ER INNKALT IGJEN: Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (til venstre) og sparket styreleder Svein Aaser under den forrige høringen i komiteen i januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Vimpelcom-høring utsatt

Riksadvokaten ba Stortinget utsette Telenor-høring

Økokrimsjefen frykter en høring i Stortingets kontrollkomite kan skade etterforskningen av Vimpelcom, og ber om et halvt års utsettelse. Det gikk komiteen med på.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En uke før Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skulle grille Telenor-toppene om hva de visste om korrupsjonsanklagene i Vimpelcom, ble hele høringen stanset.

Fredag forrige uke troppet riksadvokaten opp på Stortinget for å be komiteen utsette den planlagte høringen 16. desember i Vimpelcom/Telenor-saken. I et møte med komiteleder Martin Kolberg og Høyres Michael Tetzschner overleverte riksadvokaten brevet med begrunnelsen.

Bakgrunn: Telenor visste om «klare bekymringer» – varslet ikke

Samme dag skrev VG at konsernsjef Sigve Brekke hadde bedt om å få møte komiteen i forkant av høringen i et lukket møte.

– Meget delikat situasjon

I brevet til komiteen ber riksadvokat Tor-Aksel Busch om at høringen blir utsatt med seks måneder.

– Dette var en meget delikat situasjon. Men når det var vurderingen og som Økokrim utdypet med oss i et møte, var det vår plikt å gjøre komiteen oppmerksom på problemstillingen, sier han til VG, og utdyper:

Les også: Raja om Telenor-toppene: – De må ikke få slippe unna

– Jeg kan ikke gå konkret inn på hva faren består i. Vi ville aldri ha gjort dette dersom det ikke var reell fare for at det ville gjøre etterforskningen vanskeligere.

Begrunnelsen for det svært uvanlige brevet fra Riksadvokaten er at Økokrim-sjef Trond Eirik Schea «etter det beste faglige skjønn» mener at det er reell fare for at en åpen høring i Stortingets kontrollkomite «kan skade den pågående etterforskningen».

– Økokrim har mottatt forespørsler fra utenlandske myndigheter som etterforsker det samme sakskompleks og som har gitt uttrykk for bekymring, sier Busch.

Riksadvokaten understreker i brevet at det er fullt og helt opp til komiteen å velge om de vil gjennomføre høringen som planlagt.

Gikk med på utsettelse

Kontrollkomiteen ble innkalt til et ekstraordinært møte klokken 15 mandag for å diskutere hvordan de skal håndtere Riksadvokatens forespørsel. VG erfarer at komiteen har vedtatt å utsette høringen i seks måneder.

Les deg opp: Dette er Vimpelcom-skandalen

Komiteleder Martin Kolberg (Ap) bekrefter at høringen er utsatt, presiserer at det ikke er klart hvor lenge.

– Høringen er utsatt inntil videre. Begrunnelsen er anmodningen fra riksadvokatembetet. På politifaglig grunnlag mener de at høringen må utsettes av hensyn til etterforskningen, sier han til VG.

– Når blir det tatt en ny vurdering for når høringen skal være?

– Den blir tatt opp et stykke ut på vinteren, sier Kolberg.

Bakgrunn: Tidligere Vimpelcom-sjef pågrepet

Det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom er under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med kjøp av telenett-lisenser i Usbekistan, og det er uklart hvor mye Telenor visste om korrupsjonsanklagene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder