KU-SYKDOM: Ku i fjøset på Øvre Hexeberg gård i 2003. Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Foto: Illustrasjonsfoto:Bjørn Sigurdsøn,NTB scanpix

Kugalskap påvist i Norge

Mattilsynet: Det er ikke farlig

Mattilsynet bekrefter at en norsk 15 år gammel ku hadde kugalskap.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bekreftelsen av atypisk BSE, også kalt kugalskap, er gjort av EUs referanselaboratorium i England, skriver dei en pressemelding. Det er så langt kun klassisk BSE som i sjeldne tilfeller er vist å kunne overføres til mennesker gjennom infiserte kjøttprodukter.

- Påvisningen av BSE har ingen betydning for mattryggheten og det er like trygt å spise kjøtt og drikke melk som før. Den aktuelle kua er avlivet og destruert, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

12. januar ble en 15 år gammel ku fra Nord-Trøndelag avlivet som følge av det Veterinærinstituttet omtalte som fotproblemer ved utegang. Det ble rutinemessig tatt en prøve av dyret. I forrige uke ble det kjent at prøvene ga mistanke om kugalskap. Prøvene ble sendt til laboratoriumet i England.

– Dette er en type kugalskap som oppstår spontant i biologien, altså at den kan oppstå uten at det helt lar seg forklare. Funnet som er gjort, er ikke farlig, sier Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet, til NTB.

Siden 2004 har Mattilsynet testet over 350.000 dyr. Det nylig påviste tilfellet er det eneste dyret med denne sykdommen.

– Påvisningen viser både at rutinene våre fungerer og at dette tilfellet er svært sjeldent. Vi tester om lag 25.000 dyr i rutinekontroller hvert år, samt et par tusen risikodyr som har blitt syke. Det vil vi fortsette med, sier Landsverk.

Kugalskap ble påvist for første gang i Storbritannia i 1986, men har aldri tidligere vært påvist i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder