fantes flere ofre enn fireåringen. I et nytt avhør på søndag navnga han imidlertid fem gutter som er blitt seksuelt misbrukt.

Foreldrene har tillit til politiet

Rolf Knudsen er bistandsadvokat for fireåringens familie. Han sier til VG at han er kjent med den siktedes innledende forklaring, men ønsker ikke å kommentere detaljene.

– Foreldrene jeg representerer har tillit til at politiet nå gjør det de kan for å kartlegge omfanget av hva som har skjedd, og at de gjør det som er nødvendig for å ettergå den siktedes forklaring, sier Knudsen til VG.

Advokaten har fått spørsmål fra politiet om å ta bistandsoppdraget for alle fem barna som den siktede nå har forklart seg om.

– Jeg har sagt ja til dette sammen med en kollega. De foreldrene vi har snakket med ønsker ro rundt saken, og en normalisering for barna så raskt som mulig, mens politiet etterforsker saken, sier Knudsen.

Les også

 1. Venninne av voldtektssiktet: – Dette gjør så utrolig vondt

  BERGEN/OSLO (VG) Kolleger og venner hadde ingen mistanke mot barnehageassistenten.
 2. Fireåringens foreldre: – De hadde et lite håp om at det bare var fantasi

  BERGEN (VG) Torsdag kveld sto fireåringen opp fra sengen og fortalte foreldrene historien som gjorde at de slo alarm.
 3. Innrømmer overgrep mot fem barn på to barnehager

  BERGEN (VG) Mannen som har innrømmet overgrep mot fem ofre på to barnehager har jobbet med barn flere steder i landet…

Mer om

 1. Barnehageansatt siktet for voldtekt
 2. Bergen
 3. Krim

Flere artikler

 1. Fireåringens foreldre: – De hadde et lite håp om at det bare var fantasi

 2. Voldtektssiktet barnehageansatt: Sjekker mannens DNA mot uløste saker

 3. Barnehageansatt siktet for voldtekt: Gutt (4) fortalte om overgrep

 4. Venninne av voldtektssiktet: – Dette gjør så utrolig vondt

 5. Barnehageansatt i Bergen:
  Delte overgrepsbilder på nett

Fra andre aviser

 1. Forsvareren: - Han er sterkt preget og innser alvoret i saken

  Aftenposten
 2. Barnehagesiktet: Vet ikke hvorfor han forgrep seg

  Bergens Tidende
 3. Barnehageansatt har innrømmet overgrep i to barnehager

  Fædrelandsvennen
 4. Foreldre til gutt (4): Barnehagen skal være et trygt sted å sende sine barn

  Aftenposten
 5. Foreldre til gutt (4): Barnehagen skal være et trygt sted å sende sine barn

  Aftenposten
 6. Mannen som er siktet for voldtekt av fem barnehagegutter i Bergen, etterforskes for et nytt overgrep.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder