Drapstiltalt (15) lagt i bakken av politiet i rettssalen

SANDVIKA (VG) Den 15 år gamle jenta er satt på såkalt «body-cuff» som hindrer bevegelsesfriheten hennes. Likevel oppsto det en dramatisk episode i rettssalen.

 • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over fire år gammel

Store deler av den første rettsdagen har gått med til jentas forklaring.

15-åringen er tiltalt for drapet på miljøarbeider Anna Kristin Gillebo Backlund (30) natt til 28. oktober i fjor.

Jentas forklaring gikk for lukkede dører. Mediene hadde til å følge 15-åringens forklaring fra en annen rettssal, men ikke lov til å gjengi innholdet.

I tiltaleboksen hadde hun en tydelig nervøs fremtoning, hvor hun smålo iblant, men ellers svarte hun relativt greit på spørsmålene hun fikk – også om de rystende detaljene rundt selve drapshandlingen.

Ifølge tiltalen skjedde drapet med et belte og en kniv.

Lagt i bakken

Anna Kristin Gillebo Backlund, drept da hun var på jobb på Små Enheter i Vollen i Asker. FOTO: LINKEDIN Foto:Linkedin,LINKEDIN

15-åringen har en lang historikk med alvorlige voldsangrep mot personer som er rundt henne – mot familie, ansatte på institusjoner og politiet.

I Asker og Bærum tingrett tar politiet flere forholdsregler når det gjelder sikkerhet.

Mandag var det ingen episoder knyttet til sikkerheten før ved 15.20-tiden.

Da var jenta akkurat ferdig med sin forklaring, og det første vitnet, en ansatt ved Behandlingssenteret Små Enheter natten drapet skjedde, hadde tatt plass i vitneboksen.

15-åringen reiste seg da opp og forsøkte tilsynelatende å løpe eller kaste seg mot en skillevegg. De to politifolkene som følger jenta tett, var raskt over henne og fikk kontroll på situasjonen.

Jenta ble båret ut av salen i noen minutter og det var en kort pause. Deretter kom jenta tilbake til salen.

Etter den episoden ble politifolkene stående på hver sin side av tenåringsjenta i tilfelle det skulle oppstå nye episoder.

Spesial-håndjern

Jenta har på seg såkalt «body-cuff», en anordning der håndjernene er festet med sikkerhetsseler til et belte rundt livet hennes. Dette hadde hun også på seg da hun forklarte seg fra tiltaleboksen.

Anordningen hindrer jenta fra å gjøre eventuelle utfall med hendene sine.

Tiltalte føres ut til et eget rom ved siden av rettssalene i pausene. På vei ut av salen blir hun geleidet av to politifolk. I salen er det også ansatte fra fengselet til stede.

Politiet henviser til statsadvokaten for uttalelser knyttet til sikkerhet, men Førde ønsker ikke å kommentere dette før retten er hevet mandag ettermiddag.

– Forsøkte å rive til seg pistol

Jenta har frem til nå vært varetektsfengslet i Bjørgvin ungdomsfengsel i Bergen, men i løpet av de to ukene som rettssaken varer, sitter hun på kvinnefengselet Bredtveit i Oslo. To ansatte fra ungdomsfengselet er med henne mens hun sitter der.

Når jenta ikke sitter i tiltaleboksen, sitter hun på en stol ved siden av forsvarer Cecilie Nakstad. På den andre siden sitter 15-åringens far.

Tidligere mandag erklærte 15-åringen seg delvis skyldig etter tiltalen for drap.

Hun er også tiltalt for å ha forsøkt å rive til seg tjenestevåpenet til en politikvinne. Det skjedde i forbindelse med et fengslingsmøte i Asker og Bærum tingrett i november i fjor – om lag en måned etter drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund.

I tillegg er hun tiltalt for å ha skallet til en kvinnelig fengselsbetjent i Bjørgvin ungdomsfengsel, et forhold som skal ha skjedd i mars etter at fengselsbetjenten irettesatte 15-åringen.

– Skjevutviklet

15-åringens forsvarer, Cecilie Nakstad, har tidligere uttalt til VG at hun er svært kritisk til hjelpeapparatet som har møtt jenta opp gjennom den svært vanskelige oppveksten.

– Hun er blitt skjevutviklet gjennom hele barndommen, og når hun er kommet inn i psykiatriens hender, så har ikke de klart å rette det opp. Jeg vil heller si at behandlingen har forverret situasjonen hennes, har forsvarer Cecilie Nakstad tidligere uttalt.

Les også

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Forsvarer: – Hun er så godt forberedt som det er mulig å forberede en 15-åring på dette

 2. Drapstiltalt 16-åring nekter straffskyld for Vollen-drapet - måtte føres ut av rettssalen

 3. Pluss content

  Påtalemyndigheten: Et nøye planlagt drap

 4. Annas far: – Frustrasjon,
  sinne, tomhet, meningsløshet og uvirkelighet

 5. Asker-drapet: Jente (15) dømt til ni års forvaring for drapet på Anna Kristin (30)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder