INGEN SKAM Å SNU: Senterpartiets Anne Tingelstad Wøien ber kunnskapsministeren gi dispensasjon slik at over 550 tomme studieplasser på lærerutdanningene likevel kan fylles opp. Foto: Frode Hansen VG

Sp-Wøien: Fyll opp tomme plasser med lærerstudenter uten matte-firer

De tomme og kostbare 550 studieplassene som står ledige på lærerutdanningen må fylles opp av studenter, uten krav til fire i mattekarakter, mener Anne Tingelstad Wøien (Sp).

 • Frank Ertesvåg
 • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over tre år gammel

Wøien, som er medlem av Stortingets utdanningskomité, er selv lærer og svært engasjert i skolens fremtid og lærerutdanningen.

Hun mener innføringen av opptakskravet på karakteren fire i matematikk for å komme inn på lærerutdanningene, er kommet så skjevt ut, at regjeringen må justere kursen.

– Nå må Kunnskapsdepartementet gi høyskoler og universiteter anledning til å gi dispensasjon fra opptakskravene, og fylle opp de ledige studieplassene på lærerutdanningene, sier Wøien til VG.

Les også: Bente er læreren regjeringen ikke vil ha

Omstridt forkurs

Hun har merket seg at 367 søkere til lærerstudiet fikk avslag etter å ha strøket på et omstridt forkurs i matematikk i sommer.

Selv med karakteren tre i matematikk og gjerne et høyere totalsnitt enn det som skal til for å komme inn, ble de stoppet i inngangsdøren til lærerstudiene.

– Paradokset er at mange av disse vil kunne få seg jobb i skolen, men da som ufaglært arbeidskraft, sier Sp-politikeren.

Hun mener kunnskapsministeren nå må snu seg raskt rundt, og gi den nødvendige dispensasjonen som kan gi flere adgang til de ledige studieplassene på lærerstudiene.

Bakgrunn: Forlanger firer i matte av lærerstudenter

Legger ned lærerutdanningen

Torsdag meldte Samisk høgskole i Kautokeino fra om at de i år legger ned lærerutdanningen – ettersom kun to av søkerne innfridde de nye kravene til matematikk-karakter.

Les også: Innførte pennal-forbud for elevene

I utgangspunktet hadde høyskolen nok søkere til lærerutdanningen, ifølge rektor Gunvor Guttorm. Hun synes forslaget fra Senterpartiets Anne Tingelstad Wøien er godt, og i beste fall kan være redningen for den samiske lærerutdanningen.

– Vi er en liten høyskole, men med et viktig ansvar for å utdanne samiske lærere. Vi hadde tilstrekkelig antall søkere til å opprettholde tilbudet. Faren er at de som har søkt og ikke kommet inn, tar andre studieplasser før en eventuell dispensasjon trer i kraft, sier rektoren til VG.

Les også: Stuer elever sammen i storklasser – ingen oversikt over omfanget

Hun mener innføringen av opptakskravet på karakteren fire i matematikk var for dårlig forberedt og kom bardus på mange.

– For å bli en god lærer, er det andre egenskaper som for eksempel pedagogisk egnethet, som er av større betydning. Hos oss er det jo ofte studenter som ikke ønsker å bli lærere i matte, samtidig er vi den eneste norske institusjonen som utdanner samiske lærere. Da får karakterkravet alvorlige konsekvenser. Jeg håper departementet kan ta en runde til om dette i høst, sier Gunvor Guttorm til VG.

Les også: Fire av ti lærerstudenter strøk på nasjonal deleksamen

Kunnskapsministeren: – Ikke aktuelt å endre

– IKKE AKTUELT: Det sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om Wøiens forslag til å endre kravene. Foto: Klaudia Lech VG

Men kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier til VG at han ikke har planer om å endre på ordningen.

– Det er ikke aktuelt å endre på om kravet til karakteren fire fra den grunnleggende matematikken fra videregående som alle elever skal igjennom, sier Røe Isaksen og legger til:

– Faglig dyktige lærere er nøkkelen for å få en kunnskapsskole der elevene lærer mer. Da må vi heve både kvaliteten og statusen til lærerutdanningen, og få flere av de aller beste studentene til å bli lærere. Høyere krav og masterutdanning for å bli lærer bidrar til det.

Her er regjeringens nye krav: Slik blir den nye 5-årige lærerutdanningen

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Skolestart
 3. Oppvekst
 4. Barn og unge
 5. Solberg-regjeringen
 6. Senterpartiet (Sp)

Flere artikler

 1. Varsler omkamp – vil fire på firer-kravet i matte

 2. Mattesinke og superlærer

 3. Giske: – Det styres mot en lærerkrise

 4. Varsler omkamp – vil fire på firer-kravet i matte

 5. Over 550 plasser står tomme på lærerutdanningene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder