Regjeringen får flertall med KrF

SÅÅÅ STOR: Jan Tore Sanner viser fram en garasje som vil være innenfor lovforslaget om at du slipper å søke eller varsle naboen om bygg inntil 50 kvadratmeter. Foto:Eivind Griffith Brænde,VG

«Sanner-bua» trenger ikke nabovarsel

Neste år trenger du ikke naboens underskrift for å bygge garasje eller utebod på inntil 50 kvadratmeter. Et betydelig mindretall i Stortinget ønsket å beholde ordningen.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over seks år gammel

Dermed blir det som kommunalminister Jan Tore Sanner (H) presenterte i VG i mai: Plikten til nabovarsel forsvinner i den nye plan- og bygningsloven.

Den nye «Sanner-bua» som verken krever søknadsplikt eller nabovarsel, kan en utebod eller en garasje uten kjeller på inntil 50 kvadratmeter - med plass til to biler - med begrenset høyde og som ligger mer enn en meter fra naboens tomt.

Klargjøre i forskrift

KrF-leder Knut Arild Hareide sa til VG 15. mai at naboen burde varsles i forkant. Men nå sikrer KrF flertall for Sanners forslag i Stortinget, sammen med regjeringspartiene.

- Det blir ikke fritt vilt. Plikten til nabovarsel forsvinner, men regjeringen skal klargjøre i en senere forskrift hva slags bygg dette gjelder, sier Geir S. Toskedal, KrFs medlem i Stortingets kommunalkomite, til VG.

- Det skal klart fremgå at dette gjelder garasjer og andre enklere bygg. Ulempen for naboen skal reduseres til et minimum ved å spesifisere mønehøyde og størrelse for slike bygg, sier KrF-representanten.

Men Venstre går imot denne endringen.

Frykter økt konfliktnivå

- I motsetning til KrF og Hareide, har Venstre ikke skiftet mening, sier Andre Skjelstad (V) til VG.

- Vi støtter forslaget om å unnta bygg på inntil 50 kvadratmeter for søknadsplikt, men vi tror konfliktnivået øker dersom nabovarselet forsvinner. Derfor går vi imot dette forslaget om å fjerne nabovarselet helt, sier han.

Ap og Sp foreslår at enklere bygg skal registreres i kommunen, men at de ikke skal undergis søknadsplikt og tillatelse. Forslaget blir imidlertid nedstemt i Stortinget om noen dager, fremgår det av innstillingen fra Kommunalkomiteen.

Mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Vil kjempe for naboens rett til å klage

 2. Denne garasjen ble for stor for Sanner

 3. Så stor garasje kan du snart bygge - uten å søke

 4. Fjerner søknadsplikt på garasjer og uthus

 5. Dette betyr de nye byggereglene for deg

Fra andre aviser

 1. Skulle spare tid på nye byggeregler – må likevel bruke mer tid

  Aftenposten
 2. Varsler liberalisering av plan- og bygningsloven

  Fædrelandsvennen
 3. Sjekk om du kan bygge garasje uten å søke

  Aftenposten
 4. Fjerner søknadsplikt på garasjer og uthus

  Fædrelandsvennen
 5. Sjekk om du kan bygge garasje uten å søke

  Bergens Tidende
 6. Regjeringen vil gjøre det enklere å bygge

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no