INGEN SKAM Å SNU: Senterpartiets Anne Tingelstad Wøien ber kunnskapsministeren gi dispensasjon slik at over 550 tomme studieplasser på lærerutdanningene likevel kan fylles opp. Foto: Frode Hansen VG

Sp-Wøien: Fyll opp tomme plasser med lærerstudenter uten matte-firer

De tomme og kostbare 550 studieplassene som står ledige på lærerutdanningen må fylles opp av studenter, uten krav til fire i mattekarakter, mener Anne Tingelstad Wøien (Sp).

 • Frank Ertesvåg
 • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over tre år gammel

Wøien, som er medlem av Stortingets utdanningskomité, er selv lærer og svært engasjert i skolens fremtid og lærerutdanningen.

Hun mener innføringen av opptakskravet på karakteren fire i matematikk for å komme inn på lærerutdanningene, er kommet så skjevt ut, at regjeringen må justere kursen.

– Nå må Kunnskapsdepartementet gi høyskoler og universiteter anledning til å gi dispensasjon fra opptakskravene, og fylle opp de ledige studieplassene på lærerutdanningene, sier Wøien til VG.

Les også: Bente er læreren regjeringen ikke vil ha

Omstridt forkurs

Hun har merket seg at 367 søkere til lærerstudiet fikk avslag etter å ha strøket på et omstridt forkurs i matematikk i sommer.

Selv med karakteren tre i matematikk og gjerne et høyere totalsnitt enn det som skal til for å komme inn, ble de stoppet i inngangsdøren til lærerstudiene.

– Paradokset er at mange av disse vil kunne få seg jobb i skolen, men da som ufaglært arbeidskraft, sier Sp-politikeren.

Hun mener kunnskapsministeren nå må snu seg raskt rundt, og gi den nødvendige dispensasjonen som kan gi flere adgang til de ledige studieplassene på lærerstudiene.

Bakgrunn: Forlanger firer i matte av lærerstudenter

Legger ned lærerutdanningen

Torsdag meldte Samisk høgskole i Kautokeino fra om at de i år legger ned lærerutdanningen – ettersom kun to av søkerne innfridde de nye kravene til matematikk-karakter.

Les også: Innførte pennal-forbud for elevene

I utgangspunktet hadde høyskolen nok søkere til lærerutdanningen, ifølge rektor Gunvor Guttorm. Hun synes forslaget fra Senterpartiets Anne Tingelstad Wøien er godt, og i beste fall kan være redningen for den samiske lærerutdanningen.

– Vi er en liten høyskole, men med et viktig ansvar for å utdanne samiske lærere. Vi hadde tilstrekkelig antall søkere til å opprettholde tilbudet. Faren er at de som har søkt og ikke kommet inn, tar andre studieplasser før en eventuell dispensasjon trer i kraft, sier rektoren til VG.

Les også: Stuer elever sammen i storklasser – ingen oversikt over omfanget

Hun mener innføringen av opptakskravet på karakteren fire i matematikk var for dårlig forberedt og kom bardus på mange.

– For å bli en god lærer, er det andre egenskaper som for eksempel pedagogisk egnethet, som er av større betydning. Hos oss er det jo ofte studenter som ikke ønsker å bli lærere i matte, samtidig er vi den eneste norske institusjonen som utdanner samiske lærere. Da får karakterkravet alvorlige konsekvenser. Jeg håper departementet kan ta en runde til om dette i høst, sier Gunvor Guttorm til VG.

Les også: Fire av ti lærerstudenter strøk på nasjonal deleksamen

Kunnskapsministeren: – Ikke aktuelt å endre

– IKKE AKTUELT: Det sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om Wøiens forslag til å endre kravene. Foto: Klaudia Lech VG

Men kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier til VG at han ikke har planer om å endre på ordningen.

– Det er ikke aktuelt å endre på om kravet til karakteren fire fra den grunnleggende matematikken fra videregående som alle elever skal igjennom, sier Røe Isaksen og legger til:

– Faglig dyktige lærere er nøkkelen for å få en kunnskapsskole der elevene lærer mer. Da må vi heve både kvaliteten og statusen til lærerutdanningen, og få flere av de aller beste studentene til å bli lærere. Høyere krav og masterutdanning for å bli lærer bidrar til det.

Her er regjeringens nye krav: Slik blir den nye 5-årige lærerutdanningen

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Skolestart
 3. Oppvekst
 4. Barn og unge
 5. Solberg-regjeringen
 6. Senterpartiet (Sp)

Flere artikler

 1. Varsler omkamp – vil fire på firer-kravet i matte

 2. Mattesinke og superlærer

 3. Giske: – Det styres mot en lærerkrise

 4. Over 550 plasser står tomme på lærerutdanningene

 5. Varsler omkamp – vil fire på firer-kravet i matte

Fra andre aviser

 1. Mindre nedgang enn ventet på lærerutdanningen

  Fædrelandsvennen
 2. To av tre strøk på forkurs i matematikk

  Aftenposten
 3. Regjeringens mattekrav slaktes av skolesjefer

  Fædrelandsvennen
 4. Mattelærere mener matteprøven var for vanskelig

  Fædrelandsvennen
 5. Samisk lærerutdanning droppes som følge av mattekrav

  Fædrelandsvennen
 6. Over halvparten av søkerne til lærerstudiet strøk på forkurset i matte

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder