KU-SYKDOM: Ku i fjøset på Øvre Hexeberg gård i 2003. Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KU-SYKDOM: Ku i fjøset på Øvre Hexeberg gård i 2003. Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Foto: Illustrasjonsfoto:Bjørn Sigurdsøn,NTB scanpix

Kugalskap påvist i Norge

Mattilsynet: Det er ikke farlig

INNENRIKS

Mattilsynet bekrefter at en norsk 15 år gammel ku hadde kugalskap.

Publisert: Oppdatert: 29.01.15 11:17

Bekreftelsen av atypisk BSE, også kalt kugalskap, er gjort av EUs referanselaboratorium i England, skriver dei en pressemelding. Det er så langt kun klassisk BSE som i sjeldne tilfeller er vist å kunne overføres til mennesker gjennom infiserte kjøttprodukter.

- Påvisningen av BSE har ingen betydning for mattryggheten og det er like trygt å spise kjøtt og drikke melk som før. Den aktuelle kua er avlivet og destruert, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

12. januar ble en 15 år gammel ku fra Nord-Trøndelag avlivet som følge av det Veterinærinstituttet omtalte som fotproblemer ved utegang. Det ble rutinemessig tatt en prøve av dyret. I forrige uke ble det kjent at prøvene ga mistanke om kugalskap. Prøvene ble sendt til laboratoriumet i England.

– Dette er en type kugalskap som oppstår spontant i biologien, altså at den kan oppstå uten at det helt lar seg forklare. Funnet som er gjort, er ikke farlig, sier Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet, til NTB.

Siden 2004 har Mattilsynet testet over 350.000 dyr. Det nylig påviste tilfellet er det eneste dyret med denne sykdommen.

– Påvisningen viser både at rutinene våre fungerer og at dette tilfellet er svært sjeldent. Vi tester om lag 25.000 dyr i rutinekontroller hvert år, samt et par tusen risikodyr som har blitt syke. Det vil vi fortsette med, sier Landsverk.

Kugalskap ble påvist for første gang i Storbritannia i 1986, men har aldri tidligere vært påvist i Norge.

Her kan du lese mer om