SÅÅÅ STOR: Jan Tore Sanner viser fram en garasje som vil være innenfor lovforslaget om at du slipper å søke eller varsle naboen om bygg inntil 50 kvadratmeter.
SÅÅÅ STOR: Jan Tore Sanner viser fram en garasje som vil være innenfor lovforslaget om at du slipper å søke eller varsle naboen om bygg inntil 50 kvadratmeter. Foto:Eivind Griffith Brænde,VG

«Sanner-bua» trenger ikke nabovarsel

Regjeringen får flertall med KrF

INNENRIKS

Neste år trenger du ikke naboens underskrift for å bygge garasje eller utebod på inntil 50 kvadratmeter. Et betydelig mindretall i Stortinget ønsket å beholde ordningen.

Publisert:

Dermed blir det som kommunalminister Jan Tore Sanner (H) presenterte i VG i mai: Plikten til nabovarsel forsvinner i den nye plan- og bygningsloven.

Den nye «Sanner-bua» som verken krever søknadsplikt eller nabovarsel, kan en utebod eller en garasje uten kjeller på inntil 50 kvadratmeter - med plass til to biler - med begrenset høyde og som ligger mer enn en meter fra naboens tomt.

Klargjøre i forskrift

KrF-leder Knut Arild Hareide sa til VG 15. mai at naboen burde varsles i forkant. Men nå sikrer KrF flertall for Sanners forslag i Stortinget, sammen med regjeringspartiene.

- Det blir ikke fritt vilt. Plikten til nabovarsel forsvinner, men regjeringen skal klargjøre i en senere forskrift hva slags bygg dette gjelder, sier Geir S. Toskedal, KrFs medlem i Stortingets kommunalkomite, til VG.

- Det skal klart fremgå at dette gjelder garasjer og andre enklere bygg. Ulempen for naboen skal reduseres til et minimum ved å spesifisere mønehøyde og størrelse for slike bygg, sier KrF-representanten.

Men Venstre går imot denne endringen.

Frykter økt konfliktnivå

- I motsetning til KrF og Hareide, har Venstre ikke skiftet mening, sier Andre Skjelstad (V) til VG.

- Vi støtter forslaget om å unnta bygg på inntil 50 kvadratmeter for søknadsplikt, men vi tror konfliktnivået øker dersom nabovarselet forsvinner. Derfor går vi imot dette forslaget om å fjerne nabovarselet helt, sier han.

Ap og Sp foreslår at enklere bygg skal registreres i kommunen, men at de ikke skal undergis søknadsplikt og tillatelse. Forslaget blir imidlertid nedstemt i Stortinget om noen dager, fremgår det av innstillingen fra Kommunalkomiteen.

Her kan du lese mer om