LESER KORREKTUR: Trond Giske (Ap) mener Høyre trenger en oppstrammer både språklig og politisk i arbeidet med regjeringspartiets nye program. Foto: Helge Mikalsen VG

Krangler om ledigheten: Ap-Giske: Høyre har utelatt arbeidsledighet fra partiprogrammet

For tynt å telle ord hos motstanderen, mener Røe Isaksen (H)

Ap-nestleder Trond Giske anklager Høyre for å underspille den økende ledigheten. I Høyres utkast til partiprogram finner han ikke ordet arbeidsledighet én eneste gang.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Giske har brukt ordletingstastene Ctrl og F for å finne ordet arbeidsledighet i Høyres programutkast. Det finner han ikke.

Aps nestleder og eksminister mener den resultatløse leteaksjonen er et symptom på at regjeringens største parti sminker virkeligheten og ikke tar ledigheten nok på alvor.

– Én ting er at Høyre ikke vil snakke om at Norge faktisk er inne i en krise der spesielt Vestlandet er rammet av en rekordartet arbeidsledighet. At partiet heller ikke vil bruke ordet arbeidsledighet i sitt utkast til partiprogram, er dobbelt skuffende, sier Giske til VG.

SSB: Ledighet på fem prosent (ekstern lenke)

Les også: I Egersund er hver fjerde ledige under 30

Behov for erkjennelse

Han mener Høyre bevisst bruker ord som omstilling, innovasjon, entreprenørskap og fleksibilitet fremfor ledighet.

– Nå er arbeidsledigheten større og mer omfattende enn mange hadde forutsett. Da må vi politikere vise at vi forstår det og erkjenner det, sier Giske.

Lest denne? Varslet etterkrigstidens høyeste ledighet

Han mener Høyre bevisst underkommuniserer dette.

– Vestlandet er spesielt hardt rammet av arbeidsledigheten. Hadde Oslo og omegn vært like hardt rammet, hadde det vært umulig for Høyre å kamuflere dette med ord. Samtidig har Høyre en altfor passiv næringspolitikk. Det eneste området med stort engasjement fra regjeringen, er at de vil selge seg ut av statlig virksomhet, illustrerer Giske.

Krisen ikke over: Høyeste ledighet siden 1996

Han gir ikke Høyre og regjeringen skylden for oljeprisfall og for alle oppsigelsene i oljenæringen på Vestlandet og andre landsdeler. Men han mener de må ta ansvaret for mangelen på treffsikre tiltak mot ledigheten.

– Mange flere kan sysselsettes ved å bygge ut- og pusse opp infrastruktur, veier, skoler og andre tiltak innen bygg og anlegg. Dette er fornuftig å gjøre når det er ledig kapasitet. Det handler også om å sørge for en god kommuneøkonomi, – for at folk får fagbrev, studieplasser og fornyet kompetanse og en mye mer offensiv satsing på nye næringer fra regjeringens side, sier Fiske.

Røe Isaksen: Lettvint fra Giske

Leder Torbjørn Røe Isaksen i Høyres programkomité, mener Giske koker en svært tynn suppe i sin kritikk.

– Det står veldig mye om å skape arbeidsplasser og få arbeidsledige i gang med ny virksomhet i vårt programutkast. Det høres lettvint ut at Giske har satt seg ned og søkt etter ett ord med ctrl-F-tastene på PC-en sin. Dette er usedvanlig tynt fra den kanten, sier Torbjørn Røe Isaksen til VG fra sin pågående reise i Brasil.

Han minner om at regjeringen har satt sammen tiltakspakker spesielt rettet mot ledighetsrammede på Vestlandet og Sørlandet.

Aleksander fikk drømmejobben gjennom Facebook: – Altfor mange faller utenfor på grunn av fortiden sin

Pussig ordtelling

Røe Isaksen mener dagens situasjon er langt mer krevende enn da Trond Giske var næringsminister og stat i regjering.

– Det Giske og Ap ikke har forstått er at den situasjonen vi er oppe i nå er en langvarig omstilling for Norge. Det er ikke en periodisk, forbigående situasjon, slik finanskrisen var da Ap satt i regjering, sammenligner Røe Isaksen.

Han påpeker at det er en hovedsatsing for både Høyre og regjeringen å skape nye arbeidsplasser og trygge arbeidsplasser.

– Da blir det en ganske pussig øvelse fra en seriøs politiker å telle ord i motstanderens programutkast, kontrer Røe Isaksen.

Han mener det er forskjeller i hvordan Ap og Høyre vil håndtere ledigheten. Men også Høyre tar innover seg at den er der, forsikrer lederen for partiets programarbeid.

Les også: Ap og LO med fire krav til Erna Solberg

PS! For ordens skyld skal det også nevnes at Røe Isaksen & co. i sitt programutkast bruker ordet arbeidsledige én gang: «Høyre vil gjennomgå trygdesystemet for å sikre at systemet får arbeidsledige raskt i arbeid, og at alle får utnyttet sin restarbeidsevne.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder