Kontakt med kjente norske IS-krigere

Ubaydullah Hussain også på vitnelisten

SIKTET: Mandag for en uke siden ble 45-åringen pågrepet for IS-deltakelse. I dag starter rettssaken mot hans terrortiltalte sønn (24). Foto:FREDRIK SOLSTAD,

Dette må du vite om IS-rettssaken: Terrorsiktet pappa (45) vitner i sønnens (24) IS-rettssak

Mens 24-åringen i dag møter i retten som terrortiltalt, blir hans nylig IS-siktede far (45) hentet fra varetekt for å vitne i saken.

Artikkelen er over fire år gammel

7. februar 2014 kom den norsk-pakistanske sønnen (24) hjem til Norge fra Syria med en skuddskade i venstre ben.

Noen måneder senere, i august 2014, dro hans far (45) fra Fredrikstad til Syria. En gang litt senere på høsten kom han hjem igjen.

5. desember gikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til aksjon mot familiens bolig i Fredrikstad og pågrep sønnen fordi de mente han var i ferd med å dra tilbake til Syria.

Han erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet mandag morgen.

I mai kom tiltalen mot 24-åringen, men ellers var det stille før PST på nytt aksjonerte mandag forrige uke og pågrep faren hans. 45-åringen, som nekter straffskyld, ble siktet og varetektsfengslet for å ha deltatt i Islamsk stat (IS) i Syria – mer enn et halvt år etter at han kom hjem.

Dette må du vite om IS-rettssaken som starter mandag:

AKTOR: Statsadvokat Geir Evanger. Foto:Scanpix,

SYRIA-OPPHOLDET

Den første tiltaleposten (147 a) gjelder perioden han oppholdt seg i Syria, fra september 2013 til 7. februar 2014.

Ifølge påtalemyndigheten oppholdt han seg mest i nærheten av Aleppo i Syria og som fremmedkriger skaffet han seg skytevåpen, mener politiet.

– Vi mener han var med i ISIL først, før han ble med i al Qaida-filialen Jabath al Nusra, sier aktor og statsadvokat Geir Evanger til VG.

Har du tips om nordmenn i Syria eller Irak? Klikk her.

PST: PLANLA RETUR

Den andre tiltaleposten (147 d) gjelder perioden etter at 24-åringen kom hjem til Norge i fjor vinter. Ifølge tiltalen deltok han fortsatt i IS og/eller Jabhat al Nusra ved å holde kontakten med IS-krigere og fortelle dem at han kunne skaffe penger eller materiell til dem.

– Han nekter straffskyld for begge tiltalepostene, sier 24-åringens forsvarer Thomas Randby til VG.

Påtalemyndigheten mener imidlertid 24-åringen var på vei til å dra til Syria på nytt da han ble pågrepet 5. desember.

– Vår oppfatning er at han forberedte dette, sier Evanger

VITNENE

• Ifølge statsadvokat Evanger skal altså den terrorsiktede faren (45) til den tiltalte 24-åringen vitne. 45-åringen ble fengslet i fire uker og skulle sitte i fullstendig isolasjon fram til 30. juni, men denne uken skal han altså hentes fra varetekt og inn i vitneboksen. PST mener blant annet at de har bilde av faren med våpen i Syria.

– Pågripelsen i forrige uke er uavhengig denne saken, sier Evanger.

MÅ VITNE: Ubaydullah Hussain. Foto:Mattis Sandblad,VG

• Den profilerte islamisten og Profetens Ummah-talsmannen Ubaydullah Hussain (29) skal også vitne. Her kan du lese om hvordan Hussain ble ekstrem.

• I tillegg er en norsk-iraker i 20-årene fra Fredrikstad kalt inn som vitne. VG har tidligere vært i kontakt med mannen og da avviste han blankt sympatier overfor IS og at han selv har vært i Syria som fremmedkriger.

SOSIALE MEDIER

– Vi kommer til å bruke halvannen dag på fremlegging av dokumentasjon fra sosiale medier og mobiltelefonbeslag, sier Evanger.

Etter det VG kjenner til dreier det seg om en til dels omfattende gjennomgang fra materiale på Facebook og WhatsApp-chatting med islamister og fremmedkrigere i Syria.

KONTAKT MED NORSKE IS-KRIGERE

Ifølge tiltalen holdt 24-åringen kontakt med flere personer som «deltok aktivt i voldshandlinger i regi av ISIL» mens han var i Norge. Dette vil bli et tema under rettssaken.

VG er kjent med at minst ni menn fra, eller med bakgrunn fra, Fredrikstad, har reist til Syria. De fleste tilhørte samme radikaliserte miljø i bydelen Lisleby, og sluttet seg til IS.

Den tiltalte 24-åringen var en del av dette miljøet og delte blant annet adresse en periode med den drepte fremmedkrigeren Abu Aluevitsj Edelbijev (23) fra Fredrikstad.

• Torleif Sanchez Hammer (23) fra Fredrikstad er én av fremmedkrigerne 24-åringen skal ha hatt kontakt med. I februar fortalte VG historien om hvordan Torleif ble sett på som en av jentene da han gikk på kunst- og håndverkslinjen på Glemmen VGS i Fredrikstad. I Syria har han vært sammen med IS-kommandanter som har kappet hodet av folk.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

IS-KRIGER: Torleif Angel Sanchez Hammer på fanget til fire jenter i klassen på Glemmen VGS. De tre jentene til venstre har tidligere fortalt VG om forholdet til den daværende klassekameraten. Foto:PRIVAT,

• Abu Aluevitsj Edelbijev (23), som bare bodde noen få hundre meter fra Torleif i Lisleby i Fredrikstad, er en annen fremmedkriger i Syria 24-åringen skal ha hatt kontakt med fra Norge. I desember kom meldingen om at terrorsiktede Edelbijev var drept i et bombeangrep. 6. januar, noen uker senere, begikk hans gravide kone et selvmordsangrep i Istanbul og tok med seg en politimann i døden.

Her kan du lese hele historien om jihadistekteskapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

IS-KRIGER: Abu Aluevitsj Edelbijev (23) fra Fredrikstad. Foto:SKJERMDUMP,

IS-RETTSSAK NR. 2

I februar og mars gikk historiens første rettssak knyttet til norske fremmedkrigere som har deltatt i IS.

Djibril Bashir (30) fra Skien og Valon Avdyli (28) fra Bærum, fikk henholdsvis fire år og tre måneder, og fire år og ni måneder i fengsel for å ha deltatt i IS.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TERRORDØMT: Valon Avdyli (28) t. v. og Djibril Bashir (30) ble i mai dømt til over fire års fengsel for IS-deltakelse. PST kjenner ikke identiteten til tredjemann på bildet. Foto:PST,

Til forskjell fra de to mennene som ble dømt i mai for å ha deltatt i IS i Syria, er 24-åringen tiltalt etter 147 a og ikke 147 d når det gjelder selve Syria-oppholdet.

147 a regnes som den «ekte» terrorparagrafen og har 12 års strafferamme for planlegging av terror, sammenlignet med seks års strafferamme for den nye 147 d-paragrafen.

Det betyr at denne IS-rettssaken også blir historisk da påtalemyndigheten for første gang prøver den opprinnelige terrorparagrafen 147 a i straffeforfølgingen av en norsk fremmedkriger.

PS! Mandag faller også dom mot Ubaydullah Hussain i Borgarting lagmannsrett. Han er tiltalt for å ha oppfordret til terror og for å ha kommet med trusler og hatefulle ytringer.

Les også

 1. Sønnen terrortiltalt – nå er faren siktet for støtte til IS

  PST har pågrepet to personer, siktet for deltakelse og støtte til Islamsk Stat (IS) i Syria.
 2. Tre IS-tiltalte nordmenn terrordømt

  Norsk-albaneren Valon Avdyli (28) og norsk-somalieren Djibril Bashir (30) er dømt for å ha vært med i terrorgruppen IS i…
 3. Terrorsiktet Aker Solutions-ansatt skal ha vært aktiv på ekstreme nettsider

  VG får opplyst at nettaktivitet skal ha fått alarmen til å gå. Ingeniøren (48) er nå terrorsiktet.
 4. Slik var 18-åringens Syria-planlegging: Prøvde å få tak norsk IS-medlem (25) i Syria før avreise

  Kort tid før den terrorsiktede nordmannen (18) dro fra Oslo skal han flere ganger ha forsøkt å kontakte den norske…
 5. Filmskaper fratatt upublisert materiale av PST

  PST jaktet terrorsiktet 18-åring mens de lette gjennom råmaterialet til Ulrik I. Rolfsens uferdige dokumentar.
 6. Onkel til fotballtalent og «damemagnet» – nå er nevøen tiltalt for IS-terror

  SKIEN (VG) Fotballtalent. Partygutt. Damemagnet. Slik beskrives gutten fra Skien som ifølge PST ble IS-terrorist i Syria.
 7. Norsk statsborger (24) IS-tiltalt for terrorforbund

  24-åringen kom hjem med et skuddskadet ben i fjor vinter. Nå er han tiltalt for å ha kjempet med IS og planlagt terror.
 8. Jihadist-ekteskapet som endte i døden

  Etter bryllupsreisen i 2014 dro de sammen inn i Syria. Et halvt år senere var nordmannen Abu Edelbijev (23) drept i…
 9. Aker Solutions-ansatt (48) pågrepet av PST og terrorsiktet

  Rundt klokken 13.00 gikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til aksjon hos Aker Solutions på Fornebu og pågrep en mann i…
 10. IS-krigeren Thom Alexander (24) fra Halden ble drept i Syria

  HORTEN (VG) Thom Alexander (24) hadde slitt mye i livet da han konverterte 17. mai 2013.
 11. Dette skal være årsaken til at PST tok 18-åring - vil kneble hele islamist-nettverket

  PST-etterforskningen mot den terrorsiktede nordmannen (18) skal være del av en større offensiv: Avsløre et nettverk som…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder