UNDER PRESS: Helseminister Bent Høises forslag om reservasjon for leger møter motstand. Her legger han frem regjeringens krav til sykehusene tidligere i januar. Foto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX

Motstanden mot reservasjonsretten øker

...også blant Høyre-velgerne

To av tre sier nei til at leger skal ha rett til å si nei til å henvise kvinner til abort, ifølge en undersøkelse InFact har utført for VG.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I løpet av bare to måneder har motstanden økt betydelig:

I undersøkelsen svarer 66 prosent at de er i mot en reservasjonsrett for leger. Det er ti prosentpoeng flere enn da VG stilte samme spørsmål i slutten av november i fjor.

Blant Høyres velgere øker motstanden enda mer: I november sa 55 prosent nei, mens 68 prosent svarer nei nå.

- Dette forteller at regjeringen er i utakt med befolkningen og velgerne, sier blogger og redaktør for Foreldre.no, Susanne Kaluza, til VG.

Hun er blant dem som har ført en innbitt kamp mot reservasjonsmuligheten for leger siden den ble varslet i regjeringens samarbeidsavtale i oktober. Debatten blusset opp igjen da forslaget ble sendt ut på høring i forrige uke.

- Omdiskutert forslag

Kun 22 prosent av de spurte støtter at leger skal kunne si nei til å henvise kvinner til abort. Motstanden er størst i Oslo, og minst i Midt-Norge og på Vestlandet.

Sjekk hva din ordfører mener om reservasjonsretten her!

Helseminister Bent Høie (H) fester ikke lit til svarene, men innrømmer at forslaget er kontroversielt.

- I undersøkelsen spør VG om reservasjonsrett, det er noe helt annet enn det regjeringen foreslår. Men at dette er et omdiskutert forslag, er vi klar over.

- Tror du svarene ville blitt annerledes dersom vi hadde spurt om reservasjonsmulighet, og ikke reservasjonsrett?

- Det er helt umulig å vite. Nå har vi sendt et forslag på høring med alle detaljer. Når høringen er over, er det Stortinget som til slutt skal bestemme detaljene i ordningen.

UENIGE: Susanne Kaluza (t.h) håper regjeringen snur i spørsmålet om reservasjon for leger. Her er hun i diskusjon med helseminister Bent Høie på Stortinget i november. I bakgrunnen står Torgeir Michaelsen (Ap) og Gro Nylander. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix


Kaluza mener at Høie driver med flisespikkeri.

- Det dette egentlig dreier seg om, er en aborttreneringsrett. Uansett hvor pent Høie og regjering prøver å pakke inn, så koker det ned til retten til å avvise pasienter og skyve ansvaret over på kollegaene.

Viser til debatten

Avtalen om en reservasjonsmulighet kom i stand etter press fra KrF. Partiets helsepolitiske talsperson, Olaug Bollestad, tror motstanden skyldes at debatten har gått i feil retning.

- Debatten har dreid seg til å handle om abort, i stedet for å handle om et spørsmål om legers samvittighet, sier Bollestad.

VG onsdag 29. januar.

Hun mener meningsmotstandere på begge sider har gravd seg ned i skyttergraver, og reagerer på det hun mener er manglende forståelse for standpunkt som avviker fra majoritetens.

- I et liberalt demokrati må det være rom til å mene noe annet. Det heter så fint i sangen «Din tanke er fri», men skal det kun gjelde når tanken er slik alle andre synes den skal være? spør Bollestad.

Ikke overraskende er KrF-velgerne mest positive til reservasjonsretten. 84 prosent svarer ja, mens 9 prosent svarer nei. SVs velgere er de mest kritiske: Hele 91 prosent svarer nei på spørsmålet om hvorvidt leger bør få en reservasjonsrett.

Ordførere sier nei

I høringsforslaget åpner Høie for at kommuner selv kan bestemme hvorvidt legene skal kunne reservere seg. Torsdag ettermiddag hadde 322 ordførere svart på VGs undersøkelse - 254 sier nei, mens 25 svarer ja.

Også blant Høyres egne ordførere er motstanden mot reservasjonsmuligheten stor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder