BLE REDDET: Redningshelikopterer på plass på lekeplassen på Ve skole. Foto: Kjetil Nygaard/Fædrelandsvennen ,

Skoleelever gikk gjennom isen: – Måtte redde hverandre opp fra isvannet

Gutt (12) døde onsdag kveld

I storefri på barneskolen måtte medelevene gjøre det de kunne for å redde klassekameraten som hadde gått under isen. Onsdag kveld opplyser Oslo Universitetssykehus at gutten er død.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Tre elever har vært ved dette vannet, og to av disse gikk gjennom isen. Den ene av guttene kom seg opp på egenhånd, mens den andre gutten ble hentet opp av dykkere fra brannvesenet, forteller politiets innsatsleder på stedet, Kjell Iveland, til VG.

Den tolv år gamle gutten døde på Rikshospitalet i Oslo, opplyser Oslo Universitetssykehus til VG klokken 22.

– Dette er en tragisk ulykke og i kveld har politiet jobbet med å informere lærere og rektor på skolen om dødsfallet, slik at de kan planlegge skoledagen torsdag, sier operasjonsleder Martin Ugland til VG.

INNSATSLEDER: Kjell Iveland fra politiet forteller at de satte igang redningsaksjon. Foto: Malene Sørensen Lundberg ,

Klokken 11.58 ble den livløse gutten på 12 år hentet opp av dykkere, og det ble startet gjenopplivning på stedet, før han ble fraktet til sykehus. Politiet fikk melding om ulykken klokken 11.31.

Medelever varslet

Rektor Magne Bjørn Sørbø på Ve skole forteller til VG hva elevene har fortalt ham om den dramatiske hendelsen.

– I storefri har en gruppe elever syvendeklassinger gått ut av skolens område for å gå seg en tur. De gikk opp til et tjern overfor skolen og gikk over isen der. Da gikk flere av dem gjennom isen. Vi har to veldig flinke jenter som løp ned på skolen, mens de andre som var der forsøkte å hjelpe til. De måtte redde hverandre opp av isvannet frem til det kom voksne opp, forteller rektoren.

Er du i nærheten? 2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200

Rektor opplyser at de nærmeste pårørende til elevene er varslet.

– Dem som var direkte berørt får nå hjelp av kriseteamet, og jeg har også flere ansatte som er veldig preget av dette og som får hjelp av teamet. Det er en surrealistisk episode, det er ikke slikt man tenker skal skje når man står opp om morgenen. Vi sitter her og håper at dette skal gå bra for vår elev, sier rektoren.

GJENNOM: En elev kom seg opp av vannet på egenhånd, mens den andre gutten ble hentet opp av dykkere. Foto: Malene Sørensen Lundberg ,

– Hvordan går det med de andre elevene som var med på turen?

– De har opplevd både å gå gjennom isen selv og å se venner gå gjennom isen. Det er traumatisk for dem, selvsagt. Men nå får de all hjelp vi kan gi dem, sier rektoren.

– Hva gjør skolen videre nå?

– Nå samler vi lærere og personale for å la folk få lufte seg, for dette har gått inn på alle. Så må vi avvente situasjonen på sykehuset, og vi krysser fingrene for at dette skal gå bra.

Ved 18-tiden snakket VG igjen med rektoren. Han forklarte da at skolen vil fortsette undervisningen i morgen som vanlig, men at krisehjelp vil være tilgjengelig.

– Dette er traumatisk for alle de involverte, sier Sørbø.

Kriseteamet er satt inn

Svein Kvernes, som representerer oppvekstdirektøren i Kristiansand kommune, forteller til VG at det har vært kaotiske tilstander på skolen gjennom onsdagen, og at kommunens kriseteam er satt inn.

KRISETEAM: Svein Kvernes fra Kristiansand kommune forteller at kriseteamet bistår elever, lærere og pårørende. Foto: Malene Sørensen Lundberg ,

– Teamet hjelper og støtter nå dem som trenger samtaler, både elever, ansatte og pårørende. Nå er skolen slutt, og elevene drar hjem. Vi skal nå ruste lærerne for morgendagen og hvordan de skal møte elevene da, forteller han.

Politiet bekrefter i en pressemelding at meldingene de hadde fått gikk ut på at det var flere personer på isen da ulykken skjedde.

– En av disse har falt under isen. To andre skal ha løpt etter hjelp. Personen som ble hentet opp av dykkere ble forsøkt gjenopplivet på stedet. Personen er nå sendt med ambulanse til sykehuset i Kristiansand. Vi er ikke kjent med tilstanden hans, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Audun Eide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder